Како повезати метал-пластичне цеви: 3 начина

Прикључак цијеви од метала-пластике, као и других врста полимерних дијелова, изводи се уз помоћ фитинга, а данас је врло популарна употреба метал-пластичних цијеви способних за транспорт течности са температурама до +120 степени. У исто време, приликом инсталације цевовода, главно питање остаје избор поуздане и запечаћене везе. Како спојити цијеви од метала и пластике, а какве је значајке уградње метал-полимерног цјевовода - прочитајте испод.

Монтажа метал-пластичних цеви за снабдевање водом сопственим рукама

Инсталација цеви од метал-пластике може бити потребна у случају постављања новог водовода и организације система за загревање воде, замене старог цевовода, или ако желите да изградите цеви, промените ожичење.

Инсталација метално-пластичне водоводне цеви може се извршити сопственим рукама

Данас се разликују следеће методе инсталације цевовода:

 • уз помоћ заваривања;
 • са специјалном опремом;
 • Прикључак за прирубницу.

Демонтажа метал-пластичних цеви заваривањем је једна од најтежих метода које одузимају доста времена: заваривање се врши у неколико шавова.

Најједноставнији и најбржи начин повезивања цеви, доступних свима - уз помоћ фитинга.

Фитинзи могу бити компресибилни, са прирубницом, навојним и завареним за причвршћивање на цеви. Окови долазе у различитим облицима, величинама и типовима. Али све их уједињуједа омогућују брзо и поуздано спајање једне цеви на другу.

Постоје и арматуре крана које омогућавају блокирање довода воде. Монтажа водоводних цеви са прирубницама се ретко користи у свакодневном животу због незграпног облика.

Како правилно инсталирати метално-пластичне цеви

При инсталацији цевовода користе се различити прикључци: спојница, попречни пресјек, углови. То вам омогућава да обавите било који узгој: изводите завоје цевовода, разгранате главну линију, спојите цеви различитих пречника. За савијање цеви користи се специјална опруга. Инсталација цевовода из метал-пластике сопственим рукама има своје нијансе.

Да би се снабдевање водом могло монтирати, није увек неопходно увек прибјегавати скупим услугама специјалиста

Да би цевовод био непропустан и поуздан, заптивка мора бити направљена узимајући у обзир следеће препоруке:

 1. Монтажна метална плоча треба да буде само на местима са ограниченим приступом сунчевој светлости (без директних УВ зрака).
 2. Треба водити рачуна да цевовод НИЈЕ склон механичким и топлотним, спољним утицајима.
 3. Скривена заптивка цевовода од метала и пластике подразумева присуство ревизијских отвора на местима повезивања цеви са компресионим прикључцима.
 4. Причвршћивање цијеви на зид треба обавити помоћу привјесака и потпорња.
 5. Инсталација цевовода кроз зидове зграда врши се коришћењем специјалних кућишта пречника који прелази унутрашњи пречник самих цеви за 5-10 мм.

Осим тога, треба пазити да се избјегну огреботине, удубљења и други недостаци у цијевима тијеком инсталације. Распакивање метал-пропиленских цеви треба да буду само тупи предмети, а за обележавање користите меку оловку или маркер.

Компресивна веза метал-пластичних цеви

У приватној градњи и пољопривреди најчешће се користе компресијске везе. Изводи се уз помоћ специјалних ПЕ фитинга са потисном навлаком.

Главна предност овог прикључка је у томе што није потребна посебна опрема приликом уградње и, ако је потребно, могуће је демонтирати било који прикључак

.

Да би се успоставила веза није потребан посебан алат.

Прикључци у пречнику од 2-5 цм монтирају се ручно. За велике величине користите кључ ланца. Можете користити и кључеве за затезање фитинга.

Технологиа на съединение на цевовата съдържание на компресиа предостава:

 1. Обрезивање цеви. Резање је потребно под правим углом уз помоћ маказама за водоводне инсталације на металу, техничких маказа за одрезивање полимерних цеви.
 2. Чишћење цеви, уклањање избочина и заобљених ивица. Површина за уметање у прикључак мора бити чиста и без оштећења. У супротном, цев може на крају почети да тече. Инсталирање плавих матица. Плава матица се уклања из фитинга и ставља на цијев.
 3. Постављање белог стезног прстена. Инсталација се врши са угушћеним завршним деломпрема дугом крају цеви.
 4. Монтажа арматуре. Елемент се ставља на цев и гура метални прстен под притиском до граничника.
 5. Затезање плаве матице. Најбоље је прво навртати матицу руком, а затим помоћу алата.

Недостаци компресионог прикључка укључују чињеницу да је након неког времена потребно направити их као ладицу. Истовремено, облагање окова може бити веома тешко. Поготово ако је комуникација испод пода. У супротном, основа за рад ће се морати раставити. Да би се избегло повлачење, за повезивање треба да се користе преше.

Како повезати метал-пластичне цеви помоћу преса

Пресс-фитинзи су специјални уређаји за спајање пластичних цеви високе издржљивости и трајности, упоредиве са животним вијеком самог водовода. Преса се састоји од кућишта с млазницом и бртвилом, који изолирају прстен и навојну чахуру. Због овог дизајна уградња не тече. Данас постоји велики број модела штампе који омогућавају имплементацију било које врсте цевовода.

Компресионе месингане спојнице типа компресије састоје се од компоненти као што су фитинг, резни прстен и матица за прирубницу

Пресс-фитинзи се монтирају брзо и једноставно уз помоћ посебног алата - крпеља за пресовање.

Клијешта могу бити ручна и хидраулична. Пре него што наставите са куповином инструмента, треба одредити пречник цеви.

Да би повезали две цеви саМонтажа металних арматура је исправна:

 1. Изрежите цев на правом месту под правим углом.
 2. Прилагодите пречник цеви и уклоните косину помоћу спојница.
 3. Носите на крају цеви од нехрђајућег челика.
 4. Уметните прикључке у фитинге за цеви.
 5. Ухватите затезне чауре крилцима и подигните држаче алата до граничника.

Неопходно је пажљиво радити, јер ће бити немогуће поново стиснути прикључак, али због слабе везе цев може почети да тече. Онда морате поправити металну цијев.

Ланчани спојеви метал-пластичних цеви са спојницама

Прикључци за ланац су специјални уређаји за спајање који имају две заптивне гуме у њиховој изведби. Захваљујући томе постиже се непропусност споја. Они производе такве месингане конекторе који чине спојнице отпорним на корозију.

Окови се разликују не само конструктивно, већ и по договору, постаје потпуно јасно да је знање потребно за одабир релевантног материјала

Ланчани спојеви имају посебну диелектричну заптивку у свом уређају, што их чини електрично проводљивим.

Инсталацију уређаја могу обављати чак и почетници. Уређај тсангових фитинга претпоставља присуство посебног прстенастог прстена, који вам омогућава да држите стезаљку равномерно, без нарушавања дизајна. Уосталом, исправљање такве цеви са дефектима је довољно тешко.

Постоји неколико типова ланчаних конектора:

 • Кут за метално-пластичне цеви(унутрашњи - тип и спољашњи - тип Х);
 • Директна монтажа (омогућава спајање цеви за редом);
 • Т-комад (може да повеже три цеви у серији и под правим углом).

Тсанг веза се изводи са стезним хватаљкама. Можете користити и специјалну пресу за фитинге. У овом случају, цеви, пре спајања, треба да буду добро развалтсеват.

Загревање метал-пластичних цеви сопственим рукама

Организација система грејања од метал-пластичних цеви - то је веома напоран рад. Да би се успоставио спој и накнадно повезивање цеви, неопходно је да буде опскрбљен кључем, ваљком и опругама за савијање цеви. Пре него што почнете да сакупљате систем, треба јасно да одредите локацију котла, пумпу, сигурносну групу, експанзиону посуду, опрему за затварање, радијаторе. Треба имати у виду да је свако причвршћивање између котла и сета сигурносних елемената строго забрањено.

Гријање метал-пластичних цијеви властитим рукама може се једноставно монтирати

Пре пумпе са принудном циркулацијом, неопходно је инсталирати механички филтер.

Ово ће заштитити радне елементе пумпе од брзог хабања. Инсталација филтера, као и пумпа, треба да буде на хоризонталном делу система.

В данашњих дана постоји неколико шема за пројектовање цеви за грејање:

 • једнострука цијев;
 • Цоллецтор'с;
 • Двоцевна.

Прва шема подразумева присуство мање цеви.Али, што су даље цеви из котла, мање ће бити на температури. Двоцевни систем обезбеђује монтажу и монтажу цеви на поду. Разликује се већом ефикасношћу, баш као и колектор, у коме цеви у расипању бити много веће него у првој верзији.

Инсталација метал-пластичних цеви сопственим рукама (видео)

Санитарни инжењеринг - то је онај без којег је немогуће замислити удобан живот. За транспорт течности данас користе метал-пластичне цеви, које се могу повезати на различите начине. Извођење метално-пластичног цјевовода за водоснабдијевање и гријање може бити независно. Главно је да се придржавају савета професионалаца и технологије повезивања цеви!