Метални балустери за степенице: врсте и карактеристике инсталације

Користећи балустере необичног облика, можете направити нормално степениште које је прави украс унутрашњости, а при избору степеништа посебну пажњу треба посветити балустерима. То су елементи који представљају вертикалне ступове који су постављени између рукохвата и степеница (или склизнути). Степенишна ограда не само да подржава ограду, већ пружа и сигурност у дизајну. Поред тога, основни стубови су комплетан елемент декорације. Зато произвођачи покушавају да пруже широк избор балустера, дајући им необичан облик и користе различите материјале за израду.

Нелагодан избор: уградња трачница или степеница без балустера

Стандардне мердевине које воде до горњег спрата куће подразумева присуство ограде и подупире њихове балустре. Међутим, савремени пројекти све више одступају од уобичајених структура, настојећи да у ентеријерима направе новину.

Нестандардне одлуке о пројектовању степеништа могу се поделити у два типа:

 • монтажа чврстих ограда од дрвета, пластике или стакла;
 • Одбијање било каквих квачица и шина.

Класично степениште са оградом - најпогоднија и најсигурнија опција за кућу

Чврсте партиције изгледају необично и увјерљиво. Такве степенице неће изазвати забринутост ни за људе са проблемима кретања. Одсуство исте ограде даје лагане дизајне. Степенице изгледају оригинално и елегантно. Међутим, усудивши се на такав дизајнерски потез, вреди се сетити могућегпоследице.

Померање степеница без ограде је опасно. Боље је одбити инсталацију таквог пројекта, поготово ако су у кући мала дјеца и старије особе.

Степенице са рукохватима су најједноставније, али не мање лијепе, поуздане и сигурне. Посебно зато што модерна производња омогућава израду дизајна свих облика и величина, користећи различите материјале. Велика популарност су балустери од дрвета и метала.

Оно што разликује металне балустере за степенице од дрвета

За производњу металних балустера најчешће се користи гвожђе, челик или ливено гвожђе. Показатељи перформанси материјала и разноврсност опција за имплементацију објашњавају велику потражњу за овим типом елемената степеништа.

Главна предност металних балустера је могућност уградње у затвореном и на отвореном. Дизајн овог материјала је отпоран на промјене у околини, трајност и лакоћу његе.

Метал - најбољи материјал за производњу балустера због своје поузданости и трајности

Две методе се користе за обраду материјала и дају им потребан облик:

 • ливење;
 • Ковање.

Поред тога, балустери су направљени у комбинованим варијантама. На пример, основа конструкције може бити од метала, а језгра од дрвета. Или обрнуто.

Челичне и жељезне ограде за степенице

Најпопуларније су балустери од гвожђа и нерђајућег челикачелик, који се инсталира не само на степеницама, већ и на балконима и терасама. Колоне овог метала су веома популарне због високих перформанси.

Предности балустера од нерђајућег челика су:

 • Једноставност производње;
 • Велика отпорност на корозију;
 • Трајност.

Високе перформансе - главна предност балустера од нерђајућег челика

Гвожђе има мању отпорност на корозију од нерђајућег челика. Међутим, овај проблем се лако рјешава кориштењем посебних заштитних премаза.

Поред тога, гвожђе је погодно за ковање, што омогућава производњу софистицираних рафинираних балустера. Такви предмети постају прави украс за цијело степениште.

И даље веома популарне стаклене балустере, резбарене дрвене, нехрђајуће или мермерне.

Ковани балустери за степенице: производне методе

Ковани балустери су направљени од меког метала, најчешће од гвожђа или бакра.

Постоје два начина обраде материјала:

 • Вруће ковање;
 • Хладно ковање.

Балустери, направљени врућим ковањем, имају сложенији облик и изгледају врло рафинирано

Први метод обухвата загревање метала на високу температуру при којој материјал добија тражени облик. У овом случају, балассина добија рафиниранију форму.

Други метод обухвата производњу елемента резањем радног предмета и заваривањем са потребним декоративнимелементи Овај метод је јефтинији и лакши: једноставан дизајн се може направити самостално.

Балустери од ливеног гвожђа за лестве: користи од употребе

Балустери од ливеног гвожђа доприносе унутрашњости луксуза и романтизма. Такав дизајн ће постати главни елемент декорирања, привлачећи сву пажњу.

Једна од главних предности баластера од ливеног гвожђа је отпорност на атмосферске падавине и тешка оптерећења. Дакле, ова врста металних елемената може бити инсталирана на улици, на пример, на тријему.

Балустери од лаганего селта подходит дла лестници над домом, как и на трему

Међу предностима употребе ограда од гвожђа може се разликовати:

 • практичност;
 • трајност;
 • Отпорност на механичка оштећења.

Недостатак се може назвати само сложеност инсталације. Инсталирање предмета најбоље је повјерити професионалцима који имају потребно знање и посебне алате.

Димензије балустера за степенице: посебности пројектовања и уградње

Димензије балустера могу бити практично све, што је најважније, дизајн степеништа изгледа складно.

Препоручена дебљина балустера - од 4 до 8 цм

Избор типа монтаже се заснива на тежини конструкције. Маса балустера зависи од материјала од којег је направљена. Произвођачи степеништа обично обезбеђују све компоненте, тако да се купац ретко бави овим проблемом.

Димензије балустера треба да одговарају величини степеништаи уклапају се у дизајн просторије

Производители понуат следуусие типи запчасти:

 • Сидро (појединачно);
 • Флангед (прирубница је причвршћена вијцима);
 • бетонирање;
 • Посебна фиксација против вандала.

При уградњи малих конструкција користи се сидрење помоћу сидреног вијка. Бетонирање се користи за уградњу тешких елемената, као што је ливено гвожђе. Анти-вандал фиксација се користи за монтажу уличних штандова.

Оптимална висина балустера за степенице

При куповини балустера потребно је узети у обзир његове димензије, посебно висину. Правилно одабране величине свих елемената дизајна ће осигурати његову удобну употребу.

Висина балустраде је ограничена само удобношћу употребе и личним преференцијама.

Стандардна висина балустера је 80 цм, а оклоп, који се налази на таквој удаљености од пода, сматра се најпогоднијом у раду.

Међутим, балассин би требао бити изабран на основу властитих преференција. Ако стандардне величине одговарају вашим потребама, можете се фокусирати на њих. Дозвољена висина се креће од 65 цм до 1, 5 метара. Већи елементи ће направити конструкцију љестава гломазном.

Колика треба да буде удаљеност између балустера степеница

Размак између ступова ограде израчунава се на основу њихове величине и укупног броја.

У домовима у којима су мала дјеца, удаљеност између балустера треба бити од 8 до 10 цм.безбедност: дете неће моћи да падне кроз колону ограде.

Балустери који имају оптималну дебљину од 4 - 8 цм постављају се у интервалу од 12 - 15 цм

Како поставити балустраду за степенице (видео)

Балустери су најважнији елемент ограде на степеништу. Израђени од метала на различите начине обраде, овај производ ће учинити конструкцију издржљивом и сигурном. Међутим, није неопходно размишљати само о оперативним квалитетима: требало би водити рачуна о изгледу балустера. Исправно изабране величине и детаљи дизајна помоћи ће да се носећи елемент хармонично уклопи у унутрашњост куће. Једноставна конструкција ограда и балустера може се направити самостално, користећи ковање или готове металне елементе.

Прелепи балустери за степенице (варијанте фотографија)


)