Како поравнати плафон са китом

У току поправки често се намеће потреба за наношењем пунила за поравнавање различитих површина. Плафон такође подлеже мешању Спацка, али пре него што се почне са сличним радом, неопходно је упознати се са основним правилима спацклинга хоризонталне површине, далеко од нивоа пода. Како поравнати плафон са китом, детаљно је описано у наставку.

У неким случајевима, плафон се може поравнати са китом

Поравнање стропа са китом врши се у случају када одступање од хоризонтале не прелази 50 мм (ако је разлика већа, потребно је извршити поравнање другим методама, нпр. Употребом плоча сухозида). Да бисте одредили величину капљице, потребно је да пронађете најнижи угао просторије и нацртате обод просторије дуж ње.

Немојте радити без остакљења стропа и на плитким пукотинама.

Ако авион испуњава све услове за подлогу за спацклинг, могуће је наставити са извођењем завршних радова.

Предности и недостаци спацклинга

Предности овог метода укључују следеће:

 • Релативно јефтини трошкови рада. За поравнавање стропа неће бити потребно куповати велику количину смјесе, а радни раствор се наноси на подлогу са танким слојем, што такођер смањује почетне трошкове
 • .
 • Процес спацклинга није једноставан, тако да је могуће извршити поравнање површине у сопственом правцу
 • Ова метода поравнања НЕ смањује ниво површине стропа, што је посебно важно за ниске стропове
 • Брзина рада лопатице је такође повољна. За завршетак очвршћавања радног раствора није потребно много времена, тако да можете почети да фарбате површину већ следећег дана након завршетка спацклинга
 • .

Плафонске ролете:

 • сложеност процеса
 • Кита може пукнути у урушавању зграде
 • Превелике неправилности површине стропа не могу се уклонити лопатицом

Упркос овим недостацима, овај метод поравнања се често користи, посебно у оним случајевима где је потребно уштедети простор на спуштеним плафонима.

Како одабрати исправно пунило за поравнање

У зависности од радних услова, користе се различите мешавине композицијских спацова. Ако је потребно поравнати површину у влажној просторији, у којој ће се температура стално мијењати, потребно је користити спонтане смјесе на бази цемента.

За стамбена подручја, најбоља опција је гипсани кит. Ова смеша је хигијенски најпогоднија и омогућава да плафон "дише".

Кити се такође деле на два типа - почетак и завршетак:

 • полазне мешавинесе користе за почетну примену и служе за изједначавање значајних флуктуација равни. Ове смеше могу имати грануларну структуру са величином честица до 0,6 мм
 • .
 • Завршни китовинамијењени су за завршно поравнавање површине стропа. Врло су малифракција и омогућавају спакирање танког слоја током завршне обраде и поравнања плафона.

Процес рада

припрема плафона

Пре изравнавања плафона са гитом, припремите радну површину. Радови се изводе у сљедећем редослиједу:

 1. Стари завршни премаз је уклоњен са површине базе;
 2. Ако постоји сумња на присуство празнине испод гипсаног слоја, онда је потребно очистити горњи слој да би се уклониле празне површине;
 3. Површина је темељито очишћена од прашине, прљавштине, масних мрља и других загађивача који ће спријечити чврсто фиксирање радног раствора на површину стропа;
 4. На површину се наноси прајмер, намењен за употребу под лопатицом;
 5. У присуству пукотина и рупа, чија дубина прелази 50 мм, ове површине треба поравнати са гипсом.

Овај припремни рад се може сматрати завршеним. Можете почети ојачати површину стропа. Јачање површине таванице арматурном мрежом ће спријечити деформације и пуцање гитице, чак и ако зграда поступно "сједа" тијеком времена.

Мрежа на плафону под китом се поставља у следећем редоследу:

 1. На површину на којој ће се вршити монтажа арматурне мреже наноси се слој специјалног лепка;
 2. Квадрат мреже за ојачање је притиснут на припремљену површину и фиксиран у таквом положају, радни раствор мора скочити;
 3. Следећи квадрати решетке су лежалипериметар је око 2 цм, тако да се ојачана мрежа наноси на целу површину плафона.

Када је решетка фиксирана на целој равни, одозго се примењује прајмер или резидуална адхезивна композиција која се користи за фиксирање материјала за ојачање.

уградња светионика

Да би се осигурало да је запечаћена површина савршено равна, потребно је инсталирати сигнале. Ова процедура се изводи у следећем редоследу:

 1. Ниво је постављен дуж површине са навојем који је фиксиран на растојању од плафона једнаког дебљини кита;
 2. Мала количина полазног раствора је мешана, која се наноси дуж растегнутог предива;
 3. Такви трагови морају бити направљени по целој површини у кораку од 90 цм

Прије наношења мјешавине лопатице могуће је наставити само након сушења трагова свјетионика.

Припрема раствора

Гипсани прах у стропу има облик праха. Из суве мешавине, раствор се прави непосредно пре рада лопатице.

Раствор је припремљен у следећем редоследу:

 1. У посуди са топлом водом се пуни сува мешавина прашине;
 2. Раствор се темељно меша док се не добије хомогена маса;
 3. Готови раствор се остави да се слегне 10-15 минута;
 4. Затим се раствор поново темељно помеша.

Да бисте убрзали процес гњечења, можете користити посебну млазницу на бушилици.

спацклинг процес

Како ставити гит на строп властитим рукама на површинуостао раван и смеша је остала довољно чврста?

Прво ставите слој кита за почетак. За правилну примену првог слоја треба користити велику и малу лопатицу. Помоћу мале лопатице, готова отопина се поново сакупља из посуде, гдје се припрема радна смјеса, и равномјерно наноси на велику лопатицу. Потом се на површину стропа наноси велики раствор лопатице.

Након наношења површине на почетни кит, наноси се земља и радна мешавина се одржава док се потпуно не осуши.

Када је слој стартног гела потпуно сух, наноси се завршни премаз. Раствор завршне мешавине је много јефтинији од стартног кита.

Завршни слој кита се наноси лопатицом веома танким слојем. Не би требало да радите радни алат вишеструких покрета, као и да се вратите на она места где је слој кита већ примењен.

Када се завршни премаз потпуно осуши, препоручује се наношење другог слоја завршног премаза. У овом случају, боље је користити посебну прскалицу како би се у потпуности искључио развод на површини стропа.

брушење

Обавезна обрада слоја гитова након завршних радова на завршној обради премаза. Приликом брушења формира се велика количина прашине, па се препоручује употреба наочара и памучних газних завоја ради заштите респираторног система и очију.

Уз минималне привремене трошкове, овај поступак се обавља мљевењемаутомобили Ако га не можете користити, цијела површина стропа се протрља брусним папиром.

Када се процес брушења заврши, површина стропа треба поново бити уземљена.

Сликање равне површине или лепљене тапете може се обавити након сушења премазаног премаза.

Типс анд Трицкс

Многи домаћи мајстори су забринути због питања "Како направити прекрасан строп са китом". Правилно пуњење стропа траје доста времена, тако да је ова врста завршних радова повољнија него код рада са вертикалним зидовима зидова.

Како не би били разочарани као резултат тога, потребно је покупити висококвалитетну смјесу рукава. Није потребно купити материјал од случајних људи и по цени знатно испод тржишне. Препоручује се куповина првог премаза и кита истог произвођача за рад. У овом случају, може се очекивати боље приањање раствора и површине стропа, као и почетни и завршни слој кита.

Такође се препоручује да се површина стропа темељито очисти од старе боје и да се лакше уклоне слојеви малтера пре наношења почетног премаза.

Након завршетка свих радова на спацклинг површини стропа кућног мајстора може бринути о питању "Како провјерити једнакост стропа након гитаре." То је лако урадити, довољно је нанети ниво зграде на површину како би се осигурало да постоји или не одступа од хоризонтале хоризонтално.

Како размазати строп китом, детаљно је описано у овом чланку, али исправан попуњавање плафона је могуће само кадапрепоруке. Ако сумњате у властиту снагу или жељу да се бавите овим послом, глачање и поравнавање плафона могу обавити професионални градитељи који ће, уз одређену накнаду, израдити плафонску облогу према свим правилима.