Мљевење сухозида: глодање ГКЛ, како одабрати млинар, мљевење сухозида, за који је потребан глодалица

Мљевење гипсаних плоча је један од начина мијењања текстуре лима како би се добио различити облик. Таква обрада вам омогућава да креирате различите закривљене структуре без употребе оквира. Захваљујући глодању, суви зид може да промени облик, савије се под различитим угловима, а практично нема ограничења на величину и облик створене фигуре. Могуће је примијенити рељефне обрасце на површину лима, а осим тога, техника је једноставна за учење и економична, како у смислу ресурса тако и времена.


Карактеристике

За предности глодања ГКЛ може се приписати низ карактеристика:

  • Уштедите време. Конструкција кутија и других облика уз вишеструко кориштење глодања смањује трошкове времена у односу на оквирну методу.
  • Једноставност. Ова метода се разликује по једноставности израде облика, а стриктно придржавање правила доводи до готово потпуног одсуства брака.
  • Флексибилност. Поред других позитивних особина, овај метод вам омогућава да обезбједите сухозидом готово било који облик, који проширује палету дизајнерских рјешења. Прецизност и прецизност су једини захтеви приликом креирања сложених фигура.

  • Уштеда материјала. Кутни спојеви, за које није вјероватно да ће бити изложени озбиљном притиску, не могу се ојачати металним угловима. Дизајн има довољну сигурносну границу да траје дуго без губитка облика.
  • Смањени обим посла. Као и код глодања угласоба остаје прекривена словом ГКЛ, не може се третирати кутом испод кита за покривање отвореног краја. На овај начин се може сачувати значајна количина грађевинског материјала.

  Врсте глодалица

  Постоје два главна типа глодалица за глодање ГКЛ - диска и облика.

  Диск се користи за сечење лима од гипсаног картона, углавном - за велике величине.

  Ова метода се разликује:

  • висока брзина обраде;
  • уредна линија сечења без чипса и чипса;
  • Ограничен рад директним линијама.


  Обликована глодалица се користи за главни обим рада, а карактеристичне карактеристике његове употребе могу се приписати:

   • способност резања замршених замршених облика;
   • способност бушења отвора различитих дубина и облика, на пример, овалних или округлих;
   • погодност наношења рељефног узорка на површину;
   • релативно мала брзина линеарног сечења, већа је и могућност оштећења лима.


   типови секача

   Постоје различити типови резача, од којих сваки има посебан облик и дизајниран је за обављање одређених задатака.

   Међу многим су следећи:

    • Глодални глодал Галтел-гроове - који се користи за прављење равних углова, то је најчешћи облик при раду са листовима од гипсаног картона, јер је већина сакупљених предмета правоугаона кутија;
    • глодалица са равним резомКористи се за резање отвора окомито (под углом од 90 °) према равни плоче;
    • резач за жљебове у облику слова Т сличан је правом размаку, али отвори који су добијени његовом применом могу бити много већи пречник;
    • резач за жљебове у облику слова У карактерише бушотина са заобљеним дном;
    • Резач ивица се користи за добијање посекотина на рубовима плоча.


    Препоруке за избор млинова

    Приликом одабира секача, пре свега треба обратити пажњу на произвођача. Квалитет производа европске производне цене је за ред величине већи од кинеских аналога, што је компензовано квалитетнијим производима. Међутим, постоје узорци кинеске производње прилично доброг квалитета, ако се одлучите за савјет од људи који знају или траже рецензије на интернету.

    Приликом избора резача, прво проверите пречник осовине како би се ускладио са расположивим алатом.

    Куповина резача по први пут није неопходна за скупу варијанту са широким опсегом примене. Сет од неколико основних млинова по умереној цени на почетку ће вам омогућити да тестирате алат без страха да ћете га покварити.

    Поред тога, комплет се може допунити потребним типовима резача на основу искуства и радних потреба.

    Коришћење било ког алата за резање захтева посебну пажњу. Прије свега, требали бисте прочитати приручник, чак и ако сте већ користили сличан алат. Сваки модел има своје разлике и властиту технологијубезбедности.


    Припрема алата и радног места

    Пре него што почнете да сечете листове, припремите све што вам је потребно:

    • За сечење гипс картона, свака машина за глодање капацитета од 1 кВ до 1,5 кВ ће се уклопити. Рад са моћнијом машином ће бити тежак, а шанса да се поквари материјал ће се повећати.
    • Ако на глодалици нема сакупљача прашине, морате га причврстити сами и прикључити усисивач на њега. Иначе, приликом резања се диже облак прашине који ће покварити видљивост и комплицирати рез, као и комплицирати дисање.
    • За практичан и квалитетан рад потребна су неопходна средства заштите. Ово су барем заштитне наочаре, али је такође пожељно да се носи једноставна смола латица


     Радно место треба организовати на следећи начин:

     • захтева глатку равну површину, на пример, табелу;
     • на једном од ивица стола је нагласак који се може направити од неколико дасака - материјал за причвршћивање ће осигурати тачност величина;
     • одабран је одговарајући резач - најчешћи облик је В-облик, који вам омогућава да добијете једнаку ивицу исправног облика.

      Постепено сечење сухозида

      Да би се добио квалитативни резултат, потребно је слиједити одређени редослијед радњи. Након свих припремних радова, можете започети директно резање.


      Постоје различите методе резања гипсаних плоча, које се у суштини снижавају на:

      • Означавањематеријал Прво, потребно је да на радни предмет примените обрис свих делова који ће бити исечени. У те сврхе требат ће вам оловка и владар. Понекад се чини да материјал при првом обиљежавању није довољан, у овом случају треба преиспитати могућност искључивања - могуће је смањити трошкове и ставити све на постојећи лист. Међутим, код означавања није неопходно да се делови постављају преблизу један другом, јер се суви зид лако срушити, а случајно уситњавање може покварити замишљени.
      • Претходна обрада гредица. Пре резања прецизних величина и обраде рељефа, целе плоче се могу поделити на готове комаде са грубом величином. Листове одсеците ножем или другим алатом.
      • Припрема за сечење. Припрема се налази у стезаљкама или се налази у произведеној брави. Ставите заштитну опрему. Опрема је повезана на мрежу.


      • Почетак обраде. Са искљученим мотором, машина се наноси на лим сухозида тако да заобљени део додирује стопицу за фиксирање. Када је резач укључен, глатко кретање машине почиње од себе до супротне ивице резе. Тако настали шав ће бити једнак и формира жељени угао приликом савијања.
      • Двосмјерна обрада. У случајевима када се претпоставља да се плоча третира на обје стране, а једна од њих је већ нанесена на жљебове, окретање ГКЛ-а је потребно врло пажљиво, јер је његова чврстоћа у подручју обраде значајно смањена и могуће ломљење.
      • После свих манипулацијаМашински алат сече радни комад у шавовима. За причвршћивање могу се користити различите супстанце, на пример, монтажна пена, од којих се неке испухују на третирани жлеб. У чврсто склопљеном положају, дио мора бити фиксиран неколико минута прије него се пјена стврдне, након чега се уклањају вишкови.      Придржавајући се техничких правила процеса, за само неколико десетина минута уз помоћ глодалице можете обезбедити потребан облик ГКЛ без конструкције оквира. Овај приступ прије свега штеди вријеме и новац, поред тога, кутови и пријелази таквог објекта су високог квалитета и поузданости.

      Креирање правог угла

      Правоугаона кутија, на пример, под светлосном опремом - један од најчешћих објеката сухозида.

      Најпогоднији метод за њихово стварање је употреба резача у облику слова В.

      За ова дела постоје 2 посебности:

      • Приликом резања сухозида, доња страна треба да остане нетакнута - она ​​ће држати угао;
      • Резач који се користи за сечење листа треба да се протеже у ГЦЛ на дубину која је једнака дебљини листа минус 2 милиметра - чиме се обезбеђује задња страна.

      Дрвна млиница се практично не разликује од глодалице ГЦЛ. Ако се сами мељемо код куће, онда ће свака млазница стати.

      У следећем видео снимку можете видети мастер класу за зидане зидове.