Декоративна обрада камена

У нашем модерном добу, многи људи покушавају да репродукују природну лепоту у стану или згради уз помоћ природних декоративних материјала. Камен је свестрани материјал који се може користити и за вањску обраду и за унутарње уређење зидова. Екстерно, декоративни камен се најчешће користи за руковање капом. Унутар овог материјала користи се ходник, стубиште, степенице, врата и зидови.

предности камена

Природни камен има многе предности у односу на друге врсте материјала:

 • не захтева посебну негу, по потреби, треба је само обрисати влажном крпом;
 • није склон трулежима и бактеријским ефектима;
 • је апсолутно безопасан за људско тело, јер не садржи штетне синтетичке честице и адитиве;
 • отпорност на температурне флуктуације;
 • гашење пожара, јер уопште не гори;
 • изгледа лепо, јер постоји могућност да изаберете праву опцију међу многим нијансама и текстурама;
 • има добра својства топлотне изолације;
 • доноси атмосферу удобности, топлине и смирености у кућу.

Главна предност камена је трајност. Ако је израда украсног камена савјесна, онда ће овај дизајн украсити кућу дуги низ година, без губитка оригиналног привлачног изгледа. Због тога се исцрпљујуће поправке могу дуго заборавити.

врсте

Свака врстакамење има посебну лепоту, тако да избор није баш лак. Често се за обраду користе следеће опције:

 • мермер;
 • гранит;
 • пешчар;
 • кречњак;
 • шкриљац

Мрамор и гранит су велике снаге, стога ће бити потребно обратити се специјалистима за њихово резање. Али рад са пешчарима је задовољство.

Природни камен је прилично скуп, тако да многи дизајнери саветују своје клијенте да обрате пажњу на њихове вештачке колеге. То кошта много јефтиније, а изглед вештачког камена се не разликује од природног. Вештачки камен по правилу се прави од глине, гипса или бетона, тако да је лакши и не ствара додатно оптерећење зидова. Од предности је вредно поменути разне нијансе и текстуре.

Приликом одабира камена потребно је пажљиво размотрити га. Контрастни прелази и богати инлеји чине сваки камен јединственим. Стога, зид третиран таквим каменом изгледа веома засићено и елегантно.

Боја камена се бира у зависности од стила собе. За ентеријер у класичном стилу пристају мирне пастелне нијансе. Свијетло камење богате боје релевантно је у сецесијском стилу.

Правила за украшавање зидних декорација

То не значи да декоративни камен треба третирати са свим зидовима у просторији. Камен се савршено комбинира с другим материјалима, тако да лако можете створити прекрасан и јединствен интеријер. Прилично уобичајено решење јеобрада улазног ходника са украсним каменом и тапетама, на чијој фотографији се јасно види оригиналност таквог дизајна.

Камен најчешће третирани лукови, пећи и фрагменти зидова. Таква обрада изгледа у ходнику, јер постоји висок ниво загађења. Оквири камених камина су украс сваког дома, чинећи дом пријатним и елегантним.

Пре дизајнирања зидова морате пажљиво размислити о свим нијансама. Обрада се врши узимајући у обзир следећа правила:

 1. Фрагменти зидова обрађених украсним каменом не би требали бити на тамном мјесту. Напротив, они би требали бити добро покривени. Свијетло освјетљење ће нагласити природну љепоту камена, једва примјетне преливе и нијансе транзиције, текстура ће постати изражајнија.
 2. Камен и биљке су комбинација која доноси добитак. Ова комбинација изгледа сјајно у великој просторији са много светла. Посебан нагласак треба ставити на коврчаве или уткане собне биљке. Овај кутак природе украсиће сваки дом, помоћи вам да се опустите од гужве и ужурбаности.
 3. Декоративно освјетљење се сматра једним од обавезних додатних елемената камене декорације. Унутрашњост ће одмах постати шарм, мистерија и јединственост. Најчешће користе ЛЕД позадинско осветљење.
 4. Ако је соба тамна, али заиста желите да обрежете зидове каменом, морате обратити пажњу на материјал светлих нијанси. То неће умањити простор или учинити собу суморном. Ако постоје сумње, боље је третирати камени дио зида. То се сигурно неће покваритисоба Мање просторије су боље да не чине овај материјал, јер се камен сужава и без тог малог простора.

Главно правило - немојте претјеривати, иначе ће кућа изгледати као средњовјековни дворац или пећина. Све треба изгледати складно и прикладно, без преоптерећења ситуације. Видео: