Котао на круто гориво: принцип рада и предности

Тренутно, већина власника приватних кућа има гријање на гас. Међутим, често се догађају ситуације када повезивање на централну гасну цев није могуће. Затим долазе у помоћ котлови на чврсто гориво, снажни и поуздани уређаји за гријање. Испирање дрва или угљена може бити у приватној кући иу сеоској кући. По цијени, ова врста гријања ће бити скупља у односу на гријање на гас. У складу са својим техничким параметрима и технолошким капацитетима, савремени модели уређаја за грејање на чврста горива практично не попуштају другим врстама котловске опреме.

Захваљујући модерној технологији, произвођачи су успјели постићи значајан процес сагоријевања у агрегатима за крута горива. Топловодни котао дугог сагоревања је тренутно најекономичнији и најефикаснији тип котловске опреме. Неоспорни лидери у овој класи су котлови на чврсто гориво мина. Таква опрема је једноставна у дизајну, тако да постоје ријетки случајеви када се котао на мору покушава самостално користити.

Принцип рада котла мина. карактеристике дизајна

У случају дугорочних котлова за сагоријевање, јединице мина се разликују по непретенциозности квалитета горива. Стање је важно, имајући у виду чињеницу да други уређаји за загревање на чврсто гориво обећавају у смислу одабира горива. Технолошки је дозвољено користити котао за паљење котла, чија влажност прелази 40-45%.

Рудник чврстог котла је способан не само да пробави сирово дрво, већ и да обезбеди потребну топлоту дуже време. Између редовних оптерећења горивом, у правилу је потребно 12 сати или више. Постоје модели у којима су ти показатељи још већи.

Јединица је добила име због карактеристика дизајна. Ложиште или пећ у овом уређају има облик рудника. У агрегатима овог типа постоје два рудника: гориво и комора за измјену топлине. У горивној ћелији гориво није у хоризонталном положају, већ је оптерећено као бунар, слој у слоју. Спаљивање у таквим уређајима врши се од дна до врха, тако да се ови уређаји називају и агрегати са нижим сагоревањем. Размотримо како то изгледа у пракси:

 • испред саме ознаке, на решетки се ствара пожар;
 • главни језичак је већ положен на гориво, у расутом стању, одозго.
 • константан проток ваздушне масе не дозвољава горњим слојевима горива да изгоре;
 • дрво се под сопственом тежином спушта, заузимајући место спаљено од лана;
 • огревно дрво, које се налази у горњем делу времена, време је да се исуши котао;
 • на дну горивног вратила, у одсуству кисеоника долази до пиролизе, процеса формирања дрва (пиролиза) гаса.

Друга је комора за сагоревање или вратило за пренос топлоте, које представља зону у којој се одвија главни процес сагоревања. У уста друге пећи долази пиролизни гас, који је главни извор топлотне енергије.

За референцу: Пиролиза - процес стварања гасне материје токомегзотермна реакција са дрвеним горивом. У одсуству кисеоника у процесу разлагања, испушта се испарљива гасовита супстанца, која након контакта са кисеоником интензивно раствара топлоту.

Врат Топкине може имати другачије извршење. Неки модели уређаја за гријање имају измјењивач топлине с равним измјењивачем топлине. Често се у конструкцији јединице за гријање налази бојлер или измјењивач топлине, који се уграђује директно у котловницу. Овај тип и локација измењивача топлоте је што ефикаснији. Да би се добила права слика о томе како је изграђен рудни котао, довољно је погледати слику - дио уређаја.


Топла комора за сагоревање користи се за повећање интензитета сагоревања врелог секундарног ваздуха. Зидови уста коморе за сагоревање постављени су са шамотном циглом, која постиже највишу температуру у пећи. Шамотна цигла не само да доприноси бољем паду пиролизног гаса, већ наставља да ради и на котловској опреми.

Већ је примијећено да ова врста котловске опреме за гријање ради савршено са нискоквалитетним горивима. Због принципа технологије грејања овог типа, дрво има времена да постигне потребне параметре влажности. Карактеристике за кондензационе јединице класичног типа, које се у великим количинама испуштају мокрим дрветом, нису сметња за минску опрему. Због високе ефикасности, ефикасност таквих агрегата је 75-80%.

Басицпредности и недостаци котловске опреме минског типа

За кућу на селу или сеоску кућу, ова врста технологије грејања је прави проналазак. Није увек могуће добити идеално гориво за употребу. Суво дрва у хладним и сировим годинама - феномен прилично риједак. За остале грејне апарате ово стање огревног дрвета може изазвати ниску ефикасност технологије грејања. Уређаји за гријање мина немају такве недостатке.

Инсталирањем у вашој кући такве опреме за гријање добијате сљедеће погодности:

 • јединица ради на било којој врсти чврстог органског горива;
 • агрегати су способни да раде на различитим начинима рада (широк распон снаге);
 • економска опрема. Једна књига је довољна за 12-24 сата;
 • континуирани и континуирани рад током сезоне гријања;
 • јединице овог типа се разликују по енергетској независности;
 • једноставност конструкције и лакоћа одржавања (пепео се уклања током рада јединице);
 • висок степен сигурности радне јединице.

Напомена: Приликом процене предности котловске опреме мина, не треба заборавити да, као и сваки други котао, ова јединица захтева компетентно везивање. У супротном ризикујете да изгубите све предности ове опреме.

Други недостаци котловске опреме овог типа укључују једноставност његовог дизајна. Овде морате бити пажљиви и пажљиви! Нетачно тумачењеглавни параметри опреме и површинско знање о принципу рада котлова мина, могу довести до непријатних посљедица.


На први поглед дизајн уређаја за грејање је једноставан и разумљив. Многи сами покушавају да направе такву опрему. Покушаји нису увијек успјешни с обзиром на то да је врло важно правилно и точно лоцирати измјењиваче топлине. У комори за сагоревање температура достиже 450-5000С, а ако је водоводни размењивач топлоте низак, ваш котао моментално прокључа, што ће довести до тужних последица.

У зависности од дизајна коморе за сагоревање, грејаче се разликују по следећим типовима, по имену аутора. Главни део кућних грејних уређаја који се користе у свакодневном животу су котлови на брдским и грејним уређајима Ефимова.

Како кухати котао мина

Као и сваки други тип котловске опреме, дизајниран за гријање стамбених објеката, котларница има за вријеме експлоатације своје суптилности и нијансе. Прва и најважнија ствар за нормалан рад јединице је квалитет горива и како је комора за гориво оптерећена дрветом за огрјев. Висока топлотна ефикасност котла на чврстом вратилу котла се постиже захваљујући правилном слагању огревног дрвета. Правилно ускладиштено гориво не само да ће обезбедити максимални радни ефекат, већ и смањити вероватноћу дима у стамбеним подручјима.

Квалитет слагања горива одређује време сагоревања и, сходно томе, трајање рада грејне јединице.

Напомена: недостатак потребних вештина доводи до чињенице да већина потрошача није у могућности да правилно користи грејни уређај. Уместо режима генерисања гаса, рудници котла раде нормално. Према томе, ефикасност рада ове јединице је изузетно ниска.

Било би довољно да се усвоји једноставан алгоритам поступака који би исправно користили грејни уређај мина.

 1. Почетна стопа огревног дрвета на традиционалан начин.
 2. Након 15-20 минута, котао ће моћи да достигне номинални капацитет.
 3. Након што је котао пуштен у рад, друго дрво за огрјев се преноси на гориво и пребацује у режим пиролизе.

Правилно одабрано и постављено огревно дрво - гаранција да ће котао радити дуго времена, дајући вашем дому топлину.

Што се тиче самог горива, много тога зависи од маште и финансијских могућности власника куће. Међутим, упркос чињеници да су грејни уређаји типа рудника свеједи, ефикасност котла директно зависи од тога како загрејете котао.

У ложишту котла су брикети за гориво, отпад од дрвета, пелети. Брикети и пелети се сматрају елитном врстом горива, али је њихова цијена много већа од цијене обичног огрјевног дрва. Посебно, ако узмемо у обзир непретенциозност опреме мина у погледу ресурса горива. Огревно дрво је главно гориво за руднике. За вријеме рада потребно је направити најмање половину ознаке од дрва за огрјев.

Напомена: Боље је користити огревно дрво за котларницесолид воод. Шипови од бора и смреке имају висок садржај смола, што може довести до стварања и акумулације катрана на зидовима коморе за сагоревање.

Метода полагања дрва у котларници мина

Схвативши принцип рада минијатурних грејних тела, са захтевима за гориво, потребно је обратити пажњу на методе обележавања.

Најчешћи случајеви са којима се суочавају власници котлова на чврсто гориво су у вези са сахраном дрва за огрјев у горивној ћелији. Разлог за овај феномен је погрешна ознака. Имајући у виду принцип рада котла на осовини, где се главно сагоревање дешава у доњем делу уређаја, огревно дрво треба благо спустити под сопственом тежином.

Непоштовање препорука за полагање дрвета у овом случају угрожава изненадни прекид главног процеса - сагоревање горива. Пре почетка рада рудничких јединица, треба се придржавати следећих препорука:

 • стубови намијењени за означавање требају бити мањих димензија, неколико центиметара мањи од периметарских вриједности вратила за гориво;
 • дрво за огрев мора увијек бити постављено преко рудника, и ни на који начин не смије се;
 • на самом дну су најосушенија полина, док на врху можете ставити сирово дрво.

Једноставни савјети ће вам помоћи да исправно користите котао. Једно скидање огревног дрвета, ако су задовољена сва правила ознаке, би требало бити довољно за 12 сати. Котао ће све ово време радити самостално, без вашег учешћа.

закључак

Котлови на чврсто гориво из читавог асортимана уређаја за загревање на чврсто гориво су најпогоднији, најефикаснији и најнезахвалнији у раду. За сваког од нас који има кућу или сеоску кућу, ова врста технологије грејања биће најбоље инжењерско и техничко решење.

Потрошач у плану избора опреме за гријање купује релативно приступачну цијену рударских котлова, барем сложених уређаја и механизама у њиховом дизајну.

За категорију потрошача који желе да добију аутономно кућно грејање, дугорочни котлови на чврсто гориво типа рудника пружиће много слободног времена, висок ниво удобности у кући.