Буфер за котао на чврсто гориво: принцип рада

Инсталирање котла на чврсто гориво у стамбеној згради - задатак је једноставан и јасан, али уз детаљно разматрање, повезан је са бројним техничким и технолошким потешкоћама. Данас многи грађани желе опремити свој дом помоћу уређаја за гријање на чврсто гориво. То је због добрих перформанси ове врсте грејне опреме, недостатка потребе за добијање дозволе за уградњу грејача на чврсто гориво. Трошкови ресурса горива и њихова релативна доступност нису најмање важна у избору технологије гријања.

Међутим, одаберите котао и инсталирајте га код куће - то није довољно. За нормалан рад аутономног система гријања потребна је додатна инсталација разних уређаја, адаптера и механизама. Већина таквих прилагодби осигурава нормално функционирање цијелог сустава гријања и његову сигурност. Тампон или акумулатор топлоте, за котао на чврсто гориво, је управо категорија таквих уређаја, без којих ниједна јединица гријања неће моћи у потпуности радити. Шта је капацитет пуфера, хоћемо ли детаљно испитати?

Капацитет пуфера у аутономном систему грејања

Није свако од нас у стању да схвати и замисли како би гријање у дому требало изгледати најбоље и како би тај или онај механизам требао функционирати. Уређаји за грејање су само извор топлинске енергије, која се користи за загријавање расхладне течности, која се дивергиравећ на кругу грејања. Да би се цео процес одвијао што ефикасније, истовремено је осигурана сигурност рада јединице за гријање, при чему се мора укључити и капацитет пуфера.

Без овог уређаја, ваш котао на чврсто гориво (као уређај за гријање) ће бити бомба са успореним покретањем, која при најмањем квару у систему може донијети много проблема и проблема.

Да би се одговорило на питање зашто је потребно инсталирати тако велики агрегат код куће, анализа принципа рада котла на чврсто гориво ће помоћи.

Напомена: у многим земљама Европе забрањена је уградња постројења на чврсто гориво, рад котлова без пуфера у САД.

У суштини, назив уређаја објашњава његову сврху. Његов главни задатак је да игра улогу одбојника између радног котла и система грејања. Задатак одбојника је да смањи или повећа топлотни капацитет расхладне течности која циркулише у систему грејања. Због своје запремине, капацитет је у стању да утиче на температурни режим брзине грејања котловске воде.

Што се тиче механике, капацитет је конвенционална термореактивна, то јест, метална интегрална посуда, изолована споља са изолационим материјалом. По локацији, овај уређај је нераскидиво повезан са грејним уређајем. У близини котла је инсталиран погон. Зашто вам је потребна ова гломазна јединица у систему грејања? Све објашњава рад апарата за грејање и специфичности њиховог дизајна.

Принципацтион ацтион

Сваки грејни уређај има свој посебан принцип деловања. Неки котлови се разликују по јединственом начину рада (гасна и електрична опрема за гријање), док су други, напротив, нестабилни. Интензитет загревања зависи од начина снабдевања горивом и присуства уређаја који контролишу процес сагоревања. Са апаратима који раде на природни гас или струју, све иде лако и разумљиво. Да би се регулисала температура загревања расхладне течности довољно да се смањи или чак заустави проток гаса, искључите напајање. Стално напајање осигурава непрекидан рад котловске опреме. И дању и ноћу котао ради у аутоматском режиму, независно подешавајући температуру грејања расхладног средства.

Котлови на чврсто гориво су јединице са високом инерцијом. Гориво које се налази у сагоревању стално гори и физички је немогуће брзо зауставити овај процес. Топлота која се генерише у процесу сагоревања не треба губити. Вишак топлоте се акумулира заједно с расхладним средством у посебном спремнику, који дјелује као батерија топлинске енергије.


Слично томе, изгледа и ситуација са смањењем интензитета котла. Када се сагорева маса горива, котао драматично губи своју продуктивност, вода котла у систему грејања почиње брзо да се хлади. Без сљедећег дијела горива постоји опасност од снижавања температуре у гријаним просторијама. Излаз је обично тамо. Нова ознака огријевног дрвета или угљена ријешит ће проблем. Друго питање је колико често можетеДа би се урадила таква процедура, поготово ако се пећ показала празном ноћу.

Котао на чврсто гориво, повезан са заштитним капацитетом - комплекс способан да реши проблем снабдевања топлотом стамбених простора. Постављањем пуфера за резервоар ослобађа се честог и напорног рада пуњења коморе за сагоревање уређаја за грејање са следећим бројем огревног дрвета.

Напомена: Израчунато, правилно израчунат акумулатор топлоте (капацитет пуфера) значајно смањује количину пуњених котлова за гориво. У просеку, број преузимања се смањује 2 пута, у зависности од модела и типа котла. Постоји реална уштеда вашег личног времена и ресурса горива (за 30-50%).

Разумети принцип капацитета бафера који се може наћи на примеру акумулатора. Док је мотор укључен, генератор електричне струје ради паралелно. Генерисана од генератора, струја се акумулира у батерији. Када се заустављају главни мотори, батерија враћа у аутомобилски систем потребну енергију.

Слично томе, капацитет пуфера функционише. Постоји топлота, акумулатор топлоте га акумулира, чим топлана престане да производи топлоту, из акумулационог капацитета се топла вода троши на грејање свих система грејања.

Шта је још употреба капацитета одбојника. главне предности

Поред директне употребе, котао за топлу воду обавља и низ других, не мање корисних функција. Грејне јединице које раде на чврстим горивима, као што суобично имају различите фазе сагоревања. Ово је тренутак ротације, интензивно сагоревање и, сходно томе, процес слабљења. У другој фази, током интензивног сагоревања котао производи максималну количину топлотне енергије више него што је потребно за грејање. У почетној и завршној фази, када гориво почне да се сагорева или заврши, уређаји за грејање су далеко од своје номиналне снаге.

Сличан начин рада возила на чврсто гориво без додатне опреме обично узрокује бројне неугодности у домаћинству. Већ је речено да су могуће разлике са температуром расхладног средства у систему грејања.

Важно! Одвод топле воде неће омогућити дуго одсуство горива у пећи, нити одмрзавање самог котла нити читав систем грејања. Неки модели спремника могу осигурати довод топле воде у котао и круг гријања за 12-24 сата. Шта је важно за становнике удаљених подручја.

У недостатку акумулатора топлоте, када се кућа интензивно користи у врућој води на нивоу домаћинства, проблеми се не могу избјећи. Капацитет пуфера, само дизајниран да елиминише нове варијације у грејању стамбених просторија и да осигура нормалан рад система ПРТ.

Предности коришћења погона су очигледне, а сазнање о њима више нећете бити скептични у погледу гломазног спремника у вашој котловници. Монтажа пуфера у кућном грејном систему даје следеће предности:

 • рад гријаћих јединица на крутом гориву уекономски режим;
 • повећање временских интервала између утовара горива у котао;
 • могућност коришћења уређаја за гријање током лета за рад ГВП система;
 • техничку могућност коришћења високих снага грејних јединица у просторијама са ниским топлотним губицима;
 • једноставан и разумљив дизајн уређаја не захтијева посебно одржавање и карактеризира га дуг радни вијек;
 • статичко стање уређаја, што не узрокује неугодности у домаћинству;

Инсталација довољног капацитета омогућава уградњу у друге стамбене просторе других уређаја за гријање.

На пример: када је неколико аутономних система грејања укључено у аутономни систем грејања. Често се у приватним домаћинствима уграђују котлови на чврсто гориво заједно с електричним апаратима. Обе јединице могу се слободно спојити на једну акумулатора топлине, и за ту сврху неће бити потребно инсталирати додатне дијелове у систем. Захваљујући капацитету бафера, обе јединице могу бити конфигурисане да раде приоритетно, балансирају свој рад по потреби.

Када се процењују користи које систем грејања обезбеђује са заштитним капацитетом, безбедност се не сме заборавити.

За сваки грејни уређај главна опасност је прегревање. Функционални котао на чврсто гориво стално је под контролом. Велика инерција ове врсте опреме често проузрокује прегревање, што резултира изласком агрегатасистем, ау најгорем случају и крајње неугодне посљедице. Спремник топле воде лако отклања овај проблем уклањањем прекомјерног оптерећења уређаја за гријање.

Како одабрати прави извор топлоте за ваш систем грејања

Пре уградње система грејања, они се одређују са погледом на главни извор топлоте. Капацитет котла на чврсто гориво и обим задатака које ће апарат ријешити тијеком рада овиси о волумену акумулатора топлине. Димензије и волумен погона се одређују и потребама вашег домаћинства. Приоритет при избору тампонског спремника постаје модел јединице за гријање, која има ограничење капацитета и ограничен привремени ресурс.

Другим речима:

 • када се ради у пару са котлом на чврсто гориво, капацитет пуфера треба да обезбеди акумулацију топлотне енергије током једнократног пуњења горива, што је довољно за дистрибуцију топле расхладне течности на систему до даљег пуњења коморе за сагоревање.

Овде је прикладно рећи неколико речи о израчунским подацима који утичу на избор оптималне запремине пуфера. Помоћу калкулација може се одредити стварни капацитет акумулације специфичне запремине расхладне течности, значајно доприноси вриједности топлинског капацитета.

Претпоставља се да: топлотни капацитет котловске воде износи 4.187 кЈ кг /0С, што опет значи. За грејање 1 кг. воде само на 10 ° Ц, потребна је количина топлотне енергије у еквиваленту од 4.158 кЈ. За грејне уређаје јевредност је 1 кцал = 1,163 В /сат.

Ми верујемо у потпуност слике. При инсталацији термалне батерије капацитета 1000 литара. (1000 кг.) За загревање воде на температуру од 500Ц, количина топлотне енергије која се складишти у резервоару биће 1000 к 50 = 50000 кцал или 58 хиљада кВх.

Приликом рашчлањивања топле воде из тампонског резервоара и смањења температуре воде за 50 степени, количина топлоте ће се смањити у складу са сличном вредношћу. Свака прикључна шема има сопствену методу израчунавања капацитета акумулатора топлоте, али постоје следећи општи захтеви које треба узети у обзир:

 • складишни резервоар мора бити у стању да акумулира максималну количину вишка топлотне енергије током сагоревања горива при једнократном дизању;
 • што је већа потрошња вршне топлотне енергије у систему грејања и што је већа максимална потрошња топлоте, већи ће бити потребан волумен за спремник;
 • при високом интензитету сагоревања котла бит ће потребно инсталирати додатни измјењивач топлине, или одвојено, или у кратким временским интервалима интегрирати га у спремник тлака;
 • погон мора имати номинални унутрашњи притисак већи него на мјесту прикључења уређаја на систем;
 • у уређајима за складиштење топле воде са два или више уграђених измењивача топлоте, систем са нижим радним притиском је повезан са доњим измењивачима топлоте и са високим радним притиском, напротив, на измењивачима топлоте који се налазе на врху;
 • инсталација термалне батерије захтева инсталацију у систем експанзионе посуде и безбедност,термореактивни вентил.

закључак

Исправан израчун топлотног капацитета расхладног средства, акумулираног у погону, омогућит ће котлу на круто гориво да ради у нормалном режиму. Капацитет пуфера у комплету са другим сигурносним елементима не само да осигурава непрекидан рад система гријања, већ и нормално снабдијевање топлом водом. Капацитет пуфера, акумулатор топлоте, гарантује не само сигуран рад уређаја за грејање, већ и економски исплатив.

Једина нијанса која ће се морати ријешити приликом опремања кућног гријања је да се одабере мјесто за котловницу. Инсталирање контејнера великог капацитета ће захтијевати технолошко рјешење. У неким случајевима, акумулатори топлоте се склапају директно на мјесту.