Не ради ли гасни котао - шта да радим?

Плински котлови се сматрају једним од најекономичнијих и најједноставнијих инсталација, који се користе за аутономно гријање воде и грејање. Ипак, они су и даље инжењерска опрема. А понекад постоје ситуације када гасни котао једноставно не ради. Разлози могу бити веома различити. Управо како би сазнали помоћ знакове квара. Важно је разумети врсте инсталација за грејање, као и принципе њиховог функционисања.

Врсте гасних котлова

Пре него што почнете да се бавите проблемима, морате да разумете тачно шта је инсталиран котао. Они су подељени у неколико група.

По типу инсталације

Постављање гасног котла може бити под и зид. Прва опција има велику снагу, која омогућава да се користи за грејање великих просторија. Одликује се дугом службом, будући да су главне компоненте израђене од лијеваног жељеза и челика. За такве технологије, обично се додељује посебна просторија.

Зидне јединице су много мање величине и тежине. Оне су ограничене моћи. Поред тога, они захтевају квалитет воде коју треба загрејати.

По врсти градње

Уређаји су подијељени у једнокружни и двокружни. Први су искључиво за гријање. Други круг додатно загрева текућу воду.

По врсти уклањања прерађених производа

Котлови имају природан и присилан пролаз. Прва опција је повезана са конвенционалним димњаком. Издувни гасови се природно извлаче. За сверадио је по потреби, овај дизајн има нека правила за подешавање. Тако, на пример, цев треба да буде изнад крова најмање пола метра. Иначе се котао може угасити.


Такве јединице имају отворене коморе за сагоревање или атмосферске пламенике. У овом случају, ваздух који одржава ватру се узима из унутрашњости просторије.

Друга опција гасног котла је тзв. Такав дизајн је приказан одмах кроз најближи зид до улице. Спољна страна цеви улази у кисеоник који подржава пламен. И производи са унутрашњим сагоревањем су приказани напољу. Такви котлови имају затворене коморе за сагоревање.

Кроз циркулацију воде

Он може зависити од струје или не. Први користи посебну пумпу која ради на струји, што ствара присилни притисак на систем. У већини случајева, такве инсталације имају комплексан систем аутоматизације који подржава жељени начин рада.

Не-волатилне не морају бити повезане на 220В мрежу. Кретање воде се одвија кроз природну разлику. Паљење ватре омогућава питу која ради када се притисне дугме.

Квар гасних котлова

Све кварове топлотних агрегата могу се поделити у четири главне групе:

 • опрема се не покреће;
 • пали пламеник;
 • не добија жељену температуру;
 • се не искључује.

Опрема се не покреће

Неуспех гасног котла можебити повезани са:

 • проблеми система преврата;
 • недостатак напона у мрежи;
 • преклапање снабдевања гасом;
 • недовољан или обрнуто, прекомерни притисак горива;
 • минирати горионик.

Било која гасна опрема, укључујући и котао, односи се на сложене механизме. Има потенцијалну опасност у случају неправилне употребе. Због тога се не препоручује сама поправка, осим у најједноставнијим случајевима.

Да би се заменили елементи за паљење или прочишћавање млазница, потребно је позвати стручњака који има посебна одступања од надлежних органа. Чињеница је да оштећење пламеника може довести до његовог пламена, који је у већини котлова знак за аутоматско искључивање.

Главни чланак: Шта учинити ако се гасни котао смрди?

пригушење горионика

Постоји неколико разлога који доводе до ублажавања овог елемента:

 • претјеран или недовољан потисак;
 • одговарајући сензор не ради;
 • недовољан контакт термопара;
 • нестабилан рад електроенергетског система;
 • смањење притиска гасног система.

Проблеми са вучом гасног котла настају са инсталацијама које имају отворену комору за сагоревање и систем природне емисије. Сви они имају уграђене сензоре, који могу радити са слабим извлачењем производа распада. Као резултат, аутоматика преклапа горионик. У случају вишка потиска, издувни гасови се брже издвајају, што може довести до квара ватре. Резултат је системнадјачава снабдевање горивом. Понекад пламен може да изађе због јаких удара ветра.

Провјера недостатка вуче с отвореном камером једноставно - морате отворити упаљени поклопац на отворима атмосферског пламеника. Ако је све у реду, пламен ће бити усмерен ка унутра. У случају вишка потиска, гас почиње брзо горети, јавља се необичан шум, а пламен једва да је примјетан. Ако разоткријете упаљену шибицу - пожар одмах трепери.

У већини случајева, проблеми при извлачењу настају услед непоштовања инсталација и употребе димњака. Понекад је узрок кондензација унутар цијеви. У случају неочекиваног времена на улици, капљице се могу замрзнути, што на крају доводи до смањења лумена.

Практично сви проблеми везани за вучу су ријешени сами. За почетак, утврдите узрок квара. На пример, могуће је продужити или обрнуто да се исече димњак, да се уклоне полови или друга зачепљења.

Препознајте проблем сензора тако што ћете га затворити терминалом и покушати запалити опрему. Ако све ради, сензор се покварио и зато је пожељно да га замените раније.

Да би се спречили проблеми са скоковима напона, уређај се повезује са мрежом помоћу стабилизатора. Осим тога, за сваки случај можете створити дијету из генератора плина или батерије.

Не добија температуру

Понекад постоје ситуације када котао ради, али вода се не загрева до жељене температуре. Разлозипостоји неколико:

 1. Лоше снабдевање кисеоником. Тако, на пример, у посебним просторијама за грејаче на вратима се праве специјални отвори који омогућавају улазак ваздуха.
 2. Проблеми са димњаком.
 3. Квар пумпе или квар појединих елемената аутоматике.
 4. Депресија у систему.
 5. Застоји у ваздушном саобраћају.
 6. У случају котла са два круга, прекомјерна количина енергије може апсорбирати довод воде.

Препоручљиво је позвати стручњака да исправи проблеме у овој групи, који ће провести дијагнозу и све исправити.

Аутоматски не искључује опрему

У основи, аутоматске јединице се искључују када унутрашња температура достигне жељену ознаку. Одређује се одговарајућим сензором. Искључивање се врши помоћу процесора инсталираног у електронској јединици. Нормално, када се котао не жели искључити - термостат или чип нису успјели.

Повезивање гасног котла код куће је одлична сигурносна функција која вам омогућава да користите топлу воду и да не зависи од сезоне грејања. Као и свака друга процесна опрема, она такође може да пропадне. Постоји неколико главних проблема које ће вам решење омогућити да користите инсталацију.