Како направити праву расвету за дневну собу?

Правимо праву расвету за дневну собу

Правилно осветљење у дневном боравку доприноси не само удобном одмору у овој соби, већ и да пружи посебну атмосферу, као и да нагласи сву њену лепоту. Због тога овом аспекту треба посветити посебну пажњу и без пада у крајност створити заиста складан и пријатан систем осветљења.

Да бисте то постигли, морате одмах обратити пажњу на многе факторе које ћемо покушати да откријемо у нашем чланку.

Врсте расвете у дневном боравку

Пре свега, хајде да се осврнемо на врсте осветљења које се могу применити у дневној соби. Ово је опште, зонално, локално и декоративно осветљење.

Многи модерни уређаји се одмах уклапају у неколико врста расвете, али да би имали јасну идеју, хајде да се детаљније осврнемо на сваку од њих.


Опште осветљење дневног боравка

 • Почнимо са општим осветљењем. Његов главни циљ је да створи ниво осветљења у просторији која је довољна за угодан боравак. У зависности од нивоа природне светлости просторије, може бити и дан и ноћ.

Обратите пажњу! ВСН 59-88 поставља следеће стандарде осветљења за дневне собе. Када се користе луминисцентне лампе, које укључују такозване "домаћице", осветљење мора бити најмање 100лк. Када се користе сијалице са жарном нити, осветљење мора бити најмање 50%.

 1. Опште осветљење за дневну светлост користи се у просторијама чија је природна светлостчак и поподне, не одговара Вашој машти удобности. Обично се користи део ноћног општег осветљења.
 2. Ноћно опште осветљење обично се ради са лустерима, осветљењем по ободу просторије, осветљењем стропа и осветљењем. Избор опције је заснован на дизајну просторије.
 • Зонско осветљење дневног боравкаврши се када различити делови просторије имају различите намене. Или, када власници желе да доделе неки његов део. Зонско осветљење се обично врши помоћу тачкастих светала, као и усмерених расветних тела.


Зонско осветљење дневног боравка

 • Сваки дизајн светла дневне собе треба да укључује локално осветљење.Потребно је осветлити различита места за рекреацију. На пример, место за читање или чај. Ова врста осветљења се обично реализује због усмерених расветних тела, подних лампи или сцонцеса.
 • Коначно, декоративно осветљење је неопходно за расподелу појединачних елемената просторије . Ово може бити зид са камином, слике, вишеразински плафони, зидно осветљење и још много тога. Ова врста осветљења се спроводи помоћу правих светала, ЛЕД трака, осветљења пода и многих других начина.

Елементи који утичу на избор врсте осветљења

Ако се одлучите да дизајнирате дизајн светла у својој соби својим рукама, онда морате знати о главним аспектимана основу којих можете створити исправно осветљење. Углавном су добро познати, али из неког разлога их се стално заборавља.

 • Пре него што одлучите да дизајнирате дизајн светла у просторији, треба да направите план.Штавише, у овом плану треба укључити не само површину просторије, већ сав намјештај са његовим смјештајем на мјестима. То ће омогућити правилно постављање лампе, као и идентификацију најскровитијих места.

На слици је приказан план просторије за дизајн расвете

 • Следећи фактор је величина саме собе . Ако наша дневна соба има ниске стропове, онда бисте требали напустити гломазне лустере. Да бисте створили ефекат виших плафона можете размотрити могућност закарнисног осветљења или се усредсредити на осветљење по ободу просторије.
 • Не мање важна је боја собе.Као што знате, јарке боје "рефлектују" светлост, а тамно "упијају" је. Стога, ако планирате собу у тамним бојама, онда треба повећати број уређаја, као и њихову снагу. Ако вас плаши цена струје са великим бројем уређаја, онда би требало да изаберете светле тонове.
 • Слично томе, треба узети у обзир присуство огледала и сјајних површина у просторији . На крају крајева, они рефлектују светлост и могу да заслепе. Стога, лампе не би требало да буду постављене супротно од таквих површина. Али понекад се такве површине могу исправно посматрати, осветљавати и добро осветљавати.

Позадинско осветљењезидови у дневној соби

 • Ако сте планирали зонско осветљење , онда не можете заборавити да су значајне разлике у једној просторији између осветљених и тамних области уморне од очију. Као резултат тога, удобан одмор неће радити. Због тога треба избегавати нагле промене у осветљењу дневне собе.

Техничка страна избора расвете у дневној соби

Без обзира на леп дизајн расвете у дневној соби, одлучили сте да не заборавите на техничке проблеме у имплементацији вашег плана. Уосталом, техничке реалности могу потпуно избрисати ваше најсмјелије фантазије или довести до неодрживе количине за инсталацију. Погледајмо и ово питање.

Основна правила система осветљења у дневној соби

Пре свега, да се осврнемо на основна правила инсталације ожичења у свакој просторији. То су она минимална знања, на основу којих не улазите у ћорсокак своје маште.

 • Дакле, свако осветљење у стану почиње дистрибуцијском плочом. Постоји улазни аутомат, као и групни аутомати.
 • Групни аутомати су неопходни за дистрибуцију електричне енергије у стану. Сваки од њих се напаја утичницама и прекидачима у засебној просторији, или у неколико просторија.


Схема условног осветљења

Обратите пажњу! Називна струја групних аутомата не смије прелазити 25А. Обично се машине користе на 16А. Методологија за израчунавање оптерећења сваке појединачне групе може се наћи на страницама нашег сајта.

 • Од аутомата за жицу иде жицадистрибутивна кутија. Из којих се директно спајају прекидачи и утичнице.
 • Разводна кутија се обично налази на улазу у просторију изнад прекидача (види Монтажа прекидача и утичница). Прекидач истог осветљења у просторији треба да се налази на зиду од ручке врата. Удаљеност од врата обично не прелази 30 цм, а висина инсталације је 70 - 90 цм
 • Ако нема довољно једне групе за повезивање свих електричних уређаја у просторији, тада се у упутству наводи да је разводна кутија друге групе смјештена на мјесту које је једнако удаљено од свих прикључака и прекидача повезаних с њим.

Контролна кола за осветљење у дневној соби

Врло важан дио успјеха расвјете у дневној соби је избор одговарајућег система управљања. Заиста, сада је на тржишту представљен велики број различитих даљинских, гласовних, електронских и сличних контролних система.

Али највећим дијелом, њихова вриједност није на високом нивоу. А реализирати их самостално практично је немогуће. Зато треба да изаберете једноставну, али погодну контролну шему.

 • Ово укључује склопове за контролу руку са прекидачима, као и удаљене системе који користе сензоре покрета и осветљење, или тајмере. Успостављање таквог система је практично изводљиво за сваку особу независно.
 • За почетак, погледајмо коју врсту осветљења треба контролисати. Почнимо са општим осветљењем. Као и електрично осветљење хотела, обично се користирегулар свитцх.
 • Опште осветљење треба да буде у стању да подеси ниво осветљености. Поготово ако постоји опште осветљење дневног светла. Стога, прекидач може имати неколико положаја.
 • Ако користите лустер за општу расвету, онда осветљење може бити добро решење са даљинским управљачем. Ако ово није једина лампа у кругу општег осветљења, онда ће даљински управљач бити неприкладан.


Контрола осветљења дневне собе са даљинског управљача

 • У овом случају, пожељно је купити димер са даљинским управљачем. Иако електронски димери остављају много да се пожеле, то може бити савршено успешно решење.
 • Осветљење зоне обично има сопствени прекидач. Имајте га на улазу у простор ове расвете. То су обично панели који визуелно додељују ову зону. Даљински управљач и други системи за ову зону нису релевантни.
 • Расвјета на зиду у дневној соби, која игра улогу локалне расвјете, пожељно је купити властитим прекидачима. То су обично прекидачи на каблу или тастери на додир. Они морају омогућити укључивање осветљења у свом подручју рада.
 • Што се тиче декоративне расвете, онда је избор највећи. Може се активирати са општим осветљењем, може имати сопствени прекидач, може се имплементирати преко сензора светла или тајмера.

закључак

Како видите проблем организовања висококвалитетног и дивног осветљења у таквим ситуацијамаПростор као дневни боравак има много начина имплементације. Али у потрази за фантазијом можете се одвојити од тешких техничких реалности, као и трезвено процијенити трошкове имплементације ваших жеља. Уосталом, са правим приступом можете креирати заиста квалитетно осветљење, као у видео снимку, а истовремено и за прилично разумне паре.