Како одабрати праву ЛЕД лампу за ваш дом? стручни одговор

Светиљке за кућу на бази ЛЕД диода брзо добијају на популарности и гурају жарну нит, флуоресцентне и гасне изворе светлости у други положај. Разлог за то је сасвим очигледан - ЛЕД сијалице су потпуно еколошки прихватљиве, имају знатно мању потрошњу енергије и дужи животни век. Лако је одабрати ЛЕД лампу за ваш дом. Да би се то урадило, довољно је разумети шта је ЛЕД лампа и разумети у три важна детаља: техничке параметре, цене и произвођаче, паковање и изглед.

Шта је сијалица?

Шта год да је било чудно, али пре него што изаберете ЛЕД лампу, морате схватити шта је то. Помоћ у следећој илустрацији.Као што се види из илустрације, ЛЕД сијалица је сложен електронски уређај који се састоји од неколико модула и мноштва електронских компоненти. У одјељку сви ови модули стварају један уређај који има бројне техничке параметре који се морају узети у обзир при одабиру економичне сијалице.

Основни параметри

Било које ЛЕД сијалице су инхерентне многим техничким параметрима, али ако узмете у обзир избор за дом, довољно је да се упознате само са главним карактеристикама.

постоље

И прва ствар на коју треба обратити пажњу је врста капе. Има их много, али у стамбеним зградама и становима најчешће се користе само неки од следећих.
Е27 Ово постоље је стандард у пост-совјетском простору. Дакле, на територији Русије и СрбијеУ земљама ЗНД-а, под њим се производи главна количина ЛЕД сијалица за дом са радним напоном од 220В.
Е14 То је аналог Е27, али има мањи пречник. Користи се за рад са сијалицама као што су "свећа" или "минион", који имају мали пречник сијалице и мале снаге. Користи се у малом расветном или декоративном дизајну.
Г4 Дизајниран посебно за мале лампе у случају МР11, које се користе у декоративном осветљењу.
ГУ 5.3 Има два контактна контакта, размакнута један од другог на растојању од 5,3 мм. Најчешће се налазе у халогеним и ЛЕД сијалицама МР16.
ГУ 10. Ту су и двополни прикључци са размаком од 10 мм између контаката. У правилу се таква сокла користи за напајање кухињских напе или уграђених чвора.
Г13 Користи се у цевастим флуоресцентним цевима и ЛЕД цевима Т8. Има два пина, са растојањем од 13 мм.
Гк53 Најчешће се уграђују у лампе за затегнутост или спуштене плафоне.

снага

Други параметар, који нужно мора обратити пажњу при одабиру ЛЕД лампе за кућу, је његова снага. Заиста, од овог параметра директно зависи од количине потрошене електричне енергије. Многи потрошачи бирају замјену старих извора умјетне расвјете, фокусирајући се на овај индикатор. Постоји много графикона и табела подударности између снаге и светлосног флукса различитих типова сијалица. ЛЕД сијалице имају капацитет неколико пута мањи од навојаизвори паљења, гаса или флуоресцентног свјетла. У даљем тексту, ради јасноће, дат је граф са упоредним карактеристикама, што олакшава разумевање односа снаге и светлосног флукса најчешћих типова лампи које се користе у зградама.Као што се може видети из графикона, на пример, жаруља са жарном нити од 100 В одговара ЛЕД жаруљи од 12 В и компактној флуоресцентној лампи од 25 В (ЦФЛ). Вреди напоменути да сваки графикон даје само приближну слику односа између различитих типова сијалица. Тачна табела се не може изградити из више разлога. Ево два од њих:

 • По правилу, сваки произвођач користи своју технологију производње;
 • Монтажа лампе и технологија производње се накнадно побољшавају, што утиче на све техничке карактеристике финалног производа.

Прикупљањем сијалице по снази, вреди се сетити да разлика између ЛЕД и филамената, са истим светлосним флуксом, може да варира од 7 до 10 пута.

Светлосни флукс

Важнији параметар који треба узети у обзир приликом одабира било које кућне лампе је свјетлосни ток. Грубо речено, физичко значење ове карактеристике је да се покаже количина емитованог зрачења. Светлосни флукс се мери у лумену. Нажалост, нису сви, па чак ни добри произвођачи, указали на овај параметар на пакету. Ако овај параметар нигде није наведен, онда, када бирате производе од познатог произвођача, светлосни флукс се може израчунати изузимајући у обзир 90-100 лумена по једном вату снаге.

Велики произвођачи не инсталирају ефикасније ЛЕД диоде у своје ЛЕД жаруље, јер то није рационално због снажног повећања трошкова готовог производа.

На пример, светлосни ток од 12 В ЛЕД сијалице за дом ће бити 1080-1200 лумена, што је приближно еквивалентно 100 В жаруљи са жарном нити. Важно је напоменути да је код ЛЕД сијалица са матираном сијалицом, вриједност свјетлосног тока мања од процијењене за око 20%.

Температура боје

Температура боје лампе је изражена у Келвину и означава нијансу беле светлости. Произвођачи производе ЛЕД сијалице чија је температура боје у распону од 1800 до 6600 Келвина. Што је нижа вриједност у Келвину, топлија је свјетлост, као у пламену свијеће. Већа вредност у Келвину показује да је светлост природнија или хладнија бела, слично дневној светлости.Приликом одабира ЛЕД сијалице, неопходно је обратити пажњу на нијансу његовог сјаја. Ако вам је потребна светла дневна светлост, препоручује се да изаберете производ са неутралном температуром беле боје од око 4,000 Келвина. Ако је у кући потребно замијенити стару жаруљу са жарном нити, али уз одржавање угодне топле атмосфере у вечерњим сатима, вриједи одабрати ЛЕД лампу с топлом бијелом свјетлошћу.

индекс преноса боје

Под једном ЛЕД лампом ставке у стану могу се очистити природно, а под другом мајком апсолутно нису природне боје.То се односи само на индекс боја, који показује како природне ствари изгледају. Однос преноса боје је релативан, у распону од 0 до 100. Означава се као ЦРИ (Индекс репродукције боја) или Ра. Што је та цифра виша, то боље људско око разликује боје и нијансе. Индикатор у 100 ЦРИ значи да ова ставка изгледа као добро сунчево свјетло. Верује се да добри ЛЕД станови имају индекс боја више од 75 ЦРИ.

угао

Избор ЛЕД сијалица мора се вршити иу погледу угла дисперзије. Овај параметар показује, под којим углом емитује светлост. Ако лампа има мали угао, рецимо 30 °, онда је као мала светиљка, која има снажан светлосни сноп који сија за велике удаљености практично у правој линији, без излагања околних објеката. Стога, сијалица са малим углом расипања за дом није увек погодна.

могућност димовања

Данас се у многим домовима и становима инсталирају једноставни уређаји за подешавање осветљења - димери. Дизајн обичне ЛЕД лампице је такав да не може радити са регулатором свјетлости. Разлог за то лежи у уграђеном управљачком програму који претвара АЦ напон у радну струју ЛЕД диода. Ако је напон који је примењен на лампу премали, онда возач једноставно не напаја ЛЕД диоде или не ради са прекидима, узрокујући хаотично треперење. Рјешење проблема лежи укоришћењем ЛЕД сијалица са могућношћу пригушивања са модификованим драјвером. Паковање таквих сијалица означава информације о употреби контролера светла.

Ако планирате да користите ЛЕД лампу у кући са пригушивачем, онда треба да изаберете сијалицу са могућношћу подешавања осветљења.

Паковање и изглед

Много о самом производу каже паковање и изглед производа. А да бисте разумели како да изаберете праве ЛЕД лампе за дом, треба да се бавите и овом ставком. Паковање мора садржавати свеобухватне информације, барем како слиједи:

 • вредност енергије;
 • гарантни период;
 • светлосни ток светиљке;
 • земља производње;
 • врста поклопца;
 • угао расипања;
 • информације о произвођачу;
 • вредност боје и температуре боје.

Ако паковање садржи само неке од наведених ставки или их уопште не садржи, онда се избор такве лампе не препоручује. Што се тиче изгледа, пожељно је набавити сијалицу из пакета пре куповине и пажљиво је размотрити. Сви видљиви елементи лампе морају бити пажљиво распоређени. У производима са провидном сијалицом, вреди обратити пажњу на локацију и уградњу ЛЕД диода. Важно је обратити пажњу на радијатор. Верује се да се ЛЕД лампе не загревају. Међутим, то није случај. Свака модерна ЛЕД сијалица је дизајнирана уз употребу снажних, свијетлих ЛЕД диода које имају индикатор ефикасности (коефицијенткорисности) у области око 40%. Преостала потрошена енергија је изолована на кристалу полупроводничког елемента у облику топлоте. ЛЕД-ови су малих димензија и не могу сами да расипају сву топлоту. Да би се уклонила топлота из кристала, користи се систем дисипације топлоте, без којег ће кристали ЛЕД диода једноставно изгорјети. Из тог разлога, при одабиру ЛЕД лампе за кућу, неопходно је обратити пажњу на присуство радијатора и његове површине. Важно је напоменути да радијатор са малом површином не може добро да расипа топлоту у просторији са ниском конвекцијом.

Ако радијатор у лампи недостаје или је веома мали, препоручује се да се уздржи од куповине таквог модела.

Цене и произвођачи

Скупо или јефтино?

Које су ЛЕД сијалице боље - јефтине или скупе? Да бисте одговорили на то, морате узети у обзир обје групе одвојено. Јефтине лампе из Кине често су производи ниског квалитета. Али ниска цена је веома атрактиван индикатор, па су кинеске сијалице за кућу у великој потражњи.

Ми набрајамо главне недостатке јефтиних кинеских производа:

 • паковање означава прецијењене спецификације;
 • гарантни период је мали или је нема;
 • делови ниског квалитета се користе у склопу;
 • По правилу, индекс реалног преноса боје је мањи од 75 ЦРИ;
 • уграђени драјвер даје нестабилну снагу, што узрокује високу пулсацију светлосног тока;
 • користи се неефикасан системдисипација топлоте

Не треба да верујете у бројне позитивне критике јефтине кинеске робе и да покупите робу у складу са овим критеријумом.Дио ових прегледа је једноставно наручен и намјерно лажан. А остатак пишу људи који су спремни ставити плус само за чињеницу правовремене испоруке робе или за чињеницу да је роба у радном стању. По правилу се не разматрају техничке карактеристике и њихова усклађеност са декларисаним показатељима.

Ако узмете у обзир све скупе ЛЕД лампе, онда можете наћи и лоше производе, али када бирате скупљи производ, прилика да купите производ ниског квалитета је много нижи.

поуздани произвођачи

У протеклих неколико година, неке од најквалитетнијих ЛЕД лампи произведене су у Европи и Русији. Цијена је виша од цијене јефтиних кинеских аналога, али је квалитета апсолутно другачија. Испод је листа неколико брендова који ће вам помоћи да пронађете производе пристојног квалитета.

 • Пхилипс;
 • Ферон;
 • Цамелион;
 • Осрам;
 • Оптоган;
 • Кс-Фласх;
 • Адд.

Производи ових робних марки заиста имају одличне карактеристике и дуго ће служити у кући.

Видео интервју са експертом

Горе наведене информације ће вам помоћи да пронађете праву ЛЕД лампу добре квалитете. Али, ако имате било каква питања или сумње, пишите нам у коментарима испод - сигурно ћемо помоћи.