Изаберите регулатор напона за гасни котао: 5 препорука

Да би се одржао стабилан напон у мрежи, потребно је изабрати посебан стабилизатор, који се најчешће користи за загријавање приградских и приватних кућа, колибе чији су власници, често због слабе опскрбе електричном енергијом, често суочени са колебањима у електричној мрежи. Такве флуктуације негативно утичу на рад котлова, значајно смањујући вијек трајања њиховог рада. Због тога треба искључити флуктуације напона у мрежи. Посебни уређаји као што су стабилизатори могу помоћи у томе. Који су стабилизатори за гасни котао и како подићи уређај - прочитајте испод.

Стабилизатор гасног котла: захтеви за уређај

Стабилизатор је уређај који регулише напон и фреквенцију струје у мрежи, омогућавајући свим уређајима и системима који раде и електричној енергији да стабилно функционишу. То значи да је главна функција стабилизатора - заштита опреме од хабања. Поред тога, прикључак преко стабилизатора, грејачи раде у економичнијем режиму, што смањује и потрошњу гаса и трошкове електричне енергије.

Приликом одабира стабилизатора гаса потребно је узети у обзир његов квалитет и карактеристике које морају испуњавати посебне захтјеве

Тако стабилизатор гасног котла мора:

 1. Обезбедити напајање котла и његово непрекидно, уједначено функционисање у складу са техничким захтевима уређаја.
 2. Заштитите уређај од прегревања, кратких спојева.
 3. Редистрибуиратипренизак напон у мрежи, подржавајући рад котла.
 4. Извршити хитно искључење у случају наглих скокова и повећати напон изван својих техничких могућности и аутоматски се вратити на рад након нормализације напајања.

Да би се кретале разлике између модела, да би се добила идеја о перформансама инструмента, потребно је обратити пажњу на основне инжењерске карактеристике стабилизатора.

Индикативни су: вријеме одзива уређаја на промјене у мрежи; брзина уређаја; опсег улазних нивоа и промену излазног напона; процењени век трајања стабилизатора.

Не само улогу цене уређаја. Ако вам се понуди електронски стабилизатор за мање од 5-6 хиљада рубаља, онда ћете вероватно имати кинески нискоквалитетни уређај који брзо пропада или, још горе, неће моћи да заштити котао од затварања.

Препоруке: како одабрати регулатор напона за гасни котао

Континуитет рада гасног котла, очување његових и сусједних уређаја може се гарантирати само исправно одабраним стабилизатором који испуњава све захтјеве електричног система. На избор стабилизатора утиче неколико фактора.

Поред тога, стручњаци препоручују да се обрати пажња на број фаза, тачност и снагу стабилизатора

.

Дакле, да бисте одабрали одговарајући регулатор гријања, морате обратити пажњу на:

 1. Број фаза.Стабилизатор може бити једнофазни и трофазни. Покупифаза треба да зависи од типа напајања. Дакле, ако је мрежа једнофазна, онда стабилизатор мора бити једна фаза.
 2. Напајање уређаја.Снага стабилизатора се израчунава тако што се сумира поврат свих уређаја који ће бити укључени у коло. Покупите стабилизатор снаге боље са залихом од 30%.
 3. Тачност стабилизатора.Уређаји су произведени са прецизношћу одређивања напона у електричној мрежи у распону од 1 до 10%. Што је овај индикатор виши, уређај ће радити боље. Али чак и већа ће бити њена вредност.
 4. Тип монтаже.Уређај може бити монтиран на зид, под и плафон. Разлика у моделима ће бити ограничена на дизајн кућишта. Најкомпактнији, практичнији и сигурнији (жице се неће налазити испод ногу) сматрају се уређајима за зидну монтажу.

Не мање важно, при избору уређаја за стабилизацију напона и равномерног рада гасног грејача, игра се принцип стабилизатора. Од врсте уређаја који одаберете по типу зависиће од брзине његове реакције на промену напона у мрежи, способности стабилизатора да глатко регулише напајање на улазу.

Карактеристике стабилизатора напона за котлове

Период рада стабилизатора, трошак уређаја и његови показатељи учинка зависе не само од произвођача, капацитета и величине стабилизатора, већ и од његовог типа.

Постоји неколико типова регулатора, који се могу бирати по вашем нахођењу, узимајући у обзир карактеристике гасног котла

До сада се истичуследећих типова регулатора напона према принципу рада:

 1. серво мотори(серво погони). Принцип оваквих уређаја је сличан принципу конвенционалног трансформатора. Ово објашњава одзив уређаја мале брзине на промену напона у мрежи, страх од преоптерећења. Предности уређаја могу се приписати глаткој регулацији напона у стационарном стању.
 2. релеј . Релејни стабилизатор је компактне величине и мале тежине, отпоран на честе промјене улазног напона и способан је брзо реагирати на промјене у мрежи. Главна неусклађеност уређаја: брзо пропадање релеја, ниска тачност излазног напона, степенска промена напона.
 3. Шимисторние(Тиристор). Тиристорски стабилизатор има тих и једнак рад, високу прецизност и брзину рада. Недостаци таквих уређаја су високи трошкови. Поред тога, контролне плоче у тиристорским уређајима често захтевају честа поновна подешавања и замене.

Поред тога, посебно се разликују стабилизатор феро-резонанције, који је сличан конвенционалном трансформатору, и високофреквентним импулсним уређајима са ПВМ-волт адитивом. Потоњи се одликују поузданошћу и великом прецизношћу. Недостаци уређаја укључују њихову високу цијену и ниски праг горњег излазног напона.

Који стабилизатор је потребан за гасни котао

За гасни грејач укључен у стандардну једнофазну мрежу (220в), електростатски отпорник са тиристорима или тиристорима каополупроводнички елементи који обављају функције прекидача између намотаја аутоматског трансформатора.

Да би се добила правилна стабилизација гасног котла, боље је потражити стручну помоћ од специјалиста

.

Електронски уређаји имају много предности, међу којима се може разликовати:

 • Висока тачност стабилизације нивоа излазног напона; Дуготрајност (процијењени вијек трајања уређаја је 10-15 година);
 • 90% отпорност на оптерећења;
 • Бесмислен рад уређаја;
 • Брзо реаговање на промене напона на мрежи.

Недостаци уређаја укључују њихову релативно високу цијену и прекомјерну осјетљивост на мрежне сметње.

На основу повратних информација од стране корисника, најефикаснији и најиздржљивији електронски регулатори напона за гасне горионике су следећи уређаји: штит Р600-СТ, Теплок СТ-800.

Да би се заштитили од кратког споја не само гасни котао, већ и бројни други електрични уређаји, заштитити утичнице ће омогућити стабилизатор Прогресс (Прогресс) 8000СЛ-20 са тиристорским прекидачима. Овај уређај ће трајати најмање 10 година и биће одличан за групе укупне снаге до 6,4 кВ (8000 ВА). Стабилизатори Гарант ЦХ-400 и СинПро ЦХ-750ПТ ће бити погодни за заштиту двокружног гасног котла.

Могуће је обезбедити гасни котао и друге кућне електричне апарате од сагоревања преко посебних мрежних филтера.

Најчешће, мрежни филтер има облик регуларног мрежног проширења. То су главне разликефилтер има посебне сигурносне чворове и прекидачке типке. Међу најквалитетнијим и најпопуларнијим филтерима, могуће је разликовати уређаје фирми Пхотон, Повер цубе, Дефендер, Супра Јен Тецх, Краулер. У зависности од модела, филтери ових произвођача могу бити додељени и појединачним и вишеструким утичницама.

Повезивање гасног котла на мрежу

Данас постоји неколико шема за повезивање котла на мрежу. Најпопуларније - види утикач са контактом за уземљење и двополним прекидачем са минималним растојањем између контаката од 0,3 и више види

Повежите гасни котао са електричном мрежом или самостално или уз помоћ чаробњака

Без обзира на изабрану методу, котао је преко стабилизатора или сигурносног филтера повезан са штитом са обавезним уземљењем.

Можете обезбедити специјални круг да бисте обезбедили ефикасно уземљење. Ако простор за контуру није довољан, онда уземљити котао може бити модуларан (тачкаст) уз помоћ електрода. У овом случају, отпор за уземљење гасног котла не би требао бити већи од 10 охма.

Гасни котао је строго забрањен за уземљење на грејној цеви или гасоводу.

Укључивање гасног котла у електричну мрежу је одговорна мјера, која је најпогоднија за искусног мајстора. Али ако сте сигурни у своју снагу, онда можете повезати уређај и сами. Главна ствар је да се строго поштују упутства за котао и правила заштите од пожара.

Карактеристике регулатора напона за гасни котао (видео)

Стабилизатор гасног котла је незаобилазан уређај који продужава животни вијек котла прикљученог на електричну мрежу. Избор стабилизатора је радно интензивна мера, при чему треба узети у обзир многе нијансе повезане са типом електричног система и карактеристикама уређаја. Користећи горе наведене препоруке, моћи ћете да изаберете заиста квалитетан, погодан уређај који ће штитити грејач од утицаја разлика у снагама у мрежи и омогућити вам да уживате у раду гасног котла дуже од годину дана.