Како очистити котао на чврсто гориво?

За сваког власника приватне куће прије почетка рада котла на чврсто гориво, требате прочитати како чистити уређај, колико често постоји потреба за таквим поступком. Чишћење котла на круто гориво је дуготрајно, међутим, ако пратите услове рада котла, потребе за горивом, можете избећи често понављање овог процеса.

Узети у обзир разлоге који доприносе контаминацији јединице за гријање, посљедице зачепљења и што је чишћење котла на чврсто гориво, које поставља котао мора бити очишћен.

Готово сваки агрегат који је повезан са процесом сагоревања, као резултат његовог рада, разликује не само топлотну енергију и угљен моноксид, већ и масу продуката сагоревања. Током дуготрајног рада агрегата на чврстом гориву у режиму рада на зидовима пећи, у димним каналима се скупљају у великим количинама, акумулирају чађе, испарљиве честице пепела. Слична ситуација је типична за све врсте опреме за чврста горива, осим уређаја за пиролизу, гдје сухо дрво, брикети потпуно изгарају, претварајући се у запаљиви плин.

Акумулација продуката сагоревања у радном подручју јединице и у димњаку одвија се постепено, а ако се чишћење механизма не одвија редовно, слојеви чађе могу постати значајни. Дебљина слоја чађе на телу измењивача топлоте за само неколико милиметара значајно утиче на перформансе грејног уређаја. Загревање расхладног средства је много дуже. Снага главне опремепада 20-30%, респективно, масени проток горива се повећава.


Поред чађе, производи сагоревања су такође смоле, ослобођене органским једињењима, без обзира на тип. Смола нагомилана на унутрашњим зидовима коморе за сагоревање доприноси развоју процеса корозије који уништавају главне делове јединице чврстог горива.

Из богатог и дугогодишњег искуства утврђено је да су најчешћи разлози акумулације чађи и катрана у пећи и димњаку:

  • горива ниског квалитета;
  • висока влажност сировина за гориво;
  • механизам загревања често ради на ниским температурама;
  • недостаци и погрешни прорачуни у котловском снопу.

Напомена: интензитет наслага продуката сагоревања зависи од врсте горива и његових физичких својстава. Данас се најприступачнији материјали користе за рад агрегата на угљу или дрвету. Фосилни угаљ и дрво. Било које органско гориво, када је спаљено пепео и пепео. Маса суши горива, мање запаљиве количине преосталих производа. На много начина, интензитет сагоревања зависи од типа котла на чврсто гориво. Ниска влажност сировина, додатно снабдевање кисеоником и принцип деловања доприносе повећању интензитета сагоревања.

Најстарији модели користе најједноставнији метод директног сагоревања, што резултира значајном количином пепела, пепела и чађи. Све то остаје на зидовима коморе за сагоревање, одложено на измењивачу топлоте иу димњаку. Нови модели су ониУ високотехнолошким уређајима процес сагоревања се доводи до оптималних параметара, па пепео остаје мања количина пепела, чађа у већини случајева нестаје заједно са угљен моноксидом кроз димњак. Чишћење димњака од чађе је један од главних услова за безбедност рада грејне јединице у приватној кући.

Важно! Нагомилавање чађи на зидовима димњака може довести до опасне ситуације. Чађ, то је мала, микроскопска честица угља, која при високим температурама и интензивном снабдевању ваздухом може експлодирати. Повремено, када ватра гори услијед сагоријевања чађе, пожарна цијев постаје узрок пожара на крову, поткровне стропове. Карактеристично, овај проблем је инхерентан у котловима на чврсто гориво са присилним пропуштањем.

Како очистити котао на чврсто гориво. методе чишћења

Очистите котао на чврсто гориво са стругачима и жичаним четкама. Обично су такве адаптације комплетне са основном опремом. У сваком случају, користи се начин монтаже који одговара пројектним карактеристикама котла. Следећа места морају бити очишћена:

  • зид коморе за сагоревање;
  • површине измењивача топлоте;
  • унутрашње зидове димњака.

Све наведено за чишћење мјеста - то су елементи дизајна котла, гдје постоји пријенос топлине и смјештена водена кошуља.

Постоје три начина за чишћење котла:

  • механички;
  • паром;
  • коришћење хемијских реагенса.

Сваки од предложених метода има своје посебности и кључне тачке. Када се користи механичко чишћење, користи се специјални алат. Покер, лопата, јорашки, стругачи и металне четке.

Важно! Пре него што почнете са чишћењем јединице, она се мора охладити.

Чађ и пепео се ручно одстрањују из коморе за сагоревање, једноставним манипулацијама. Фугитивни и чврсти фрагменти изгорелог горива се лако чисте. Најтеже се бави смрзавањем смоле и катрана. Како очистити сопствени уређај за грејање од ових компоненти? Решење је да је у ту сврху потребно загрејати уређај. Смола и катран постају мекани и лакше се уклањају са површине четкама и стругачима. По завршетку, потребно је загрејати јединицу на оптималну температуру, тако да остатак смоле и убод у потпуности изгори.

Генератор паре чисти се од смоле, катрана и микроскопских честица чађе. Хемијска метода је намењена за примену различитих хемијских једињења и киселих реагенса. Унутрашња површина пећи и површина измењивача топлоте третирају се хемикалијама које кородирају наслаге. Обично се растопљена креда и сода користе за чишћење агрегата пиролизе који раде на дрвету.

Средство за чишћење се бира на основу финансијских разлога и степена загађености котла. У сваком случају, ако испуните услове, можете постићи позитиван резултат.

Колико је често потребно чишћењеуређаји за грејање

\ т

Да би ваша јединица увек радила у оптималним условима, она производи потребну снагу, чишћење котла би требало да постане редовно. Користећи нормално и висококвалитетно гориво, овај догађај можете радити једном мјесечно.

Напомена: када се користе сировине од ниског квалитета горива, чишћење котла треба обављати чешће, свака два, за три недеље. Са погоршањем радних параметара могуће је извршити непланирано чишћење опреме.

Да би се избегло озбиљно зачепљење, потребно је редовно прегледати котао на чврсто гориво. Када се користе различите врсте горива, уређај ради на ниским температурама и чисти јединицу једном недељно.