Непрекидна снага (ИПС) за котао на чврсто гориво

Чак и најнапреднија и најнапреднија опрема за гријање не може бити самодостатна. Присуство контролних сензора, управљачке аутоматике, вентилатора и агрегата за вађење и надувавање ваздушне масе чини котао за грејање зависним од струје. Ове особине нису заобишле нити агрегати на чврсто гориво, што су многи навикли да разматрају потпуно аутономне апарате за гријање. Било какви кварови у систему напајања имају веома негативан ефекат не само на ефикасност система за грејање, већ такође могу проузроковати отказ опреме котла. Ово је посебно неугодно усред зиме, када аутономни систем грејања опада највише.

Решити проблем континуираног напајања грејних јединица омогућити непрекидно напајање котла на чврсто гориво - уређај који је данас опремљен практично сваком домаћинству, опремљеним електричним апаратима за различите сврхе.

Шта је УПС? Основни технички захтјеви за уређаје

Скраћеница за УПС значи УПС извор у УПС-у. Уређај је предвиђен да обезбеди одређени временски период снабдевање било којег уређаја, уређаја или механизма за нормалан рад. Непрекидна снага је својеврсни осигурач од неовлашћеног искључивања централизованог напајања, што може довести до квара енергетски зависне опреме и губитка њене функционалности.

Непрекидно напајањеопремљен је практично сваком модерном технологијом, која је на овај или онај начин конструктивно повезана са електричном енергијом. У сваком појединачном случају, самостална опрема за снабдијевање електричном енергијом користи властити тип овер-тхе-цоунтер, који има одређене параметре и специфичне карактеристике.

На пример: УПС за канцеларијску опрему има одређени капацитет и излазни напон, док је овер-тхе-цоунтер за кућне електричне уређаје, укључујући и уређаје за грејање, пројектован за друге електричне параметре. У овом случају, уређај има своје особине дизајна.

Почнимо редом. Оно што издваја непрекидно напајање за котао котла на чврсто гориво, од сличних уређаја, стоји на опремању других електричних апарата.

1. Непрекидно напајање грејних јединица мора имати параметре излазног напона идентичне радним параметрима електричне опреме опреме за котлове на чврсто гориво. Синусоидни облик напона карактеристичан је за електромагнетне вентиле, омогућава рад пумпи и суперпуњача. Само у том случају, ако струја у мрежи нестане, електрични уређаји јединице за гријање ће радити у нормалном режиму.

Важно! Користи се за рад котла, не препоручује се УПС, дизајниран за компјутерску опрему. Разлог томе је што такви уређаји не дају синусоидални напон, напротив, уредски листови дају правокутни меандар са нулом.

2. Уређај непрекиданСнабдевање електричном енергијом за јединице за загревање на чврсто гориво треба да обезбеди довољно дугачак рад технологије грејања. Другим ријечима, капацитет батерије би требао бити довољно велик да осигура аутономно функционирање котловске опреме у недостатку напајања електричном енергијом. Канцеларијски уређаји су дизајнирани за максимално 10-15 минута хране, а дизајнирани су само да без прекида пренесу компјутерску технологију из режима рада.

3. Било који котао, уређаји на чврсто гориво нису изузетак, осјетљиви на флуктуације напона. Када се укључи, шалтер мора примити довољно струје из батерија, довољно да напон добије исту фазу као у централној мрежи.

4. Током прекида у мрежи и искључења, прелаз котла на чврсто гориво на напајање из УПС-а не смије прелазити 10 милисекунди.

Типови интерконектора за апарате за загревање на чврсто гориво

Сваки аутономни систем грејања је опремљен са непрекидним напајањем. У зависности од врсте и типа котловске опреме, уграђује се непрекидно напајање одговарајућег типа. Данас се у пракси користе три типа УПС-а:

  • офф-лине уређај;
  • уређаји Лине-интерацтиве;
  • двоструки претварачи, Он-лине системи.

Сваки модел уређаја је различит по свом дизајну и принципу рада. Погледајмо изблиза.
Офф-лине овер-тхе-цоунтерс су најчешће коришћени уређаји. Имају једноставан дизајн и приступачну цену. ИнОснову рада чини следећи принцип:

  • напон нестаје у мрежи, флуктуације напона покреће УПС струја - батерија. Оно што се појављује је да напон враћа уређај у нормалан начин - напајање из мреже. Време укључивања уређаја за напајање из батерија и назад није дуже од 15 милисекунди.

Производ се састоји од традиционалних елемената: претварача који претвара истосмјерну струју у акумулатор у струју од 220В. Модели као што је офф-лине раде са електроенергетске мреже напоном од 170-270В. Главна разлика између овог типа је у томе што немају регулатор напона, тако да је излазни напон у таквим прекидачима еквивалентан напону у мрежи.

Напомена: У случају нестабилног рада електроенергетске мреже, он-тхе-цоунтер стално укључује батерију, затим централизовану мрежу напајања. Такав начин рада доводи до брзог смањења трајања уређаја.

Други тип УПС-а, који се користи у пракси, интерактивни извори непрекидног напајања. Ови уређаји су хардвер који заузима просјечну нишу, како по функционалности тако иу смислу трошкова. Принцип интерактивног напајања сличан је раду офф-лине претварача. Једина разлика је присутност регулатора напона. Због своје конструкције такви уређаји су поузданији и сигурнији у раду. Сваки модел у овом случају је дизајниран за интеракцију са централном мрежом за напајање 170-270В.

Посљедњи, трећи тип прекидача су уређаји којираде у живом режиму, он-лине. Ови уређаји немају практично никаквих недостатака који су карактеристични за два друга типа УПС-а. Главни нагласак ових уређаја је следећи:

  • УПС у реалном времену претвара улазну наизменичну струју у константни напон, без обзира на његове параметре и карактеристике. У будућности, већ постоји трансформација једносмерне струје у стабилизовани, наизменични напон.

Такви модели имају непорециву предност, поред тога, УПС он-лине ефикасно ради у пару са генераторским сетовима. Таква карактеристика је веома релевантна у ситуацијама у којима не постоји дугорочно централизовано напајање, рад електричних уређаја зависи од функционалности аутономних мини-електрана.


Са технолошке тачке гледишта, дизајн УПС-а је прилично компликован. Према томе, такви производи су од велике вредности. Прикладност употребе такве опреме оправдана је у таквим условима када су уграђени модели котлова, који су осјетљиви на флуктуације напона.

На основу горе наведеног, могу се извући одређени закључци. Често, за нормалан рад котлова који раде на угљу, дрва за огријев и друге врсте крутог горива, довољно је добити активан овер-тхе-цоунтер или офф-лине уређај. Када се ради о сеоској кући или приватном сектору, због честих путовања струје, главно оптерећење пада на дизел генераторе, најбоља опција ће бити куповина непрекидног напајања он-лине.

Одабир нон-стоп. Шта тражити

Опционално за чврсто горивокотлови утичу на различите факторе. Прво, морате да утврдите капацитет уређаја за ложење, функционалност система грејања који ће обезбедити, уколико је потребно УПС.

у великој мери од капацитета котла не зависи само од врсте УПС, али типа батерије. Капацитет батерије је утврђивање трајања бесперебоиника. У табели наводи параметре опреме која задовољава одређене уређаје за грејање.

Снага котао

В

50

100

150

200

300

400

500

Капацитет батерије (ЦРА) АМ /х
65 6,8 6,8 3.9 2.2 1.5 1.1 0.7
100 25.7 12.2 7,2 5.4 3.1 1.8 1.4
150 37.9 18.1 12.1 8,1 5.4 3.4 2.1
250 49.2 24.6 16.0 12.0 7.3 5.5 3.8

Избор врсте УПС утиче не само на способност система грејања, али број додатних јединица које раде на струју. Ово укључује вентилатори, пумпе, централно грејање, контролног уређаја сигнализацију и регулацију.

УПС оптималан избор само овиси од квалитета централизоване моћи, која обухватају учесталост прекиде, хаварије трајање и опсег напона флуктуација.

Важно!Када се анализирају могућности УПС-а, не треба заборавити индуктивно оптерећење. Механизми и електрични уређаји који су опремљени технологијом гријања дају значајно индуктивно оптерећење на унутрашњу електричну мрежу. Приликом покретања вентилатора или циркулационих пумпи, оптерећење мреже се повећава 3-6 пута. Модерни интерлокацијски модели могу издржати краткорочна преоптерећења, међутим, најбоља опција ће бити купити УПС са резервом капацитета од 25-30%.

закључак

На крају, када купујете уређај, треба да обратите пажњу на његову аутономију. Трајање рада УПС-а директно зависи од капацитета батерије. Према томе, што је већи капацитет батерије, то је виши трошак уређаја. У правилу се за рад УПС-а у аутономном систему гријања користе стационарне акумулаторе два типа АГМ или ГЕЛ. То су уређаји на бази оловних елемената.

Батерије типа ГЕЛ имају велики капацитет и дизајниране су за тешка оптерећења. Поред тога, овај тип батерија има значајан животни циклус пуњења и пражњења.

Напомена: Немојте користити аутомобилске батерије за котлове на чврсто гориво (било који уређаји за грејање). Разлог је хемијски састав оксиданта. Употреба УПС-а за управљање аутономним котлом укључује инсталирање уређаја заједно са батеријом у котловници. Испаравање водоника у процесу рада уређаја за загријавање може довести до стварања експлозивне смјесе водик-кисик.

Предложени типови батерија за рад интерконектора имају неоспорну предност - не захтевају стално одржавање.

Видео приказује како одабрати напајање за котлове на чврсто гориво.