Како прокувати котао на чврсто гориво?

Након што сте одабрали једну или другу врсту котла на крута горива, морате имати идеју о томе како правилно подићи свој властити кућни котао на круто гориво. Опције у овом случају могу се разликовати, ако узмете у обзир врсту уређаја за гријање. Тренутно коришћени агрегати на чврсто гориво су подељени у две групе, јединице са ручним снабдевањем горивом и производи опремљени аутоматским снабдевањем горивом.

Останимо о томе како прокувати котлове различитих типова и које гориво је оптимално погодно за гријање у домаћинству.

Принцип рада котлова на чврсто гориво

Данашњи котлови на чврсто гориво углавном су опремљени контролним системима и вентилаторима који обезбеђују ваздух у комору за сагоревање. Управљачка јединица се састоји од температурног сензора монтираног на измењивачу топлоте. Сигнали за спуштање и подизање температуре расхладног средства, изазивају аутоматски рад, који укључује или искључује компресор ваздуха. Самим тим, аутоматизација контролише температурни режим, подешавајући интензитет сагоревања.

Грејач котла са аутоматизацијом смањује људско учешће на минимум. Након што је гориво означено, све машине се контролишу аутоматским уређајима и механичким уређајима. Уређај, када достигне оптимални начин рада, прелази у облик корупције. Са смањењем температуре и слабљењем интензитета сагоревања, систем пуњења се поново укључује.Процес је монотон и константан, што обезбеђује довод ваздуха у комору за сагоревање и побољшава излаз производа сагоревања кроз димњак.

Ако се гориво у пећи заврши, аутоматизација ће активирати носач топлоте који је сакупљен у акумулатора топлоте. Оваква шема спречава брзо хлађење система за грејање и смањење температуре расхладног средства на критичне вредности. У неким случајевима, систем аутономног гријања се допуњује електричним бојлером - грејним елементом који је стални извор топлоте на стајалишту главне јединице грејања.

Важно! Контрола броја маркера за гориво у котлу је задатак који треба да контролише особа. Знајући снагу уређаја и потребе система за грејање, можете израчунати број маркера за гориво. Аутоматизација је способна да за кратко време одржи цео систем у оперативном стању, штитећи опрему од прегревања и од потпуног заустављања.

Принцип котлова на чврсто гориво је једноставан и разумљив. Компетентно лепљење омогућава не само да створи нормалне услове за рад уређаја за грејање, већ и да обезбеди непрекидан рад читавог система грејања у кући.

Изабрали смо гориво за котлове на чврсто гориво

Тип грејног тела, захтеви који се постављају за цео систем напајања електричном енергијом, дозвољава вам да одредите шта да кува домаћи котао на чврсто гориво, које је гориво боље. На питање да ли је могуће потопити уређај различитим врстама горива, немогуће је јасно одговорити. Све зависи од типагрејни уређај. Принцип опреме одређује избор - угаљ, огревно дрво, кокс и пелете који данас имају приступ.

Од какве врсте горива се користи у систему и који квалитет зависи од перформанси јединице. Поготово зато што се залиха горивних ресурса производи у великим количинама, односно припрема за грејну сезону је повезана са високим трошковима.


Најчешће врсте горива које се данас користе у свакодневном животу:

  • огревно дрво;
  • угаљ, каменит или браон;
  • пресовани тресет или дрвени еуро блокови;
  • пелете.

Ако је избор, како и како умаћи јединицу за гријање тешко одредити, најбоља опција је да се користе брикети од тресета или бријање пелета. Такво гориво је спремно за употребу, има неопходне физичке карактеристике. Једини минус ове врсте горива је висока цијена.

Огревно дрво такође карактеришу високе технолошке карактеристике. Али овде се мора придржавати строгог правила :

Да би се дигнуо код куће, боље је користити само чврсте сорте дрвета. Дуже гори, имају високу топлотну снагу. Покушајте да не користите дрва за борову шуму. Они имају висок садржај смоле, што доводи до брзе контаминације коморе за сагоревање апарата и измењивача топлоте. Дрва за огрев треба да буде сува. Огревно дрво са високом влажношћу гори горе, у процесу сагоријевања постоји велика количина паре која се претвара у кондензат.

Угаљ,згодан, практичан и профитабилан на много начина. Поред приступачне цене угља, карактеришу га високе технолошке карактеристике. Ово се може приписати дугом трајању сагоревања и високој топлинској снази. Код сагоревања угља се добија минимум штетних материја.

Како правилно опремити различите врсте опреме

Често се поставља питање како загрејати један или други уређај за гријање. Данас котлови на чврсто гориво постају популарни због своје високе ефикасности. Упркос високим трошковима горива, овај уређај има аутоматизовано снабдевање горивом. Због свог дизајна, таква опрема је најмање потребна сталном одржавању.

За грејне апарате других врста: пиролиза, дугорочне јединице сагоревања и котлови у класичној изведби, потребан је други приступ у организацији рада. Свака врста грејног тела има своје посебности и специфичности.
Почнимо са чињеницом да су котлови на чврсто гориво у традиционалном, у класичној изведби данас практично изашли из употребе. У неким домаћинствима још увијек је могуће пронаћи уређаје који раде на огријеву или угљу, уз минималне функције и ниску продуктивност.

Најчешће коришћени пиролитички котлови и јединице са дугим сагоревањем данас су високотехнолошки уређаји који испуњавају све потребне сигурносне захтјеве. За грејне уређаје ове врсте карактерише висока продуктивност и економичност. Уређаји за грејање са дугим сагоревањем имају високу ефикасност - 80%.Међу агрегатима на чврсто гориво, највећа ефикасност - 85% имају котлове пиролизе.

Пећ за котао дугог сагоревања

Могуће је топљење технологије чврстог горива на два различита начина, сагоревање и слојеве. Свака опција вам омогућава да повећате време снимања једног покретања. Дрва за огрјев је положена у ложиште. Морате додати папир или чипове у брзу опекотину. Након што се пламен појави, врата пртљажника се затварају и управљачка јединица грејног уређаја се укључује.

Процес се одвија на следећи начин. Дрва за огрјев, угаљ или брикети изгарају од врха до дна, дајући максималну могућу количину топлоте. Спаљивање у пећи на овај начин може трајати дуго времена.

За помоћ: За неке моделе, једно преузимање траје 24 сата (у стандби моду до 48 сати).

Након укључивања јединице, потребно је да уређај доведете у оптимални режим рада тако што ћете инсталирати познату високу температуру грејања. Након што се опрема ослободи за оптималну температуру, могуће је смањити капацитет котла подешавањем потребних температурних параметара.

Карактеристике паљења котла на пиролизу чврстог горива

Технологија грејања на бази пиролизе разликује се по томе што омогућава коришћење готово било којег органског материјала са ниском влагом (не више од 20%) као гориво. Спаљивање се врши корак по корак. Прво, због високе температуре, распадање органских једињења у компонентама горива са накнаднимодвајање дрвног гаса. Такав процес се зове пиролиза. Даље, већ у другој комори за сагоревање постоји високотемпературно сагоревање гасовитог гаса. Ово захтева константан проток кисеоника.

Рад типа пиролизе се лако контролише повећањем или смањењем снабдевања ваздухом. Главна предност таквих котлова је висока ефикасност и топлинска снага са минималним количинама утовара. Након сагоријевања у пећи не остају готово никакви производи изгарања. Чишћење такве ложишта у таквом грејном уређају је много лакше и практичније него у другим врстама агрегата.

Шта треба адресирати

Рад било којег система грејања на угаљ, огревно дрво и друге полупроизводе од горива је нераскидиво повезан са вентилационим системом. Квалитет вентилације и стање димњака зависи од радних карактеристика грејне опреме, технолошких параметара целокупног система грејања у кући.

Екстрактор треба да ради у складу са утврђеним прописима о заштити од пожара.

Важно! Неправилно направљен екстрактор ће створити ризик од штетних производа сагоревања у стамбеним подручјима. Недовољан потисак ће смањити снагу уређаја. Редовним чишћењем димњака ће се спречити паљење чађе, што може довести до пројектовања ватрогасне куће, створити опасност од пожара.

Правилно направљен димњак, чишћење грејног уређаја ће омогућити дуготрајан рад котла на чврсто гориво за оптималноначин рада. Честе промене једне врсте горива у другу могу проузроковати нестабилан рад грејне јединице, кварове у систему ПТВ-а и снабдевања топлотом. Свака јединица треба да има једно, главно гориво, док се друге врсте могу користити краткорочно, ако је потребно.