Карактеристике употребе ламината и топлог пода заједно

Стварање удобног дома у властитом дому је један од задатака које рјешавамо кроз наше животе. Велики поправци у нашим домовима често су повезани са жељом за опремањем нових комуникација, чинећи главне грађевинске елементе стамбеног простора практичним, лијепим и практичним. У том смислу, биће занимљиво размотрити комбинацију нових технологија и нових завршних материјала. Топли под - систем гријања, који се данас сматра једним од најучинковитијих и практичних интеракција са подном облогом. Међу свим тренутно кориштеним материјалима за подне облоге на првим позицијама је ламинат.

Како се бојлер и подни ламинат уклапају у стварност? Слагање ламината на топлом поду, феномен у приватној кући је прилично чест. Потрошачима смета чињеница да је под гријани под испод ламината способан ријешити проблем гријања животног простора и истовремено је другачији, високо естетски подаци. Технологија постављања топлих подова са воденим грејним круговима са ламинатним подом не представља посебну тешкоћу. Свако је у стању да ради такав посао код куће, и на крају има диван секс и ефикасан систем грејања.

Ламинирани топли под. Феатурес

\ т

Принцип рада топлог пода је способност загревања површине пода на рачун топлоте коју преноси расхладно средство. Инкао резултат интеракције круга грејања, затвореног у поду и површини, врши се загревање унутрашњег простора грејног простора. Систем циркулише носач топлоте, који има одређену температуру (до 500 ° Ц), али на цевоводу је бетонски естрих и подна облога. Бетон има одличну топлотну проводљивост, тако да скела не само да има конструктивну функцију у стамбеној згради, већ има и највећу површину грејања. Топлота бетонске кошуљице равномерно се шири по просторији.

Какав год да је рад система за грејање ефикасан и ефективан, важно је изабрати подну облогу која испуњава неопходне захтеве у овом случају. Овдје је већ потребно узети у обзир не само љепоте и естетске податке материјала, већ и његове технолошке карактеристике. Традиционално топла подна вода, чија је контура главни радни алат, скривена је у бетонској кошуљици или у структури палубе. Дакле, на припремљену површину можете без проблема полагати ламинат, посебно направљен за топловодни под. Овај премаз ће одмах дати соби привлачан изглед, чинећи ваш контакт са подом пријатним на додир.

Које су особине ламинирања на топлом поду?

Ламинат се односи на дрвене подове, али у поређењу са обичним плочама и паркетом има најбоље технолошке карактеристике.

На напомени: упркос чињеници да многи сматрају ламинат неадекватним материјалом за топли под,његове најновије измјене, које су издале стране компаније, квалитативно су побољшале укупну слику.

Овдје треба истаћи два главна аспекта која се заговарају употребом материјала који садрже дрво за обраду подова на бази воде.

  • Први аспект. Разлог за овај скептицизам лежи у чињеници да овај материјал има дрвенасту основу од 90%. Дрво се, као што је познато, не разликује у високој топлинској проводљивости, тако да при раду на поду са топлом водом могу постојати проблеми са измјеном топлине. Контура воде загријава кошуљицу, што заузврат даје топлину подној облози. У овој фази, већ је јасно да ли је површина пода довољно загрејана, или је већи део топлоте ухваћен и апсорбован од стране ламинатне плоче.
  • Други аспект. Следећи тренутак, на који се противници позивају да користе ламинат као подну облогу, штетно испаравање фенола. Овде се можете делимично сложити. У модификацијама материјала који се користи за завршавање подова, садржи формалдехид. Када се загреје формалдехид почиње интензивно испаравати у околном простору, што може донијети значајну штету стану. Међутим, у случају топлих подова, ситуација не изгледа тако критично. Посебно за ову опцију гријања ослобађа се премаз који садржи штетне твари и компоненте у минималним количинама.

Да би се избегли проблеми у будућности, куповина ламината би требало да има у виду њене ознаке.

Спуштање минуса и њихово стварањеопклада на овај материјал, можемо рећи да су користи још веће.

Ламинат има мању дебљину у односу на дрвену плочу, али због технологије производње, густина материјала је прилично висока и, према томе, висока чврстоћа, не мање од 900 кг /м2. Покривен посебним филмом, материјал је прилично отпоран на дјеловање влаге, како с дна тако и извана, на предњој страни. Слој ламинирања даје производу посебан сјај и углед, довршавајући прекрасан цртеж.

Нијансе у смислу одабира оптималне градације

Са дебљом ситуацијом, ситуација је више или мање јасна. Остаје само да се схвати шта је ламинат погодан за употребу са топлим подовима. Слагање ламината на топлом поду ће бити успјешно ако набавите материјал с одговарајућим ознакама.

обележавање

Данас већина производа специјално дизајнираних за интеракцију са подовима са топлом водом има натпис "Топла посуда", што дословно значи "топла вода". На слици су приказане иконе које се могу наћи на производима који се данас нуде у трговинској мрежи.

Ламинат за под са топлом водом мора бити компатибилан са средином пода опција грејања. Типично поред ознаке обележавања је вредност препоручене температуре загревања материјала. Типично, то је 27-280Ц.

Приликом куповине материјала обратите пажњу на садржај пратеће документације. Обично произвођачи у пасошу уписују жељене врсте опреме за грејање, методе и интензитет грејања.

Важно! Не можете користити ламинат, дизајниран за ламинирање топлог електричног пода у комбинацији са топлом, топлом водом. Исти принцип важи иу обрнутом редоследу. Електрични и водени подови обложени су плочицама посебно израђеним за сваки тип гријања.

Коефицијент топлотног отпора

Није потребно снижавати бочне и топлотноизолационе особине материјала за облагање. Као важан параметар, обратите пажњу на топлотну отпорност материјала. За подове топле воде, посебно произведене ламинатне плоче са одговарајућим параметрима за измјену топлине. Што је виши коефицијент топлотне отпорности, то ће више ламината задржати топлоту. За полагање топлог пода потребно је користити подлогу, која такође има свој коефицијент топлотне отпорности.

На пример: купили сте ламинат са односом од 0,051 М2Кс до К /В. Подлога има коефицијент од 0,049 м2 к К /В. Као резултат, имамо укупну вредност топлотног отпора од 0.1 м2 к В /В. Ова вредност одговара прихваћеним стандардима. Укупна вредност топлотног отпора за ламиниране премазе са европским нормама не би требало да буде већа од 0,15 м2 к В /В.

Индекс топлотне отпорности директно зависи од густине и дебљине материјала. За подове са топлом водом препоручује се употреба плочица, чија дебљина не прелази 8-10 мм. Занемаривање технолошких параметара може довести до тога да се доњи дио материјала прегрије, што ће резултирати оштећењемпаркет.

Касније, који треба обратити пажњу - класе материјала.

класа ламинате

У том смислу, слика изгледа. То је већи степен, бољи квалитет материјала, мање површина изложена на хабање. Треба напоменути да је под утицајем кругу грејања ламината је тешко физичко стање, тако да би било боље да ће плочице на поду топлом водом се врши материјала класе 32 или 33.

По правилу, сви производи су обележени у складу са под топли подови имају потребну класе чврстоће.

Постоји још један важан детаљ, који би требало да обратите пажњу приликом куповине коришћење материјала зоне. Није сваки материјал је подједнако погодан за полагање у различитим просторијама намене.

загрејан простор уобичајено подељен у три зоне:

  • за спавање - салона, собе;
  • радни простор - кухиња, остава;
  • Површина транзит - корило, сала;
  • Подручје одмор и опуштање - балкона, балкон, купатило.

У сваком случају изабрана врста материјала на коме су одговарајуће означени. Раздвајање се јавља у классности и нивое формалдехида.

У предложеном видео је детаљно објашњено како да изабере ламината и за које сврхе

Постављање Ламинат завршену плочу. Карактеристике и нијансе

Упркос чињеници да је инсталација воде подног грејања у себи времена и мукотрпан класе, важан закључак је завршниподне облоге. Од материјала који користите зависи не само естетско стање вашег дома и ниво удобности, већ и радни капацитет система гријања.

Напомена: најмањи технолошки поремећај у време полагања воде може довести до неравномерног загревања подне површине. Према томе, "хировити" ламинат ће се понашати у таквим подручјима површине пода, на различите начине.

Имајући у виду уградњу топлих подова, важно је унапријед одредити који је метод погодан за вас, испод естриха или уз помоћ подног система. У првој верзији, морате завршити подну облогу на завршној површини зрелог естриха, у другом случају ламинат се поставља на припремљену монтажну структуру. Само вредно помена. У првом случају иу другом случају, за нормално понашање ламинатних плоча, потребна је савршено глатка површина.

Полагање пода за загревање воде под бетонским вијком изгледа боље и веома погодно у случајевима када пројектовање стамбене зграде омогућава да се систем грејања опреми на сличан начин. За дрвене куће, где се налази дрвени под и дрвени подови, мораћете да ограничите систем подова. Оптерећење које генерише бетонска квачила (процењено - то је око 3-4 тоне за просјечну површину просторије), за дрвене подове ће бити критично.

Важно! Ламинатне плоче се слажу само након покретања система гријања. У року од 2-3 дана постоји контрола грејањарежим рада, процењује се стање везе.

Методе полагања ламината на обје површине нису фундаментално различите. Постоји само неколико технолошких суптилности, чије поштовање ће вам пружити леп и истовремено топао под. Комплет плоча је направљен из једног угла просторије у смјеру сусједних углова, кроз обод просторије за гријање.

Сјетите се ових замршености:

Прво. Ламинирани топли подови не могу бити прекривени теписима и палатом, те тиме не стварају прегријавање подне облоге. Из истог разлога се не препоручује уградња на поду у оним мјестима гдје кружнице гријања пролазе кроз намјештај. Покушајте да избегавате коришћење топлих подова са ламинатним премазом у оним областима где се налазе радијатори.

Друго. Постављањем опкладе на ламинат, као основну подну облогу, покушајте ријешити проблем вентилације подне површине. У те сврхе, приликом полагања плоча у мјестима комуникације са зидовима остављајући размак од 10-12 мм. Прорез се лако затвара декоративном плочом.

Треће. Да би се осигурало да се ламинат понаша на одговарајући начин у окружењу унутар просторије за гријање, поставите уређај за гријање неколико термостата који могу спријечити прегријавање воденог круга, а тиме и цијелу површину пода.

Четврто. Прије уградње, подни материјал се поставља у топлану за адаптацију. Плоче у кратком времену добијају потребну влагу, навикну на стабилнутемпературе Ова процедура ће дефинитивно утицати на квалитет и брзину монтаже подних облога.

закључци

У закључку, желио бих рећи сљедеће. Ефикасност система за грејање у домаћинству "подови топле воде", који су у интеракцији са ламинатом, је веома успешна и ефикасна. Придржавајући се свих правила и посебности технологије полагања, строго бирајући материјалне критеријуме, можете гарантовати потребну удобност и удобност у грејној соби.

Није потребно организовати експерименте са ламинатним подом. Прегревање, сипање воде може негативно утицати на квалитет вашег спола. Ако желите имати пријатан и пријатан на додир куће у кући, водите рачуна да влажност у просторијама није нижа од 50-60%.