карактеристике ЛЕДс

Упркос разноврсности ЛЕД-ова који се разликују по облику и намени, сви су направљени од полупроводничког кристала и имају општи принцип деловања. Стога се њихов рад заснива на истим техничким карактеристикама, међу којима се разликују улазни и излазни параметри ЛЕД-а.

улазни параметри

Техничке карактеристике ЛЕД диода које утичу на његов рад конвенционално се називају улази. Говоримо о директној (обрнутој) струји и напону и њиховој графичкој зависности.

једносмерна струја

Технички параметар # 1 било којег ЛЕД-а је високи напон, који је у правцу кретања п-н-споја. Номинална (радна) струја је струја при којој произвођач гарантује декларисану осветљеност током читавог радног века. Такође указује на максималну струју, чији вишак доводи до електричног квара. За неке модификације, номинална истосмјерна струја је теоретски максимум. У таквим случајевима, препоручује се да ЛЕД ради на 90-95% од номиналне вредности. Величина радне струје зависи од величине кристала и режима рада. На пример, струја органске ЛЕД која се користи за формирање ОЛЕД матрица не прелази неколико микроампера. И, обрнуто, кристал са снагом од 1 В троши око 0.35 А.

Пад напона

Под овим параметром се подразумева директан пад напона када протиче кроз п-н? Номинална текућа транзиција. Његова вредност зависи од хемијског састава полупроводника (бојасјај). Најмањи директни напон има инфрацрвене диоде (око 1.9В), а највећи ултраљубичасти (од 3.1 до 4,4В). Најчешће у пасошу се наводи низ могућих вриједности.

Обртни напон

Под максималним повратним напоном разумите напон реципрочног поларитета који се примењује на п-н-споју, чији је вишак електрични пробој и, последично, отказ полупроводничког уређаја. За претежни дио ЛЕД диода његова вриједност је 5В. Међу радијационим диодама ИР опсега, многи уређаји са дозвољеним повратним напоном од 1 или 2 волта.

расипање снаге

Снага коју распршује кућиште дефинише се као производ максималне струје и директног напона и означава највећу количину енергије која може ефикасно распршити ЛЕД дуготрајно. Када се прекорачи вредност пасоша, долази до електричног или топлотног распада у полупроводничком кристалу.

ВАЦ

Волт-ампер карактеристика ЛЕД је графичка зависност једносмерне струје од примењеног директног напона. Са овим техничким параметром лако је открити пад напона на ЛЕД када је струја одређене вриједности без провођења лабораторијских испитивања. ВАС помаже у изради теоретских прорачуна будућег електричног круга.

излазни параметри

Под излазним параметрима су карактеристике ЛЕД диода, мјерене под одређеним увјетима. Мерење излазних параметара врши се при номиналној струји итемпература околине једнака 25 ° Ц

Светлосни ток и снага светлости

Оптичке карактеристике ЛЕД-а су изражене у облику светлосног флукса и интензитета светлости. Светлосни флукс (лм) је количина светлосне енергије (видљиве светлости) коју емитује кристал и која се преноси на површину по јединици времена. За ЛЕД-ове мале снаге, објектив обично расипа светло (цд). Његов физички садржај је однос светлосног флукса и угла у коме се зрачење шири. Другим речима, сила светлости је интензитет светлосног тока у одређеном правцу. Из тога следи да светлосна диода са мањим углом зрачења има већу снагу светлости са истим светлосним флуксом. Модерне ЛЕД диоде од 5 мм могу произвести до 15 цд.

угао зрачења

У различитим изворима можете наћи имена: "видљиви угао", "угао расипања". Са физичке тачке гледишта, исправно је назвати "Доубле Англе оф Халф Бригхтнесс" и означити "2К1 /2". Двоструки угао полусјајности је типичан за уређаје који се фокусирају на сочиво и зависи од облика кућишта. Може имати вредности унутар 15-140 °. Бијеле ЛЕД диоде намијењене за монтажу смт, а матрице на њима се одликују широким кутом зрачења - 115-140 °.

Боја зрачења и таласне дужине

У зависности од врсте полупроводничког материјала, ЛЕД емитује светлост у одређеном опсегу таласа. На пример, опсег дужина од 500 до 570 нм одговара зеленој боји.Овај уређај са? = 500-520 нм има нијансу за салату, и са? = 550-570 нм - тиркизна боја. Бела ЛЕД емитује у ултраљубичастом или широком спектру, са накнадним ослобађањем беле светлости са фосфором. ИР и УВ диоде раде у невидљивом подручју спектра. Због тога њихова ознака означава радну таласну дужину.

Температура боје

Ова поставка је јединствена за бијеле ЛЕД диоде. Температура боје означава нијансу која прима ставке које су осветљене на овом светлу. Условно цео свет је подељен на топло, неутрално и хладно и мерено у Келвинима. Светлост ЛЕД диода исте температуре боје може се посматрати другачије, што се објашњава њиховим различитим омјерима пријеноса боје. Више о томе пише овде.

излаз светла

Овај параметар приказује количину светлосно емитоване диоде по јединици потрошње енергије и мери се у лм /вату. Излаз светлости је јединствени фактор у ефикасности ЛЕД. По овом показатељу, снажне ЛЕД диоде су већ премашиле гасне сијалице, прелазећи границу од 150 лм /В. Серије светлосних диода имају светлосну снагу од око 100 лм /В. Светлосна снага ЛЕД сијалица на 220В је 5-7 пута већа од светиљке са жарном нити.

инерција

Такав појам као "инерција" је често одсутан из листе ЛЕД диода. Опште је прихваћено да су они одмах укључени и искључени, тј. Да нису инерцијални. У ствари, кашњење у преласку може досећинеколико нс За домаће ИР диоде, инерција је приказана у облику времена пораста и пада, и емитује импулс. Ови временски интервали флуктуирају унутар јединица од стотину наносекунди и утичу на рад у високофреквентном пулсном моду.

додатне карактеристике

Поред основних техничких параметара, приликом пројектовања ЛЕД сијалица, потребно је узети у обзир и неколико додатних фактора, као што су утицај температуре и различити коефицијенти.

зависност од температуре

Дуг и стабилан рад који емитује диоду у великој мери зависи од ефективног уклањања топлоте из кристала. У том смислу, ЛЕД-ови велике снаге требају имати ниску топлинску отпорност на пријелаз кристалне облоге. На пример, СМД 5730 и СМД 3014 имају само 4 ° Ц /В, што је достигнуће напредне технологије.

Такође стандардизовано:

  • максимална температура п-н-споја (кристална температура), која за СМД уређаје може досећи 130 ° Ц;
  • температурни опсег у коме је дозвољена операција;
  • температурни опсег у коме се може ускладиштити полупроводнички уређај;
  • Температурно-временски дијаграм за лемљење СМД ЛЕД-ова.

Бовинка

ЛЕД бин је недељива површина на графикону боја, конвенционално изражена кодним бројем. Потреба за биновик беле ЛЕД диоде је због грешке која је дозвољена у процесу њихове производње. Бин код вам омогућава да прецизно одредите нијансу белих светлосних уређаја који имају исту температуру боје и коефицијенттрансфер боје. Овај параметар узима у обзир произвођаче висококвалитетног прибора.