Склониште купине за зиму

Азхина убрзано добија на популарности у земљишним парцелама. Већ је добила сталну боравишну дозволу у многим вртовима и заслужено признање. Упркос томе, многи вртлари, посебно почетници, немају јасну представу о ефикасности одређених метода покривања купина.

Време за покривање купине за зиму

Најбоље вријеме је, најчешће, крајем листопада, када хладноћа почиње и топлина не мора чекати. Најопасније је ако након склоништа буде тједан или чак двије стварне врућине, па чак и киша, што може довести до сазријевања купина. За вршњаке то није смртоносно: од пупољака коријена, гранчице, попут птице Феникс, се поново рађају. Наравно, вртлар ће изгубити читаву сезону и ако поново направи грешку, онда ће друга сезона изгубити.

Овдје ће бити потребно слиједити упуте метеоролошких станица, које точно кажу када постоји стабилно хлађење. И док чекамо на хладноћу, можете обрађивати купину са 3% Бордеаук текућине како бисте ослободили биљке зимујућих фаза штеточина и болести.

Чим температура прође кроз нула степени у правцу пада, па чак ни поподне неће се попети на плус знакове, сасвим је могуће наставити на полицу купина.

Да ли је за зиму потребно покривати сорте купине отпорне на мраз?

Постоје сорте купина које су класификоване као отпорне на мраз. Заиста, они издржавају температуре смрзавања до -20 ° Ц, док Агавам сорте издржавају ниске температуре до -30 ° Ц. Међутим, ово је тачно само за оне изданке који су добро зрели, а други могу бити под утицајем мраза. СаС обзиром да се степен сазревања не може увек одредити "на око", боље је реосигурати и покрити биљке за зиму, тим више што се штета сигурно неће догодити.

Карактеристике покривања купина за зиму

  • За купине, не само сњежно-бијеле зиме су штетне, већ и отапања, када се мразе мијењају с кишама. У таквој клими постоји ризик од залеђивања коријена и бубрега, што доводи до смрти биљке.
  • Неисправно склониште доводи до укорјењивања и избојака. Под покровним материјалом се накупља растопљена вода, постоји ефекат стаклене баште. Ова средина је погодна за развој бактерија и гљивица. Могуће је сачувати грм само ако су гране пуца на врху. Неће бити могуће спасити повређене подземље, боље је пронаћи нове саднице.
  • Нарочито често се проблем потапања јавља у јужним регионима, гдје ће и прво отапање постати критично. Због тога за грмље не треба користити материјале или филм отпоран на влагу. Боље је користити агро материјале.

Како покрити купину за зиму

Методе покривања купине зависе од сорте. Плоче сорти купина у мразу 10-17 степени испод нуле захтијевају склониште за зиму. Постоје сорте отпорне на хладноћу које треба покрити на температури која пада испод 20 степени. Вероватно знате да је снежни покривач најбољи грејач, па покушајте да подигнете изданке за зиму право на земљу. Немојте се плашити када падне снијег - то је поуздана заштита од купина.

Јасно је да се грмље лако савити до земље, али шта да се ради са усправном биљком,избојци од којих се може сломити? Да би то урадили у септембру, на врх бобица се везао мали терет. У року од месец дана приметићете да су се купине почеле полако искључивати у жељеном правцу.

Прије покривања биљке зими, потребно је испразнити стабљике у једном слоју бакар сулфата, који штити бобице од гљивичних инфекција. У сваком случају, испред склоништа купина за зиму, коријенска зона се загрева - малч, даске. Главно је да избојци не леже на влажној земљи.

Материјали за покривање купине за зиму

Слама, суви листови, пиљевина. Ови наизглед најпопуларнији малч у случају купина нису најбоља опција. Лишће и слама - ово је савршен дом за мишеве, зашто се не бисте озлиједили? Наравно, можете користити мешавину креолина и сунцокретовог уља (пола литре уља - 50 г цреолине) да бисте заштитили купину зими од глодара. Тирса је такође боље не узимати - брзо упијају влагу, претварајући се у ледену брошу са купинастим шлагом унутра. У пролеће, овај ледени слој ће се дуго топити, спречавајући да се земља загреје и на тај начин спречава развој грма.

Осим тога, на пролеће ћете наићи на проблем - како извадити пузаву сламу, лишће грма, поготово ако немате шиљке? Стога, ако желите да покријете нешто органско - узмите велике биљке, на пример, кукуруз.

Фалцон павл. Традиционални материјал за покривање. Дисање и ефективно. Пресовани до мљевених изданака купина равномјерно прекривају све стране дебљим слојем. Топ форПоузданост се може бацити на мрежу нетканог или полиетиленског филма. Метода је погодна за мале површине слијетања.

Саднице поврћа. Овај материјал треба припремити унапријед. Црв без знакова болести се осуши и пресавије на одређено место, а затим се по потреби користи да склони изданке за зиму.

Кукурузни листови. Крути листови и изданци кукуруза могу послужити као поуздана заштита од прехладе, а није их ни потребно покривати филмом, што је најважније, да је слој довољно густ. Припремају овај материјал за време жетве кукуруза, најприкладнији су за сипање, који су посипали и сушили на природан начин. Изабрани су само они који немају знакове труљења и болести.

Филм. Приликом покривања купине, филм треба положити слој између материјала и биљке. То ће вам помоћи да замрзнете гране филма. Треба напоменути да филм не треба да се користи у јужним регионима. То може довести до прекомјерне влаге испод склоништа. Овај материјал се користи само у условима мраза током зиме.

Неткано. Јефтинији ласери или спунбони. Упркос наводној несигурности, жбуње прекривено њима добро зимује и на температурама од -35 ° Ц.

Сацкинг. У врећама се често скривају дебла младих садница, четинара, ружа и других топлотних ливада. Међутим, овај материјал штити биљке од сунца брже од мраза, јер врећа упија влагу иутицај ниских температура и ветра се претвара у ледени покривач. Испод сирове вреће брзо се шири плијесан. А ако је врећа стара, врло је вјероватно да су у њој сачувани патогени разних инфекција које могу проћи на покривеним биљкама.

Које су опасне зимске промене температуре за купину

Током дужег одмрзавања, отпорност грмља на ниске температуре се смањује, а накнадни мразеви могу довести до њихове смрти. Поред тога, због честих температурних флуктуација, на стабљикама се појављују микроструктуре, разбијени изданци се замрзавају или суше. На примјер, Цхестер и Полар сорте лако могу толерирати снијег и хладне зиме, до -30 ° Ц, ако нема поплава, али могу умријети због температурних скокова, чак и ако је зима блага до -20 ° Ц. Обратите пажњу на подигнуте сорте купина - куманника. Већина Цооманиа лако толерише смањење температуре на -24 ... -26 ° Ц, у подручјима са благом климом, могу се узгајати у не-кривилинеарној култури.

Савјети за покривање купина за зиму

  • Ширина материјала за пупчану врпцу треба приближити ширини реда - око 1,6 - 1,8 м, а шире - боље.
  • Ако се филм користи, не би требало да додирује биљке: блатне. Релевантни изданци, пупољци ће се такође замрзнути - ово је важан услов. За то користим слој за малчирање.
  • Бела или црна влакна (Спунбонд) - постоји ли разлика? Боље бело. Не загрева се при касном отварању у пролеће.

Важно: требане покривају своје биљке, већ земљу на којој лежи. Ниједно влакно се не загрева - то је сама земља. Биљке се не смеју умотати, везати - једноставно покрити као ћебе. И не само њих - што више заузимате простор, то боље. Чак је и средњи ред прекривен филмом или резницама агро-гуме, вреће и других рукотворина.