Склониште за руже за зиму властитим рукама

Ружа - величанствен и помало хировит становник врта. Данас ћемо говорити о томе како покрити руже за зиму. Многе сорте савршено хибернирају и немају склониште, док друге њихове браће захтијевају посебне услове за зимовање. Домовина овог дивног цвијета - Древног Рима, гдје зиме нису тако оштре као у Русији. Минимална температура у домовини ружа не пада испод 3 степена топлоте. И не би видели сибирце ружа, ако стручњаци нису дошли до начина да се склони за зиму.

Шта знати о храњењу ружама

Припреме за зиму треба да почну у јулу. У овом тренутку потребно је потпуно зауставити залијевање биљака гнојивима који садрже азот. Прикладна је употреба ових ђубрива у рано пролеће иу периоду активног цветања, јер азот доприноси расту и везивању пупољака. Азотна ђубрива позитивно утичу на горњи део биљке, стимулишући појаву нових изданака, што је крајње непожељно уочи брзог почетка хладноће. Истовремено се повећава количина ђубрива која садрже калијум и фосфор, чиме се осигурава брзо сазријевање и формирање плодова биљака.

Приближно до августа, у зависности од региона, вегетација зелених делова руже престаје. У томе нема ништа глобално и страшно, тако да не треба паничити и журити да интензивира залијевање и ђубриво. Росе се припрема за зиму, само треба да јој се помогне у овом тренингу уз помоћ одговарајуће организоване неге и благовременог приступа.

Које су ружезахтевно склониште за зиму

Истински обожаваоци краљице цвећа, узгајају неколико врста. Сваки тип је индивидуалан и разликује се од отпорности на мраз.

Најстабилније су паркиране сорте које захтијевају минимално склониште.

До просечне зимске отпорности обухватају руже минијатурних сорти и флорибунди.

Најосетљивији на мраз су врсте чаја и врсти. Они захтевају темељније загријавање и заклон од вјетра, хладноће и падавина.

Како сакрити паркирану ружу за зиму

Ова врста је отпорна на мраз, тако да зрелим грмовима није потребно склониште. Међутим, саднице или млади грмови боље се загреју. Да би то урадили, они се ротирају и ротирају у неколико слојева крафт папира, нетканог материјала или пешкира. Ово склониште вам омогућава да заштитите културу од пада температуре, јаког сунца и продорног ветра.

Како покрити ружу покривену земљом за зиму

Међутим, ако се природне аномалије дешавају у вашем подручју често и зими, немојте чекати снијег, морате се побринути за њих и затворити их мало или затворити гране смрче. Избојци високих ружа савијени су у земљу, наслагани на јастуку од грана и прекривени гријачем.

Како сакрити руже цвеће за зиму

Јесенско сечење ружа и склониште за зиму је обавезна процедура за тип цвећа. Обрезивање се врши тако да се стабљике налазе изнад тла 25-30 цм, а ровови су прекривени земљом или тресетом. За већину климатских зона, ово склониште ће бити довољно.

Како сакрити матиране ружезима

Први начин је испунити земљу грмљем, ставити смрекову иглу, сипати пијесак и покрити га гранчицама смрче. Лагано извадите сланину са носача и ставите је на ревер оморике. Са врха ставите гране смрче и омотајте целу зелену масу филмом. У пролеће, такво склониште се постепено уклања, прво отвара гране, а затим ослобађа читаву биљку.

Други начин је интензивнији рад. Сачекајте знојни дан и заврните стабљике са вуком, док се дебели и тешки избојци сами тресу до земље и стављају их на жичани оквир тако да не додирују тло. Изнад наслаганих изданака монтирајте дрвену надстрешницу. Покријте читаву зграду филмом тако да покрива оба краја и ивицу. Све док се температура ваздуха не спусти испод -3 ° Ц, бочни зидови конструкције морају остати нетакнути, у овом случају постројење ће моћи да се стврдне пре надолазеће хладноће. Са почетком стабилне хладноће, потпуно изолујте заштитни кишобран од спољашњег окружења.

Како покрити ружу грмља за зиму

Најчешће коришћени ваздушно-суви поступак биљног покривача. Материјал за покривање не допушта продирању влаге, а због слоја зрака у склоништу одржава се угодна микроклима за руже.

За грмове руже које расту неколико у низу, згодније је организовати склониште користећи лукове. Луковима се могу користити исти лукови, као у организацији стакленика. Да би се обезбедила крутост конструкције, горњи део је ојачан уском даском или шинама. Потребна је мјера да се лукови у склоништу не савијајупод тежином снега Многи вртлари јачају и лукове са стране. Прије уметања лукова, биљке су прекривене и додатно прекривене гране смрче. На врх инсталираних лукова, повуците материјал поклопца. Најбоље је користити геотекстил, спунбонд, лутразил у 2-3 слоја. Материјал поклопца се причвршћује спајалицама за папир, спајалицама за лана или специјалним пластичним копчама. На бочним странама склоништа постављене су опеке или било који тежи тешки материјали и предмети (комадићи шкриљевца, даске за обрезивање, цијеви, камење).

Савијање ружа или обрезивање за зиму

Чај-хибридни изданци, флорибунда, лишће, минијатурне руже исечене на пола њихове дужине.

Понављане цветне руже са грмљем, уткане крутоне током вегетације могу достићи висину од 1,5 м или више. Крајем октобра оне се смањују на трећину.

Плисиране мале латице уоквирене руже не секу, тек почетком септембра захватити тачку раста.

Цветне парковне руже и хибриди ружа у набораној јесени не пресијецају се само једном, њихови бијег се не савија у земљу (уз неколико изнимака, на примјер, сорта Ругелда), јер не захтијевају склониште.

Начини да покријете руже својим рукама

Најприступачнији начин да се покрије руже је да се доњи део грма претвори у земљу (нужно лабав, тако да је то добро проветравање) или да се малчица формира у малу грбу, висине око 25-50 цм. , јер ће се у овом случају њихове шансе за преживљавање зими смањити.

БиЖеља од врха до грбе може се сипати сухим листовима или ставити сламу од смреке. Као додатна мјера, комади полиетиленске фолије изнад ревер, чији крајеви су прешани камењем, не ометају. Игла служи као одлична заштита од мишева, а филм је од прекомерне апсорпције влаге. Смрзнута полица руже с полиетиленом преко Лапласа

\ т

Такође, као покривни материјал, можете користити дрвене кутије са малим размацима између дасака. Главна предност ове методе је у томе што ће ваздушна кутија савршено циркулисати, спречавајући појаву гљивица, влаге, плијесни и трулежи изданака.

Поред тога, међу баштованима је стекло повјерење још једног склоништа ружа у зимском видеу које можете видјети у наставку. Овај метод се назива сувим ваздухом и сматра се најпоузданијим. За ово вам је потребно:

  • да се метални оквири, високи око 60 цм, постављају око сваког грмља;
  • да се одреди са грејачем, у овом капацитету одговарајућа врећа, тол, картонске плоче, парцхамине, гидротеплоизолиатсионнаиа папир;
  • стави гријач преко оквира и сигурно га учврсти густим конопом или конопцем;
  • протежу се преко конструкције полиетиленске фолије (хидроизолациони слој), истискују је са камењем или посипамо земљом.

Ово је довољно да се биљка спаси током јаких мраза.