Колика би требала бити величина корака: 6 параметара

Оптимална величина степеница учиниће степенице удобним и сигурним.Постоје посебне норме и стандарди који регулишу оптималну величину степени на другом спрату. Ако испуњавате потребне стандарде, степенице ће трајати много година, а да се њихови мајстори не излажу непотребном ризику.

Стандардни кораци

Између осталог, љестве би такођер требале узети у обзир захтјеве власника.

Избор величине степена треба узети у обзир као своје преференције, а сви чланови породице

Наиме:

 • одговарајући дизајн;
 • естетски изглед;
 • удобност;
 • Безбедност.

И плус то је усклађеност ГОСТ-а и СНиП-а, тако да степенице могу не само задовољити око, већ и служити дуги низ година. Управо ти стандарди, као и неки други, не мање важни параметри, пружају сигурне степенице. Ово посебно важи за породице са дјецом или старије особе. Степенице могу бити било каквог дизајна и изгледа - зависи искључиво од личних преференција.

Али избор купаца најчешће се зауставља на дрвеним конструкцијама: најјачи, трајнији и лепши.

Сматра се да су најудобнији и најсигурнији стандардни ступњеви. Њихови параметри су такође регулисани: висина 15-19 цм, а ширина 30. На уобичајеним дрвеним степеницама, ширина је 27 цм, али на угловима или на маршу, тзв. Његова ширина је тачно једнака несталим три центиметра.

Величина коракастепенице: ГОСТ

Да не би сломили главу, какви би требали бити кораци, али удобан спуст или лифт није донио проблеме, створени су посебни стандарди: они узимају у обзир све потребне стандарде и детаљно описују цијели радни налог. Најважнији део степеница је, наравно, степен.

Пре него што одлучите о величини степена, прво морате да извршите сва потребна мерења

На пример, приликом састављања цртежа будућих степеница потребно је узети у обзир следеће параметре:

 • угао нагиба степеница;
 • Њихова ширина је иста;
 • висина;
 • ширина самог марша;
 • дубина отицања;
 • Ширина корака.

За стандардну приватну кућу, минимална ширина треба бити 70 цм, осим ограда и ограда - њихова ширина се разматра одвојено. ГОСТ не препоручује сужавање степеница, али дозвољава такав дизајн - за степенице као што су "гуска степеница" или таван.

Ширина корака се мора израчунати. Обично, за приватне куће - то је од 60 до 65 цм. Код бројања узмите формулу 2СХ + Б = 60-65, где је 2с - две ширине, а Б - висина степена.

Оптимална величина степеница у кући

Када израчунавате величину степена на другом спрату, морате знати неке нијансе.

Направите прорачун и подигните исправну величину степени који ће вам помоћи специјалисту

:

 • Величина корака је 15-18 цм;
 • Протеза - 30 цм;
 • Удобна дужина корака од метра, боља од 120 цм

Број степени самих се не рачунато је тешко. Да бисте то урадили, морате знати параметар као што је висина пода. Тачност мора бити апсолутна, у супротном степени ће варирати у величини. Норме препоручују подешавање висине од 15 цм, али се могу мало разликовати.

Затим је потребно да се подигне висина пода у центиметрима да би се поделила висина степени, а затим одузела јединица, пошто ће последњи корак изаћи сама.

И потребно је узети у обзир лумен, односно висину од степеница до горње баријере. То је најмање два метра - иначе ћете морати стално наносити завоје на главу: бит ће дна. Цртежи и прорачуни се препоручују да се повере стручњацима - без неопходних вештина постоји вероватноћа фаталних грешака. Веома је важно имати дугу и потпуну обуку како би се избегли различити проблеми.

Која је стандардна величина корака

Стандардне димензије степени су наведене у ГОСТ-у и СНиП-у - ови стандарди дају готово савршене дизајне.

Степен ступњева зависи и од укупног степена

Основни стандарди за разматрање:

 • Степенице не би требало да се разликују по величини, максимално - 5 мм;
 • Висина позорнице не смије бити мања од 15 цм, али не смије прелазити 20 цм;
 • Од врата до степеница - не мање од метра, али у исто вријеме удаљеност мора бити већа од саме ширине врата;
 • Димензије стропа - највише 3 цм;
 • Дубина распона од 23 до 35 цм;
 • Најмањи део стадијума трке је 10 цм, ширина 40 цм, а писта 25 цм.

За сложене степеницеПрепоручују се параметри од најмање 600к1000к1200 тако да остане безбедно. Ако конфигурација и доступност слободног простора дозвољавају, онда се кораци могу учинити много шире. Ово ће бити корисно како би други спрат био прикладан да донесе намјештај или друге димензионалне предмете. Постоји још један плус - степениште са широким степеницама изгледа увјерљиво, презентабилно и скупо.

За шрафове, параметри нису превише различити. Ширина степеница није нижа од 20 цм, у близини централне греде - од 10 цм, ау најширем - 40.

Треба имати на уму да се сви кораци морају монтирати под углом од 1 степен, што ће помоћи да се избјегне накупљање воде, прљавштине и прашине на степеницама.

Корак корак

Овај параметар је скоро најважнији. Из њега се изводе и други прорачуни, а од њега зависи удобност и сигурност кретања по будућим љествама. Неправилно израчунат корак може чак довести до погоршања здравственог стања - од прекомјерног стреса да би се одржала стабилност, често боли ноге, посебно код старијих особа.

Да би се правилно израчунали степени, треба да се руководе одређеним захтјевима

.

Израчун се заснива на одређеним захтјевима, који се на крају могу разликовати од СНиП-а. Није страшно, јер грађевински кодови само сумирају информације.

Со:

 1. Збир ширине пролаза и висине подвожњака би требао бити око 440 мм, узимајући у обзир кут нагиба самих степеница. Уосталом, што је већи, то је виша висина испод.
 2. Атдодавање двоструке величине подвожњака и ширине распона мора нужно ићи од 600 до 650 мм.
 3. Степенице су апсолутно сигурне, при чему је разлика између димензија подвожњака и пролаза око 46 мм.
 4. Висина и ширина степеница треба да се разликују за највише 5 мм.
 5. Дужина греда за степенице утиче на стрмину (практично ће бити вертикална), што може утицати на висину степеница.
 6. Висина ће утицати на број, као и на ширину.

Ако се нешто не конвергира, оно не излази или излази, али није толико колико је планирано, онда није потребно очајавати. Можда ово није грешка - то се може урадити променом конфигурације и врсте степеница.

Ширина корака: норма

Дакле, који су дозвољени стандарди ширине? Сви параметри степеница су веома зависни једни од других. Ширина зависи директно од висине која је резултат израчунавања.

Потребно је ослонити се на нека правила:

 • Идеална ширина пролаза за приватни дом биће 120 цм;
 • Ширина истог степена - од 25 цм;
 • У присуству трачница - 80 цм;
 • У одсуству ограде - 60 цм;
 • За марширање - не мање од 60 цм, без дизајна типа "гуски корак".

Размишљајући о дизајну степеница, важно је узети у обзир и ширину степеница, које би требало да буду удобне за све чланове породице

Наравно, када се одређује ширина, треба се ослонити на стопало - мора бити потпуно удобно постављено на степеницу. Такође, са изузетком правила и склопивих степеница - њихова ширина може битимање, али не испод прага од 20 цм

Ширина ће зависити од угла, односно нагиба степеница. На пример: са ширином од 20 цм, онда ће оптимална висина бити иста, а угао нагиба - тачно 45 степени. Али ако је ширина 40 цм, онда ће висина бити 10 цм, а угао ће бити 14 степени и 10 минута.

Развојем технологија и појавом многих других материјала од којих се производе љестве, различите норме и захтјеви постали су много више. Сасвим је риједак случај да било тко одговара на њих - зато је препоручљиво да одете специјалистима или купите готову структуру, умјесто да је покушавате подићи властитим рукама - ова вјештина је потребна.

  \ т
 1. Ако ће мердевине бити активне непрекидно, онда морају бити непокретне.
 2. Фазе слетања треба да буду исте као и ширине степеница.
 3. Потребно је обратити пажњу на СНиП, који регулише висину рукохвата - од плафона до рукохвата треба да буде не мање од 190 цм, а пожељно 200.

Величина оптималних корака (Видео)

Степенице у кући или стану - нешто је потребно и корисно. Уградити лифт - барем скупо и бесмислено, због два спрата. Исправан избор и исправна схема цртежа гарантују да ће степенице трајати дуго, као и да ће постати украс куће.