Каква би влажност требала бити у соби?

Влажност ваздуха не утиче само на намјештај, подове и друге елементе просторије, већ и на здравље становника. Од влажности зависи не само стање удобности у кући, већ и појава разних врста болести.

Алергијски ринитис, бронхијална астма, ринитис акни - све то може бити због прекомерног садржаја влаге у ваздуху. Проток сувог ваздуха такође нема позитиван ефекат, као последица његовог утицаја може се појавити синуситис и синуситис "као" таква атмосфера.

Каква би требала бити влажност зрака у просторији? Нормална влажност у просторији је гаранција доброг здравља.

Могући проблеми

Због недостатка влаге, имунолошки систем се погоршава, умор се повећава, "пијесак" у очима се осјећа, а кожа почиње брзо старење. Дјеца се слабо подносе сталним капљицама влаге, а за новорођенчад то представља озбиљну опасност.

слузокоже респираторног тракта код деце, које постају суве, могу допринети развоју инфекција, алергијских реакција. Беба може имати немртву крв. Након његовог појављивања третман може бити неефикасан.

Фактори који утичу на влажност

Време и клима, доба године, функционисање кућних апарата, људски живот су они фактори који утичу на влажност ваздуха.

Ситуација постаје критична када дође сезона грејања. Мразан ваздух садржи мало влаге. Једно прозрачивање у стану још увек не може да се користипроблем.

Централно гријање и рад гријача опћенито могу погоршати ситуацију.

Ниво влаге кроз дренажу може се смањити на 25%. Слузница назофаринкса одрасле особе узима ову цифру као 35%. Дијете изгледа 50%. Током летњег периода, ваздух унутар машине постаје сув због стања клима уређаја.

Која би требало да буде норма влаге у ваздуху?

Каква би влажност требала бити у просторији? Ово питање је веома важно. Удобна влажност у просторији за особу варира. Према већини мишљења, стандардна влажност је 45%.

Али влага треба да варира у области од 30-60%, и зависи од просторије, односно од њеног одредишта:

 • Унутар трпезарије ова цифра би требало да буде 50-60%.
 • Просечна стопа у спаваћој соби за одрасле је 45%.
 • Унутар дечије собе - 50-55%.
 • Проценат садржаја унутар кабинета је 40.
 • Просечан ниво у кухињи или купатилу је 50%.

Врло је тешко одржавати такво стање влажности у затвореном простору. У модерним апартманима и кућама већину године, влажност ваздуха је прилично ниска. Због тога, жива особа у таквој соби може изазвати поспаност и падове.

Проток сувог ваздуха може изазвати хлађење тела, јер долази до испаравања са коже. Кожа, заузврат, хлади људско тело.

У струји осушеног ваздуха долази до акумулације статистичке струје и прашина расте са лакоћом.

ДостигнућаОптимални ниво влаге је обавезан поступак у просторији у којој су дјеца. Због тога морате обавезно купити и овлаживач зрака.

Да би се постигла норма влаге, неопходно је пратити и подузети све потребне мјере.

Методе влажења и мониторинга

Већ смо размотрили потребне показатеље. Да не би одступали од њих, морају се предузети мере како би се одржала равнотежа. Размотрите ове методе детаљније.

Загревање током зимске сезоне може осушити ваздух, што узрокује неугодност у затвореном простору. Такође, због тога се дрвени производи могу оштетити, у њима се могу појавити пукотине.

Да би се побољшао квалитет садржаја влаге, потребно је инсталирати овлаживач ваздуха тамо где се највише троши. Током лета, зависно од климе у вашем подручју, садржај влаге може бити низак и обрнуто.

Възможни следити следните мерки:

 • Важно је стално проветравати просторију. Лако је то урадити, али се не може постићи високом ефикасношћу. Током летњег периода нема много влаге у ваздуху, тако да емитовање није пут до решења. А зими је довољно десетоминутно провјетравање да би се постигло потребно влажење. Прозори би требали бити, по могућности, широки, јер ће током овог кратког временског периода ваздух ићи горе. Сатови отворене кутије неће имати такав ефекат.
 • Повећање броја собних биљака. Они нисуСамо су "овлаживачи" просторије, али и помажу у одређивању нивоа влажности. Ако је биљка наборана и има суво лишће, онда се зрак у просторији суши. Поред влаге, биљке могу производити супстанце органског порекла, које чисте и дезинфикују околни простор.
 • Аквариј. Чини се да се акваријум сматра уобичајеним декоративним елементом, али његов утицај на одржавање нивоа влаге је непроцењив. Треба само стално додавати воду која испарава.
 • Провођење влажног чишћења. Може се обавити ујутро или увече.
 • Проналажење течности у просторији са тенковима. Препоручује се да се постави на прозоре, где се налазе радијатори за централно грејање.

Да би се повећала влажност може се извршити више поступака. Једна од таквих процедура је хидроизолација стропа у стану. Или хидроизолацију споја зида и пода. Или, генерално, хидроизолација стана у новој згради.

Испаравајућа вода је одличан начин за влажење протока ваздуха. Али то није потпуно хигијенско и естетско.

Шта треба да урадите да бисте идентификовали влажност у просторији? У том смислу, важно је пратити микроклиму и ниво влаге.

Шта се користи за мерење влажности ваздуха у кући? У ту сврху користи се посебно дизајниран уређај, који се зове хигрометар.

Тренутно постоје различити типови овог уређаја који имају различите принципе рада. Могу бити маливеличине Табла је механичка или електронска. Уређај може додатно имати термометар.

Главна ствар за хигрометар је тачност његовог свједочења. Максимална грешка је 1%.Али модерни електронски уређаји дају практично најпрецизније доказе.

Ови уређаји треба да буду инсталирани тамо где нема фиоке.

Ако немате ову машину, наћи ћете једноставну чашу и водено стакло за мерење нивоа влаге. Дакле, само требате сакупити хладну воду у средини стакленог стакла, након чега се мора ставити у хладњак. Температура воде треба да достигне 4-5 степени Целзијуса.

Стакло мора бити постављено тамо где нема извора топлоте.

Пази:

 • ако се кондензација суши за око десет минута или мање, ваздух се јако суши;
 • ако кондензат током одређеног временског периода постане капљица већих димензија, а они почну да дренирају, то значи вишак влаге;
 • нормална влажност у просторији када кондензација у истих десет минута кондензата није имала времена да се осуши и није почела да се дренира.

Чаша стакла и вода је одличан "хигрометар", који се прави само властитим рукама. Овај метод ће помоћи да се одреди влажност ваздуха у просторији.

Мерач може да користи конвенционални живин термометар. Али процес мерења је прилично напоран.

Може се поделити на две фазе:

 • Прво, мерење температуре ињегова фиксација је завршена.
 • Надаље, оматање главе термометра врши се помоћу вате. Требало би да остане десет минута. Тада се температура мора поново измерити.

Да бисте одредили "суву" или "мокру" температуру, морате користити посебно дизајнирану температуру.

Стога је најбоље купити модеран електронски хигрометар који ће дати најпрецизније доказе.

Дакле, за контролу влажности у просторији, важно је поставити циљеве. Такви циљеви су: стварање угодне атмосфере, спречавање развоја болести и инфекција, осигуравање сигурности, провођење хидроизолације.

Контрола се може извршити помоћу ручног алата, али можете користити посебно дизајнирани уређај. То ће вам помоћи да се носите са проблемом, пружајући максималну удобност унутар просторија.