Каква би влажност требала бити у стану

Удобност и удобност у соби зависи од микроклиме у њој. Због тога је неопходно одржавати жељени ниво влажности у затвореном простору. Са којима можете контролисати ниво влажности? Које су методе за његово смањење или повећање? Које су последице неприкладне подршке микроклими?

Ниво влаге у просторијама - зависи од годишњег доба, климатских услова терена. Током зимског периода, степен постаје мањи, љети, напротив, више. Правилна микроклима је гаранција одличног људског здравља, а околни објекти су у нормалном стању. Многи елементи куће, као што су намјештај, уређаји, подне облоге и још много тога, слабо се подносе сталним падом влаге и постају непогодни.

Каква би влажност требала бити у стану? Удобна влажност ваздуха може бити различита. Оптимална влажност ваздуха у стану се постиже различитим методама.

садржај влаге

Која се влажност сматра нормалном? Каква би требала бити влажност у стану? Колико процената? Индикатори морају бити у складу са ГОСТ-ом.

Одређени индикатор зависи од сврхе просторије, као и од годишњих доба:

 • Дозвољене варијације током летњег периода: 30-60%. Метрика не треба да буде изнад ове вредности.
 • Распон у зимском периоду: 30-45%. Максимална вредност је 60%.

Ови стандарди су намијењени архитектима и градитељима стамбених зграда. Они супотребно је да се економски подржи дозвољени ниво влаге.

Стандарди за једнокреветну собу

Као што смо видели, ниво влажности током зимског периода је мањи него током лета. Зато што се влажност струје хладног ваздуха приликом уласка у просторију смањује када се загреје на собну температуру (20-25 степени Целзијуса). Током периода грејања кућа људског тела захтева исту количину влаге, а према препорукама лекара, ниво влажности у стану треба да буде у распону од 40-60%.

Овај индикатор не зависи од сезоне:

 • Спаваћа соба. Да би се одржало одлично здравље, дозвољена влажност у просторији, спаваћој соби треба да буде 40-55%. У овој просторији би требало бити мало опреме и требало би редовно провјетравати. Такође, у складу са препорукама лекара, када спавате, оставите прозорске отворе у спаваћој соби. Ово правило се мора поштовати чак и зими, не само у другим сезонама у спаваћој соби.
 • Дјеца. Запамтите да су дјеца рањивија. Инфекција, хладноћа - непријатељи за њих. Стога је одржавање неопходне микроклиме у дојенчету неопходан елемент. Због сувог ваздуха, слузокожа назофаринкса је пресушена, што доводи до прехлада као што је цурење носа и бронхитис. Недостатак влаге је најопаснији непријатељ за новорођенче. Због тога ће почети са проблемима са кожом, као што је пилинг. Дакле, оптимална норма у дјечјој соби - 50-60%.
 • Дневна соба. Ово место је најчешћеје цела породица. 40-50% - идеална влага у просторији за особу. Предности овакве влаге не само да ће вас одвести, већ и ваше зјенице и биљке. Неупотребљиве ће бити разне унутрашње ствари.
 • Кухиња и купатило. Индикатори су обично виши од стандарда. Кухање, третман воде - то су фактори који утичу на пораст температуре и влажности. Овај проблем се може ријешити одличном вентилацијом. Ако кухињска напа не ради добро у кухињи, потребно је додатно инсталирати вентилатор. Не заборавите да проветрите собу. Укупна цифра би требала бити у распону од 40-50%.
 • Кабинет за рад. Проценат влаге 30-40 је најбоља опција. Ако је ниво влаге већи од ове вриједности, различити документи, књиге или нешто слично ће постати неприкладни. Али чешће је потребно да се у датој соби подигне ниво влажности, јер је ваздух сасвим сув.
 • Стакленик. Одлично осветљење и одговарајући температурни режим главни су фактори одржавања зимског врта. Влага је такође најважнији параметар. Домет, нормална влажност ваздуха - 50-70%.

Ако је дете болесно са АРИ, боље је подићи влажност ваздуха у стану на 70%, али температура треба да буде 24-25 степени Целзијуса.

Препоручена влажност ваздуха треба да буде различита - зависи од просторије.

Начини промене нивоа влаге у затвореном простору

Како одредити ниво влаге у затвореном простору, у просторији? Потребно је користитичетири методе. Најбоље је користити мерни уређај - хигрометар. Он ће се савршено носити са задатком. Али шта ако овај мерач није доступан? Научите вредност влаге која ће помоћи алатима. Наравно, нећете добити тачну вредност, али можете сазнати шта је потребно за ваздух: влажење или сушење?

Размотримо сваки метод детаљније:

 • Употреба мерног уређаја. Инструмент не само да приказује проценат влаге, већ и температуру у просторији. Колико сорти хигрометра? До данас постоји неколико варијанти хигрометра: психрометријски, механички, електронски и други. Препоручује се употреба електронског уређаја, јер даје прецизније доказе и, ако је потребно, лако га можете преместити било где у просторији.
 • Примена психометријских табела Ассманна. Спровести фиксирање температурних вредности на термометру. Глава живиног термометра треба да буде омотана са убрусом који треба претходно да се натопи. На крају десет минута потребно је поново поправити још један температурни резултат. Затим морате одузети два индекса температуре. Од првог морате узети други. Онда користите Ассманнову психометријску табелу. У левој колони, која је вертикално, потребно је пронаћи први индекс температуре, ау горњем хоризонталном делу пронаћи разлику између ваших вредности. Канцеларија је на раскрсници ове две вредностиможете видети свој ниво влажности, приближан.

 • Користећи чашу напуњену водом. Ставите га у фрижидер. Температура воде треба да падне на пет степени. Нацртајте на вањском зиду стакла, наиме реакцију воде, која се манифестује на 20-25 степени Целзијуса седам минута. Ако је за то време спољни зид био у стању да се упије и скоро одмах осуши, ваздух у стану је веома сув. Ако неко време зид остане празан, ниво влаге је просечан. Ако зидови већ почињу да испуштају капи, онда је степен влажности висок.
 • Наношење смрековог конуса. Треба га оставити у просторији неколико сати. Треба да буде удаљен од различитих уређаја за грејање или других извора топлоте. Прашкови почињу да се развијају у присуству сувог ваздуха, а компресују се повећаном брзином.

Начини повећања индекса влаге

У зимском периоду, уређај за грејање са сувим ваздухом, током лета - клима уређај. Са повећањем влаге, посебно дизајнирани уређаји или фолк лијекови ће се носити.

Употреба овлаживача

Данас на тржишту можете наћи три врсте хидратизирајућих средстава. Њихов принцип рада је испаравање воде из посебно дизајнираног резервоара и испуштање влаге у ваздушну атмосферу која је тако недостајала.

Размотримо сваки детаљ детаљније:

 • Механичка крема или традиционална. Овај овлаживач ради на базиУнутрашњи вентилатор који промовише дифузију ваздуха кроз посуду у којој се налази течност, чистећи честице прашине и влагу. Главни недостаци овог уређаја су јака бука током рада, а ваздух се може влажити само до 60%.
 • Парни овлаживач. Овај уређај ради скоро потпуно исто као и апарат. Због кључања воде у просторију улази пара. Можете користити воду која тече из славине. Међутим, парни овлаживач такође ствара велику буку током рада, а такође троши велику количину електричне енергије. Не треба заборавити да се приликом употребе парног уређаја морају поштовати сигурносне мјере опреза, јер врућа пара може оставити опекотине на вашој кожи. Пара може негативно утицати на површину намјештаја и других објеката.
 • Ултразвучни овлаживач. Постоји посебно дизајнирана мембранска платина која претвара воду у пару. Овај уређај има најмање буке када ради. Патогени микроорганизми се убијају због функције загревања воде. Важно је користити пречишћену воду за уређај. Или можете купити специјално дизајниране патроне за чишћење и омекшавање воде.

Неки модели парних уредјаја имају специјалне млазнице које користе процедуре инхалације. Ово је посебно важно током периода респираторних болести. Овакви модели се користе ако има деце у соби.

Хоме Ваис

Ако нема местаспецијални овлаживач, онда ништа није лоше.Да би се постигао недостатак влаге, можете користити методе које су већ тестиране на време:

 • Употреба посуде са водом. Да бисте то урадили, потребно је да посуде са водом поставите близу производа за грејање. Због тога ће вода почети да испарава, а ниво влаге ће се повећати.
 • Употреба влажних пешкира. Или ћемо користити влажне марамице или мокре ручнике. Током дана пешкир треба навлажити и ставити на батерију. Чим се пешкир осуши, поступак се мора поновити.
 • Биљке. Домаће биљке су извори кисеоника и влаге у ваздуху. Да би се одржала оптимална микроклима, биљке треба стално залијевати и прскати. Сматрају се природним изворима влаге.

Ако се контејнери са водом не могу ставити нигдје, а мокри пешкири немају времена за направити? Да бисте то урадили, направите акваријум са рибом. Или можете купити посебну столну фонтану која циркулира водом. Истовремено је одличан пејзаж и присутан је потребан ниво влаге у просторији.

Начини смањења влаге

Како смањити влажност? Висока влажност доноси штету људском тијелу. Извор високе влажности може бити различит. Сирови подрум, стари кров може бити узрок повећане влажности. Да би се ријешио овај проблем потребно је провести висококвалитетну хидроизолацију. Али ако је влага настала кроз живот, онда можете користити следећена начине

Употреба одвлаживача

Како смањити влажност помоћу одвлаживача зрака?Постоје два главна одвлаживача за смањење влаге, ми ћемо их размотрити:

 • Компресорске сушаре. Принцип рада је прилично једноставан. Вентилатори који су уграђени упијају влажан ваздух и затим га продужавају кроз испаривач. Због пада температуре, влага почиње да се смирује, након чега се одводи у посебно дизајнирани пријемник. Струја ваздуха која је већ загрејана, продире натраг у просторију кроз рупу.
 • Адсорпциони сушачи. Овај одвлаживач је "апсорбер влаге". Предности су тихи рад, као и ниска потрошња енергије. Апсорбент, који се налази у уређају за сушење, одговара апсорпцији влаге. Периодично, ова супстанца треба да се промени.

Ови уређаји се могу користити у зимском стану без загријавања. Ако ископчате резервоар за воду непланиран, јединица ће се искључити.

Коришћење домаћих метода

Потребно је придржавати се три основна правила:

 • Провођење вентилације. Стално држање ове процедуре смањује ниво влажности.
 • Добијање сунчеве светлости. Сунце ће помоћи да се кућа осуши на одређени временски период (неколико сати).
 • Екстрактор. Места која су невентилисана, затим квалитетна хауба је једноставно неопходна. Квалитативна вентилација у стану треба да има метално-пластичне прозоре.
Људи желе удобност. Не користите често грејачеуређаја или клима уређаја без обзира на годишње доба. Удобна влажност се постиже захваљујући сталној вентилацији и влажном чишћењу. Влажност ваздуха мора бити различита - зависи од просторије. Ниво влаге треба да буде оптималан.