Калуп на зиду у стану, шта да радим?

Може се замислити ужас домаћице, која је нашла калуп на зидовима своје куће. Поред неугледног изгледа и специфичног мириса, гљивица је неугодна јер може изазвати многе болести. Зато је важно правовремено идентификовати проблем и ријешити се плијесни на зидовима у стану.

Калуп у стану. Шта је опасно?

Печурке плесни често постају узрок алергијских реакција, прехладе, кратког даха, кашљања, кихања. Познати су случајеви хроничних респираторних болести, када се пацијент преселио у нови сухи стан. Осим тога, прљава плоча сиве боје квари начин на који ствари стоје. Калуп је опасан за људе у целини, али посебно за здравље бебе и трудница.

Узроци појаве плијесни

Узроци појаве плијесни

Да бисте се ријешили плесни за добро, прво морате сазнати разлоге због којих се појавио у кући. Микроскопски спорови, који су ушли у медијум погодан за репродукцију, почињу да расту великом брзином. Најважнији разлози за појаву плијесни:

 • лоше заптивање;
 • висока влажност;
 • прекомерна употреба хидратизирајућих средстава;
 • слаба вентилација;
 • пукотине у зидовима (потребно их је гурнути);
 • прехлађени зидови;
 • велики број биљака у малој соби.

Нажалост, многи материјали су склони благој плијесни.

Први знаци плијесни

Важно је идентификовати проблем све док се не прихвати значајан карактер. Први знак појаве плијеснисматра се оштрим мирисом. Ваздух испушта влагу. Мало касније, на погођеним материјалима и стварима појављују се пеге зелене, сиве, црне или беле боје.

Врсте плијесни у кући

Гљиве за мрвљење могу уништити грађевинске и завршне материјале док се не утврде. У стану се могу појавити следеће врсте калупа:

 • црни калуп (ударни производи, који се често појављују на унутрашњим зидовима);
 • бијела плијесан (развија се на зидовима и лонцима за цвијеће);
 • плавичасте гљиве (ударне дрвене површине).

Уклонити узроке појаве плијесни

Важно је не уклонити сам калуп, већ елиминисати разлоге који су изазвали његов изглед. Неопходно је тежити оптималним параметрима влажности и температуре у стану, како не би оставили калупу никакву могућност поновног појављивања. Порозни материјали, софе, фотеље, душеци могу бити толико импресионирани гљивицама да се морају једноставно одлагати.

схема дејств :

 • очистити погођене површине од буђи;
 • третирати пљесниве површине средствима за уништавање плијесни;
 • преузме и избаци ствари које су оштећене гљивицама;
 • редовно провјетравање стамбеног простора;
 • елиминисати све изворе високе влажности.

Приликом рада на уништавању плијесни потребно је придржавати се сигурносних мјера, носити заштитне наочале, маску и рукавице. Опасни, чак и случајни контакт са отровним супстанцама. Ако споре плијесни уђу у дишне путеве и смире се у плућима, то ће изазвати озбиљне здравствене проблеме.

Чишћење зида од плијесни. Увек заштитите респиратор и рукавице!

Црни калуп на зидовима. Како се ријешити код куће?

За уклањање плијесни могу се купити или антисептички или домаћи. Пажљиво радите са њима.

 1. антисептик пример

Сматра се да је овај састав најпоузданији, јер обавља и дезинфекциону и профилактичку функцију. Може се купити у грађевинској радњи. Обично је складиште већ спремно за употребу. Пре него што третирате погођену површину, површину треба темељно очистити равно до чистог слоја, а затим нанијети темељни премаз. Након сушења могуће је наставити даљи рад.

 1. блеацх

Можете покушати да уклоните плијесан из мање токсичних домаћих лијекова. Конвенционални избјељивач се показао као ефикасан лијек за црни калуп у стану. Удео композиције 1:10 (белило, вода, респективно). Обрађује се плочицама, пултовима, подовима, стакленим површинама (други материјали под његовим утицајем могу се покварити). Испрати третирану површину не препоручује се, спречава допуњавање плијесни. Рад са избељивачем је неопходан само у добро проветреној просторији иу рукавицама, јер кородира кожу и отпушта токсичне паре.

 1. Пероксид водоника

Пероксид - антифунгални и антибактеријски агенс познат свима. Осим тога, није токсичан, доступан, добро уклања плијесан. Једини минус - избељује обојене површине и обојене тканине.Пероксид се сипа у спреј, спреје плесни и оставља четврт сата. Затим се захваћено подручје очисти и сухо обрише.

 1. Храна Сода

Ово је природно и сигурно средство за чишћење које неће повриједити ни човјека ни животиње. Пропорције: 1 сат Сода пудинг на чаши соде. Спреј се попрска гљивичном тачком. Сода такође помаже да се брзо ослободите мириса плијесни.

 1. насхатир

Како се ријешити плијесни у купаоници (на плочицама и стаклу)? Лако је уништити шампон. Лијек се може припремити властитим рукама: узети један дио амонијака и воде и добро измијешати. Смеша се наноси на захваћено подручје и остави. После 3-4 сата, третирана површина је темељно опрана. Минуса - каустични мирис који изазива главобољу, тако да просторија треба да има свеж ваздух.

Препоруке за спречавање појаве плијесни у будућности

Како би се спријечило поновно појављивање калупа, потребно је осигурати редовно прозрачивање и сухоћу у стану. Ако се не ослободите високе влажности, онда је један од најпоузданијих начина за спречавање појаве плијесни инсталација електричног дехидратора. Подручја склонија поновном загађивању плијесни могу се третирати антимикробним спрејевима. Ако је кућа лоше изолирана, можда ћете морати размислити о њеној обнови.

Коначно, неколико једноставних правила , које се могу избећи појавом плијесни:

 1. Поправите водовод у времену.
 2. Честопроветрите купатило и кухињу.
 3. Развијте завесе за туш како би биле стално суве.