Фибергласс: плафонски калуп

Поправак плафона сматра се радно интензивним процесом, који захтијева вјештину и стрпљење за извођење. Поравнавање површине и уклањање постојећих дефеката у овом делу собе је довољно тешко. Употреба фибергласа вам омогућава да решите овај проблем без много труда.

Фибергласс: опис материјала

стаклена влакна(илитрака ) То је платно од стаклених влакана и импрегнирано модификованим скробом. За производњу материјала користи се специјалитет од стакла. Са његовим топљењем, формирају се танке нити, које се насумично мешају и држе заједно. Резултат је необичан веб, дакле друго име за фиберглас. Добијене крпе се подвргавају високом притиску да би се додао материјал високе чврстоће.

Обим примене стаклених влакана, његове предности и недостаци

Мрежа се широко користи у производњи зидних и подних панела од поливинилхлорида, у производњи полимерних кровних материјала. Платно се користи и као антикорозивна заштита цевовода и уређење дренажних система.

Главна употреба мреже је током завршних радова. Материјал се користи као подлога за армирање површина. Савршено поравнава површину и елиминише мање дефекте. Фибергласс је најефикасније решење проблема као што је пукотина на стропу или зиду.

Мрежа добија на замахутржиште завршних материјала. То је због многих предности које су садржане у материјалу:

 • недостатак електрификације
 • хипоалергеничност
 • Отпорност на деформацију
 • отпорност на пожар
 • Способност да се изједначе све неједнакости на плафону или зидовима
 • отпорност на хабање
 • Отпорност на нагле промене температуре и високе влажности
 • Формирање препрека од буђи због доброг преноса паре
 • Могућност извлачења неколико слојева завршне обраде
 • Усклађеност са хигијенским захтјевима, због употребе у процесу производње природних сировина које су еколошки прихватљиве
 • Приступачна цена

Међутим, као и сваки материјал, паукова мрежа има неке недостатке. За рад са фибергласом потребна је специјална одећа. То се објашњава чињеницом да се приликом резања или лијепљења мале честице могу одбацити из платна. Могу проузроковати посјекотине или озбиљан свраб. Контакт са очима или респираторни тракт није искључен.

Остакљење стаклених плафона даје много неодољивих тренутака:

 • Уз помоћ веб-а не само да можете поравнати, већ и ојачати површину прије бојења или наљепница тапета
 • Декорација плафона са стакленим влакнима спречава стварање пукотина и струготине, што доводи до деформације завршне обраде и оштећења изгледа
 • Површина стропа, залијепљена стакленим влакнима, не боји се воде, што омогућава да се редовно обавља влажно чишћење без негативних посљедица
 • Постављање веба у некеслучајеви изведени помоћу пјенастог полистирена. Као резултат, врши се додатна изолација површине стропа
 • .

Технологија таложења стакленог плашта

Лепљење стаклопластике на плафон помаже да се ојача. Да бисте избегли непријатне последице током рада површине, морате доследно извршити све радње.

припрема површине

Строп који се лијепи са стакленим влакнима захтијева пажљиву припрему. Пре наношења стакла за лепљење на плафон за бојење, потребно је да урадите следеће:

 1. Уклонити стари премаз и његове остатке: површину за обоје треба темељито опрати водом и тканином, бојом и гипсом могу се чистити лопатицом, тапете уклонити металном четком;
 2. Неједнакости, уземљени и затворени китом. Идеална опција ће бити поравнавање са китом цијеле стропне површине;
 3. Осушени строп мора бити обрађен шмирглом или решетком. Ово ће учинити површину глатком и глаткијом;
 4. Равна површина мора бити уземљена, користећи дубоке упијајуће композиције. Такве акције су потребне за побољшање адхезије базе и композиције лепка. Прајмер треба да се суши најмање 30 минута.

Припрема адхезивне композиције

Могуће је лепљење стаклених влакана на плафону само посебним саставом, јер употреба ПВА типа љепила доводи до стварања жутих мрља на површини. Купите љепило за стаклена влакна у свакој грађевинској радњи. За оне који то не желепроведите вријеме на припреми љепила, у продаји су готове смјесе у кантама.

Можете сами припремити љепљиву отопину. Важно је само запамтити да се отопина припрема непосредно прије лијепљења. За припрему љепила, потребан је сухи пакет љепила од 300 г, разријеђен водом и мијешан док се не постигне хомогена маса. За један пакет љепила потребно је око 11 литара воде. За бубрење оставите љепило 10-15 минута и поново промијешајте. Добијена мешавина је довољна за лепљење 50 м2 плафона. Прецизније пропорције се увек могу видети на паковању.

лепљење мреже

Пре лепљења, тканина се мора исећи на делове одговарајуће дужине, при чему треба направити малу маргину како би одговарала слици. Директно лепљење траке за плафон под сликањем врши се следећим редоследом:

 • На лепљиви плафон се наноси ваљак или широка четка.
 • Изрежите комад фибергласа на подмазану површину. Неопходно је ставити рубље.
 • Гладите ветробранско стакло. У те сврхе можете користити пластичну лопатицу која се користи при раду са тапетама. Боље је усмјерити кретање од средишта траке до руба. Немојте користити јаке притиске, јер то може довести до прекида мреже.
 • Спојеви се обрађују гуменим ваљком, што олакшава густо приањање.
 • Након што је малтер завршен, паучина се одсече и тканина се прекрије другим слојем љепљивог раствора.
 • За спасавање платнаима природно окружење током дана.

бојење фибергласа

Стаклена влакна су погодна не само за ојачавање површине стропа. Материјал се може користити као основа за декоративни третман. Неуређен распоред мрежних нити даје необичну структуру. Као резултат сликања боје на платну ствара се посебан образац.

Бојење стакла се препоручује од водене или акрилне боје. Имају неколико предности:

 • брзо сушење
 • Одсуство оштрог мириса
 • Очување структуре материјала
 • равномерно примењено

Бојење површине на којој се лепи стаклена влакна врши се према следећим правилима:

 1. Сипајте боју у посебну посуду са посудом са ребрастим зидовима. То вам омогућава да уклоните вишак боје са ваљка. Најбољи резултат рада може се постићи наношењем ваљка за боју са средњом хрпом. Алат је причвршћен за телескопску ручицу-продужни кабел;
 2. Бојење стаклених влакана на плафону врши се неколико пута. У том случају, први слој се наноси у попречном правцу и остаје до потпуног сушења. Други пут се наноси на боју у уздужном правцу и такође чека потпуно исушивање. Ове радње вам омогућавају да добијете једноличну боју по целој површини.

Примање ефекта површине огледала

Боја фибергласа помаже у очувању структуре мреже. Међутим, постоји још једна опција за површинску обраду, која ствара глатку површину огледала. ФорОвај ефекат је неопходно добити на гипсу са гуменом лопатицом. Кит мора имати течну конзистенцију за слободну пенетрацију између влакана. Осушени слој гит се третира фино зрнатим брусним папиром. Завршни слој се наноси на први слој.

Лепљење трака на сувом зиду

Гипсана плоча се користи за израду спуштених плафона. Пре завршетка завршне обраде препоручује се ојачање површине стакленим влакнима. Лепљење мреже на строп од сухозида врши се на исти начин као и лијепљење уобичајене површине. Али постоји неколико ствари које се не могу заборавити:

 • Пре почетка рада, потребно је нанети лепак на спој ГКЛ и причвршћивача
 • Покријте целу површину дубоким упијајућим прајмером који спречава упијање лепка. У неким случајевима, умјесто прајмера, нанесите слој љепила који се користи. Важно је чекати да се потпуно осуши
 • Приликом лијепљења стаклопластике на ГКЛ потребно је осигурати да се спојеви мреже не подударају са спојевима сухозида
 • Да би се уштедио материјал, само се залијепљени спојеви могу залијепити мрежом, јер се код правилног рада пукотине могу појавити само на тим мјестима
 • .

Препоруке за негу стаклених влакана

\ т

Површина прекривена стакленим влакнима не захтијева посебну његу. Због недостатка електрификације материјала, прашина се практично не таложи на површини. Због тога је довољно редовно трљати плафонвлажну крпу. Хемијско чишћење се може обавити чишћењем површине усисивачем.

Фиксирање стропа са стакленим влакнима омогућава вам да добијете равну и чврсту површину и заштитите је од негативних вањских утјецаја.