3Д плафонски панели

Код обраде вашег дома многи желе да унутрашњост буде јединствена и посебна. Овоме доприноси огромна разноврсност материјала за завршну обраду. Да би простор заиста био ексклузиван је помоћ савремених 3Д плафонских панела. Шта је то и како се користи за креирање дизајна?

Како користити 3Д панеле

Плафонске 3Д плоче су украсни завршни материјали који вам омогућују да направите 3Д слику на плафону. Такви панели су направљени од различитих врста сировина, од којих свака има своје предности и мане. Различити типови се могу комбиновати, наглашавајући дио стропа, стварајући спектакуларне слике.

3Д панели могу служити не само као декоративни елемент унутрашњости, већ и носити функционално оптерећење. Ово су лагани модели са уграђеним осветљавајућим елементима који могу заменити конвенционалне лампе. Још један практични аспект ове декорације је могућност креирања додатне звучне изолације.

Употреба панела отвара широки простор за фантазије приликом стварања ентеријера. Уз њихову помоћ ефикасно зонирање просторије, а комбинација свијетлих и тамних нијанси омогућује вам да простор учините визуално пространијим или компактнијим.

Материјали за израду 3Д панела

Производња материјала - то је главни критеријум за класификацију 3Д панела за плафон. У производњи ових декоративних елемената могу се користити различите сировине:

 • Метал.Алуминијумски панели су високе трајности, али имајуограничена скала боја. Заштићена је од влаге полимерним филмом, па се може користити на влажним подручјима;
 • МДФ.Различити - чак могу имитирати природно дрво, али мање волуминозно. Главни плус је релативно ниска цена;
 • Дрво.Природни и еколошки материјал високе вриједности;
 • Пластика.Најјефтинији материјал. Одликује се малом отпорношћу на пожар. Има малу масу, тако да не ствара велико оптерећење на преклапању. дурабле;
 • Каљено стакло.Плоче обојеног стакла изгледају најоригиналније, а када се користи правилно одабрана расвјета, оне могу претворити собу у непрепознатљиво;
 • Гипс.Добро што вам омогућава да лако направите било који крупан узорак. Еколошки сигуран, издржљив и дуготрајан. Недостатак је крхкост кроз коју се мора пазити приликом инсталације;
 • Бамбус . Еколошка и лепа, као дрво, светло, попут пластике. Особитост бамбуса је у томе што може контролисати влажност ваздуха у затвореном простору - када је вишак, он апсорбује вишак влаге, а када ваздух постане сув, сипа воду назад;
 • Тканина и кожа.Ови меки материјали су способни да апсорбују део звука, чинећи га дубљим. Корисно када се користе 3Д панели за промену акустике просторије. Поред тога, веома су лепе.

Од свих ових материјала направљени су не само 3д панели на плафону, већ и декоративни елементи за зидове.

Предности и недостаци

Приликом одабира 3Д панела као опције за обраду просторија, важно је узети у обзир не само предности и недостатке појединих врста сировина, већ и опште карактеристике ових декоративних елемената. Општи скуп предности је следећи:

 • необичан изглед
 • стварање топлотног и звучно изолованог слоја
 • заштита од плафона и труљења
 • свестраност - одговарајући панели за било који стил
 • широк опсег
 • Једноставност уградње - панели су или залепљени или причвршћени на оквир, због чега је главна површина стропа практично непотребна за обраду, изравнавање, па чак и чишћење
 • лакоћа поправке при поправљању оштећења појединачних панела

Недостатак 3Д панела се може сматрати тешким за састављање - делови рељефа који се прерађују брзо ће сакупити прашину. У неким случајевима, обим слике може створити велико оптерећење на очима, тако да се препоручује да се обрађује само дио стропа.

Постављање 3Д панела на плафону

Постоје два начина инсталације:

 • На љепило.​​Погодно ако панели имају малу количину. У овом случају, потребно је само очистити и изравнати црну површину стропа, а затим залијепити панеле посебним љепилом, комбинирајући слику. Прије монтаже материјал мора лежати у просторији два дана како би се прилагодио увјетима и боље се уклопио у површину.
 • На оквиру.Ако строп има велике разлике у висини или панели имају велику масу, боље је да их причврстите на оквириз алуминијумског профила. Оквир је израђен као код монтаже спуштеног плафона. Још један плус ове методе је могућност скривања ожичења и других комуникација испод панела.

Након уградње, гипсани панел се боји, али у другим случајевима није потребно ништа више.