Како резати Цлематис

Годишња Цлематис Царе укључује обавезно обрезивање грмља. Корисно је знати како правилно изрезати Цлематис како би се осигурала дуга и обилна цвјетања.

Обрезивање је неопходно за Цлематис за обилну цватњу и добру рестаурацију грмља, за превенцију кондензованог грмља и цвјетања цвијећа. Она то ради у јесен, али регулише резидбу - у било које доба године. Да би се повећао период цветања у прољеће одсећи слабе и танке изданке, у љето одсећи 2-3 секундарна јака корака, како би се стимулирала појава новог и дуготрајног цватње.

Многе сорте у првој години након садње брзо расту на рачун само једног стабла. Стога, ово стабло треба одрезати, остављајући пар јаких бубрега. Такво обрезивање Цлематис-а доприноси чињеници да ће у будућности бити много подлога.

Смјернице за цијепање Цлематис-а зависе од категорије којој припада ваша оцјена. Све Цлематис се може поделити у три категорије:

  • Цвеће се појављује само на изданцима текуће године;
  • Цвијеће се појављује почетком љета на прошлогодишњим изданцима, а на крају љета и јесени - на млађим прирастима текуће године.
  • цвијеће се формира на дјеломично изрезаним изданцима прошле године, на младим - има мало цвијећа.

Класификација Цлематис-а

Тренутно постоји опште призната међународна класификација Цлематис, која укључује следеће групе:

  • Прво (А): цветови расту на прошлогодишњим изданцима;
  • Друго (Б): на изданцима из прошлости и текућег периода;
  • Треће (Ц): цвеће које расте само на изданцима ове године.

Цлематис прве групе

В този групата се спадат следните типови растени:

1. Алпина: трослојна лиана са великим листовима и цветовима плаве боје. У основи, цвату у посљедњем мјесецу љета. Издвајају се следеће врсте алпских Цлематис: Артаген Францхи, Албина Плена, Памела Јацкман.

2. Цветање: лиана, која расте до висине више од три метра са великим и појединачним цветовима. Најпопуларније сорте су: Вивиан Пеннелл, Кид, Јеанне д'Арц;

3. Горнии: висока лиана с оштрим и плитким лишћем, бијеле стабљике расту на бијелим петељкама. Сорт Монтана: Рубенс, Монтана Грандифлора.

Цлематисова призма прве групе

Обрезивање прошлогодишњих стабљика, лишићете биљку могућност цветања. Према томе, такве Цлематис обично нису одсечене. Ако у јесен неодревесневсхие побјегне нису изрезани, онда умиру у зими. Али не нестају све Цлематис. Обрезивање у прољеће у овом случају је сведено на скраћивање стабљика на висину од 1-1,5 метара.

Млади избојци понекад врло брзо расту и прекрију шибље цвијеће. То може бити резултат кишног времена и врло оплођеног тла. Младе свиње треба да буду уземљене, процењујући квалитет стабљика, које ће бити цвеће следеће године. Претерани, слабији изданци су потпуно уклоњени. На крају крајева, ако су за два или три бубрега пригњечени до зуба, то ће само ојачати процес стварања нових. Обрезивање цветних изданака ће се вршити у јесен.

Цлематис из друге групе

Следећа група се састоји од следећих типова, на које се односе:

Вунена: лијана у облику грма са појединачним цветовима разних нијанси до висине до 2,5 метра. Главне сорте: Мадаме Ле Цултре, Хибрида Сиеболдии, Лавсониана;

широк: лиана расте до 3,5 метара са великим разнобојним цветовима. Популарне сорте: Јоан Пиктон, Мулти Блуес.

Присм оф цлематис из друге групе

Обрезивање Цлематис-а у пролеће врши се у неколико фаза. Од зиме после обрезивања јесени, биљке ове групе су достигле висину од око једног метра. Након првог цветања, у мају-јуну, уклоните прошлогодишње стабљике које су процветале. У прољеће грм почиње производити нове избојке. Да би се формирале квалитативне гране младих људи треба да се штипају. Први пут се то ради на висини од 30 цм, друга - 50 цм, а последњи пут - на висини од 1-1,5 метара. Ако у јесен, грешком, исечете све бичеве из ове групе, онда неће процветати до краја лета. Или можда уопће не цвјета. Зато их скратите за трећину.

Цлематис треће групе

Ова друга група обухвата следеће врсте:

1. Жак: грм лиана има висину од 4 до 6 метара, добијену као резултат унакрсног узгоја других врста и има сложене листове. Главне сорте: Роуге Цардинал, Стар оф Индиа, Гипси Куеен, Белла.

2. Витциелла: винова лоза са цветовима љубичастих нијанси, чија је дужина већа од 3,5 метра. Неке сорте: Вил де Лион, Виола, Полисх Спирит4.

3. целулоза: пола мехурића са колорастим цветовима различитих боја. Познате сорте: Дуран, Вирава, Мемори оф тхе Хеарт, а такође и ова група обухвата мале цветове и Тангут.

Присм оф Цлематис треће групе

Ако се цветови формирају на изданцимаове године, значи да вам треба млада стабљика највеће дужине. Обично их секу у јесен изнад другог трећег бубрега. У овом случају, неће бити потребе да се у прољеће ништа сијече. Ако то није учињено на вријеме, онда је хитно потребно исправити ситуацију како би се добила прекрасна Цлематис у љето. Обрезивање опруге (фотографије које су приказане у чланку) је у овом случају у уклањању делова лозе изнад трећег бубрега. Како растете, можете уклонити слабе избојке.

Типови Цлематис Цлематис

Управо због потребе сталног обуздавања раста Цлематиса, ова цвијећа се сматрају једним од најизбирљивијих становника врта. Управо на њиховој исправној резидби "не само почетници", већ и прилично искусни вртлари "заспе". Уосталом, чак и са одређеним пртљагом знања, у различитом степену морају користити методу покушаја и грешака.

Дакле, има много проблема с Цлематисом. Али, с друге стране, ако их разложите у исправан алгоритам, онда, након неког времена, питање неће изгледати као такав акутни проблем.

Прва ствар коју треба имати на уму је да сама резидба може бити слаба и јака, док је дијели у неколико облика:

  • зимски или сезонски (као што је јасно из назива, помаже биљци да преживи хладноћу);
  • обликовање (за правилан развој и добар раст);
  • санитарни (када је током лета потребно уклонити болесне и старе изданке)

Није потребно укључити додатне варијанте без изузеткаоне које захтевају одређену врсту Цлематис. Најбоља биљка неће бити, иако је веома тешко нанијети непоправљиву штету погрешном обрезивању.

Правила за обрезивање Цлематис за зиму у јесен

Резидба цепања према горе описаним правилима врши се почевши од треће године вегетације. На исти начин сече млади годишњи расад свих група. У јесен, пре почетка упорне хладноће, избојци се секу потпуно, остављајући један бубрег преко површине земље, што стимулише буђење бубрега у корену и повећава број бича. Ако се биљка лоше развије следеће године, исти снажни усев може да се уради у јесен након друге године вегетације.

Да би се повећало гранање изданака након почетка годишњих прираста, обично у раним данима љета, почињу да праве штипање. Сорте 1 и 2 група за орезивање се прво стисну на висини од 20-30 цм од тла, а затим - када бичеви достигну 50-60 цм, а задњи пут - након што грм нарасте до 1-1,5 метара. У Цлематис од 3 групе орезивања, први пин се одржава на висини од 10-15 цм од површине тла, други - с растом изданака до 20-30 цм, коначни - на висини од 40 до 50 цм

.

За обрезивање изданака користите оштро наоштрен резач или вртни нож, који се дезинфикује сваки пут након преласка на следећи грм, који спречава пренос заразних болести из једне биљке у другу. Рез се прави 5-7 цм изнад најближег бубрега, треба да буде коси, у овом случају онСечени крајеви не задржавају и не акумулирају воду, а мање су изложени различитој трулежи.

Неке сорте захтевају редовно сечење. Добро развијен грм треба да има око десет до петнаест бичова, али у клематисима са високом способношћу за излажење, њихов број може бити много већи, узрокујући прекомерно задебљање засада. У овом случају, у јесен је потребно редовно уклањати све слабе, слабо развијене изданке, доводећи њихов број до оптималног, што ће помоћи биљци да изгледа више декоративно и формира многе велике, интензивно обојене цвијеће.

Коначно, све сорте захтијевају санитарну резидбу без изузетка, током које се грмови пажљиво испитују, а ако нађу гране које су погођене болестима или штеточинама, оне се потпуно уклањају, а затим се одмах спаљују.

Неколико савета за обрезивање Цлематис

Цлематис, као што је планина (С. монтана), расте јако, може се узгајати на дрвећу и одсећи ако не постане превише згуснут. Ако се то догоди, биљка се мора ажурирати, снажно сече старе стабљике на 0,5-1 м од нивоа тла на крају зиме (у подручјима са благим зимама) или на почетку прољећа. Након тога, по правилу, бубрези за спавање почињу да се буди у старим, слинавим стабљикама, а после неколико година биљка поново цвета у изобиљу. Као и увек са помлађивањем резидбе, потребно је добро хранити и залијевати биљке.

Без подрезивања, већина Цлематис формира збуњену масу изданака и цвета на врховима голестабљике светле боје. Стога је сврха већине метода обрезивања да се обезбеди максимална покривеност површине и формирање цвећа на датој висини.

Обрезивање је такође неопходно приликом садње, али се о томе често заборавља. Многе Цлематис, посебно велике цветове, брзо расту на рачун једне стабљике само у првој години. Стога, приликом садње, потребно је резати стабљику до дна пар јаких бубрега да би се стимулисало даље формирање подлога. Избоји који су израсли из ових бубрега могу бити стегнути да би се повећао број изданака из доњег дела биљке; али обично нема потребе. Ово почетно обрезивање је потребно за све Цлематис.

Посадите их обично у стање одмора, у рано прољеће, или за вријеме активног покрета шафрана, у прољеће - почетком љета. Већина врста Цлематис има добру способност гранања и формира густо раслиње. За ову биљку, када се садња прекине.

После прве године вегетације пожељно је да се веома снажно одсече, па се избојци сијеку до првог бубрега преко површине тла. Овако круто прољетно обрезивање стимулира раст нових изданака из успаваних коријенских бубрега.

Видео за Цлематис Цреепинг

Видео о томе како одрезати Цлематис и како га покрити тако да преживи зиму и настави да расте и цвета следеће године. Боље је покрити. Како и које врсте Цлематис треба да се скрате. Леп поглед.