Како припремити Цлематис за зиму

Јесен ... Природа се припрема за зиму, жути листови већ падају, хладно време почиње, ускоро ће се охладити. Међутим, још увијек има времена за припрему врта и цвјетног врта за грубу сезону. Многим баштенским биљкама је потребна зимска склоништа, а на првом месту топлотно-љубазни Цлематис. Добро толерише зиму Цлематис, чија је брига током лета испуњавала њихове захтјеве, придржавала се агротехнике, током храњења и наводњавања. Здрава и чврста биљка није страшна хладноћа.

Цлематис обрезивање за зиму

Група 1 - Минимално обрезивање. У том случају уклањају се сви неразвијени изданци, а преостале гране се скраћују - висина не смије прелазити 1-1,5 метара

Група 2 - лоше обрезивање. У првој јесени, биљка се стриктира строго не више од 30 цм изнад тла, ау наредним годинама се обрезивање врши по одређеној технологији за одређену сорту. И једном у око 5 година Цлематис из ове групе проводи интензивну производњу, обнављајући постројење

Група 3 - јака сеча. Висина биљака у овој групи варира од 20 до 50 цм. Обрезивање хвата готово све изданке, најважније, оставља на сваком од њих неколико парова бубрега.

Припрема Цлематис за зиму

Сваком типу цвијета потребна је његова специфична припрема, али је важно правилно обрезати цвијеће, јер засићење и свјетлина њиховог цвјетања овиси о томе сљедеће године. Време припремања за зиму зависи од климатских услова који су на располагању у том подручју. Најчешће овај процесреализује се у исто време када је за зиму потребно склониште за биљке.

Када се припремају Цлематис за зимовање, веома је важно водити бригу о глодавцима. Под сваким грмом се препоручује да ставите мамац на отров. За превенцију гљивичних обољења, земљиште у близини грмља треба посути фундазолом (20 г на 10 литара воде). И биљке би требало да буду превучене тресетом, хумусом или компостом (за сваку групу сипајте 1-2 канте). Ово је неопходно да би се осигурало да се у пролеће растопљена вода не стагнира у подножју грмља.

Осим тога, Цлематис, цватући на изданцима прошле године, одмрзава се у јесен, а добици ове године пажљиво се уклањају из носача и покривача (ако је биљка млада и недовољно зимска). Цлематис, који цветају на изданцима ове године, јако су одсечени (оставите гране дужине 20-30 цм), Бурн (до висине од око 15 цм) И они такође покривају.

Пажљиво извадите кожу у прољеће да не би оштетили клице. Ако изненада нађете само сушене гране умјесто вашег љубимца, онда не брините и не уништавајте његове остатке у истој години. Понекад постоје чуда - клице из спавања бубрега настају из земље за две године.

Како правилно покрити Цлематис за зиму?

Цлематис покрива обично у октобру, када температура ваздуха падне на -3 ° Ц. Главни задатак - не да заштити биљке од мраза, и да их заштити од залеђивања, високе влажности и ветра. Дакле, веома уско склониште за било шта. Важно је осигурати да се у прољеће Цлематис не испљуне.

Када су правилно затворени, могу се извршити грмови клематисада носе мраз до 40-45 °, али главна опасност зими и рано пролеће није мраз, већ преплављивање тла. Осим тога, након честих поплава у поподневним и ноћним мразима преко тла може настати ледени слој, који може сломити коријење и уништити центар садње, стога је важно да се зими потпуно искључи унос воде на површини тла и подножју грма. Покријте грмље када је постављено хладно вријеме, температура зрака ће пасти на минус 5-7 и замрзнути тло. У средњој стази пада до новембра. Скраћује се до једног или два пара бубрега (10-15 цм) или до нивоа земље, грмље група Јацкуес, Витицеллас и Интегрифоли заспати са сухом или превареним тресетом, преко биљке се формира биљка пречника 60-80 цм. канте Заједно са снегом, такво склониште ће поуздано заштитити коренски систем Цлематис од смрзавања. Ако желите похранити бичеве у сортама група Ланугиноса, Патенс и Флорида, осим копна, грмље су прекривене даскама, гране смрче, одозго - комадићи рубероида или листови старог жељеза. Ако су мразе прејаки или има мало снега, то се додатно сипа у грмље. У пролеће склоништа се постепено уклањају, преостаје део тресета, док се не нестану ноћне мразе.

Склониште Цлематис у групи за подрезивање

Цлематис од 1. гр.обрезки, од торњева се не уклања, сходно томе не покрива, осим ако се не повећава слој малчирања. Они су веома зимски доказани и дуги низ година лично нисам имао шансе да се замрзну. Према томе, склониште Цлематис за прву половину групе за изрезивање нијеморате.

Цлематис 2. гр. Одсечем посјекотине од носача, ако се лишће прекине, пуцат ћу у њих. На тлу, око Цлематис-а, плафон је двоструки слој нетканог материјала. Ставио сам гране клематиса на њега, умотан у прстен. Са врха, без заспања, покривам Цлематис двоструким слојем нетканог материјала, добро је причвршћен на ивице циглама или прикован конзолама од жице. У принципу, фасцинирајте оно што је при руци.

Што је најважније, Цлематис је затворен двоструким слојем неткане градације 60 и није разнесен вјетром. Ако имате тањи материјал, као што је 30 или 40, онда само повећајте број слојева на најмање 120. Неткани материјал ће такође доћи у црној боји.

Цлематис 3. гр. обрезивање, покривање на стари начин, у смислу високе агротехнике није сасвим тачно, већ брзо и ефикасно. У јесен, одрежите Цлематис на надморској висини од 10-15 цм, од земље и притисните исечене гране до корена. Одозго стављам неку врсту шперплоче, широку плочу или комад пластике и притиснем опеку, како не би дувао ветар. Све. Цлематис, под таквим склоништем, савршено хибернира.

Како покрити Цлематис с ружама

Није тајна да многи вртлари комбинују Цлематис с ружама. Често се питају и млади: како их покрити заједно? Са Цлематисом треће групе тримовања, све је јасно: Цлематисови огртачи су одсечени, подножје грма је знојав. Онда срушим руже, које покривају врх са лутразилом. Испоставља се да је то генерално склониште. Цлематис из друге групе се такође лако скрива заједно са ружама. Најтеже је ујединити њихове бичеве. Малострпљење - и то је лако урадити, обрезивање лишћа. Након што су бичи пуштени, подсупуиу ниске Цлематис, бичевање сам ставио на земљу, заспати лишће и покрити један слој лутрацеу. Са врха стављам руже и покривам главно склониште. Тако чак и најсјајнија Цлематис из друге групе савршено хибернира под генералним склоништем са ружама.

Зими, бичови Цлематис-а могу озбиљно оштетити миша. Стога се под склоништем може ставити отров за глодаре.

Препоручујемо читање наших других чланака

После заклона Цлематис за зиму

Након зиме Цлематис ће морати да се пресади на друго место. Да бисмо то урадили, требаће нам сунчано топло место, где сенка долази само у најтоплијим сатима дана. Тло овдје не смије бити претјерано влажно и претјерано сухо, не смије садржавати много глине и пијеска. Потребно је извршити добру дренажу, проћи кроз младицу или моторни култиватор. За Цлиматис је потребно сушити мале јарке и поставити ослонце. Овдје ћемо пресадити нашу биљку у прољеће, с почетком првих топлих дана, тако да ће нас и даље задовољити својим прекрасним прекрасним цвијећем.

У пролеће, морате помоћи биљци да дође у себе након дуге зиме и присилног успоравања метаболизма и раста. Да би се то постигло, потребно је чешће залити Цлематис - у људима се назива "растопити", а такође и дати своје коријене минералним и органским ђубривима.

Ако све урадите како треба, биљка са егзотичним именом Цлематис не само да ће брзо "живјети" након зиме, већ ипостаће још јачи и јачи него пре, а цветови ће постати још светлији, већи и мириснији.