Како резати стакло са стаклом. Фото и видео процес

Вјеројатно је сваки човјек морао замијенити сломљено стакло. Разноврсност новог стакла није тешка, али није лако уредити је. Резање стакла код куће захтијева употребу само специјалних алата високе квалитете.

Припремна фаза

Да би се смањиле тешкоће, стакло треба добро опрати и потпуно осушити. Ако је материјал нов, довољно је обрисати га непотребним новинама. Старе чаше се пере, одмашћују керозином и суше.

Да би стакло испунило тражене димензије, мора бити обложено нормалном оловком. Резање треба обавити на такав начин да се отпад сведе на минимум, тако да се дуга страна стакла комбинује са дужом страном производа.

неопходни алати

Пре резања стакла помоћу резача стакла, морате одредити који алат имате. Чињеница је да постоје два типа резача стакла, са технологијом њихове употребе знатно варира:

  1. Дијамантско стаклоје скупо, али може резати стакло дебљине 10 мм. Помоћу овог алата можете изрезати чак и сложене структуре са закривљеним линијама. Алат се држи као обичан штап испод малог угла (само вертикално). Линија реза мора бити уредна, танка и безбојна.
  2. ваљкасти стаклени резреже стакло дебљине 1-4 мм. На продају су модели са 1.3 и 6 ваљака. У новије време, ваљак за резање стакла са уљем је добио посебну популарност, јер је лакше радити са њим.Алат се држи стриктно окомито на радну површину, а притисак притиска контролише кажипрст. Са свим технологијама линија сечења ће бити бела.

Избор алата за резање стакла је лак, процес рада је тежи, јер за добар резултат морате бити максимално опрезни и пажљиви.

Стакло је потпуно сложено на припремљену радну површину. За почетак, можете радити на малој закрпи. Стручњаци препоручују да се прије оштрог пада испод стакла исече дебели дрвени равнало, стављајући га тако да се налази далеко од нацртане линије. Да би се спречило клизање равнала, испод њега се стави неколико комада гуме.

Приликом резања потребно је равномерно примјењивати једноличне силе и одмах нацртати точну линију. Поновљени покушај задржавања линије на истом мјесту ће довести до пукотина. Ако се линија не угаси, од првог покушаја морате се повући за 1 мм и покушати поново. После сечења стакло треба поставити тако да се линија сечења поклопи са ивицом радне површине. На тежину доње стране стакла лагано тапкајте стакло и разбијте га, држећи комад листа на столу. Разбијте стакло рукама или клештима (са цревима за црево причвршћеним за крај).

Али ако нисте пронашли ниједну алатку при руци, можете покушати резање стакла оштрим шиваћим маказама. Све је једноставно: морате означити материјал и креирати га помоћу маказе за маказе.

Врсте наочара и особине радова

\ т

Готово да нема проблема са резањем конвенционалног стакла. Али код других типова наочара могу постојати озбиљне потешкоће.

  1. Каљено стакло .

Сломљено стакло стакла практично није изводљиво, јер се често покуца на произвољним мјестима. Ако планови укључују унутрашње предмете користећи вруће стакло, потребно га је одрезати непосредно прије гашења. То значи да оваквом послу треба вјеровати само професионалци.

  1. ребрасто стакло .

Узорак стакла се често користи за остакљивање врата или других унутрашњих предмета. Процес резања се не разликује од рада са обичним стаклом, већ је само жљебљено стакло потребно резати помоћу стакла само на глаткој страни.

  1. Акрилно или органско стакло .

Овај пластични синтетички материјал се може сећи било којим ручним алатом, укључујући резач, шиваће маказе и металну тестеру. Ако је плексиглас веома танак (не више од 2 мм), као алат за сечење можете користити наоштрен нож за папир.

Стакло је најједноставније одрезано на великом столу од плоче од влакана. Пре резања стакла резачем за стакло, најбоље је да носите заштитне наочаре и рукавице: ситни фрагменти могу доћи у ваше очи, а згужване ивице могу озбиљно да повреде ваше руке. Такође је вредно бринути се о затвореним ципелама да би се избегли нежељени резови.

Видео обрада процеса