Изабрали смо топлу подну електричну под линолеумом

Инсталација електричног подног грејања под линолеумом

Могућност постављања електричних подних облога под линолеум појавила се релативно недавно. Ова варијанта је одмах добила велику популарност, јер није тако радно интензивна као инсталација у слоју естриха или испод плочице, брза у инсталацији и има много предности.

Али чим је инсталација топлих подова под линолеумом стекла популарност, тако брзо је почела да губи популарност због великог броја негативних коментара о овом начину инсталације. Стога ћемо у нашем чланку покушати да разумемо предности и недостатке инсталирања топлог пода под линолеум, као и да анализирамо грешке које су "пионири" ове методе учинили.

Врсте топлих подова

Прво, одлучимо који се топли под испод линолеума може монтирати. Уосталом, за ове сврхе нису погодне све опције топлих подова. И то је повезано на првом мјесту с дебљином најтоплијег пода, који би за полагање испод линолеума требао бити минималан.

Аморфна метална трака

Топли подови на бази аморфне металне траке појавили су се релативно недавно. Њихов принцип рада заснива се на употреби посебних метала, који због брзог хлађења добијају јединствене електричне и механичке особине.


Подна електрична топлота на бази аморфне металне траке

 • Топли подови на бази аморфне металне траке се испоручују у облику ролни.По изгледу, подсећа на решетку. Дебљина је таквамрежа не прелази 20 - 25 μм.
 • Једна од главних предности оваквог топлог секса је њихова ниска потрошња енергије , као и низак ниво електромагнетских губитака. Овај топли под је отпоран на корозију и има прилично високу чврстоћу.
 • Поред тога, такав топли под има ниску максималну радну температуру. Обично флуктуира унутар 35-40 ° Ц . Због тога се чак препоручује за подне облоге као што су линолеум, ламинат и теписи. Зато што такве температуре не могу оштетити овај премаз.

Обратите пажњу! Генерално, дрво, ламинат, тепих и неке врсте изолованог линолеума имају ниску топлотну проводљивост. У том смислу, ефикасност топлих подова под таквим премазима је нагло смањена. Прегревање таквих површина може довести до њихове деформације. Зато треба избегавати употребу топлих подова у комбинацији са таквим материјалима.

Подлога топлоте угљеног филма

Најновија употреба се налази у филму, или како се називају инфрацрвени топло електрични под испод линолеума. Они су пак подељени на угљеник и биметал.

Принцип дјеловања угљичних топлих подова заснива се на паралелном спајању отпорних елемената начињених у посебном филму.


Инфрацрвени угљени топли под

 • Ови загрејани подови се испоручују у ролни . Дебљина таквог филма обично варира унутар 20 - 40 микрона.
 • Предности овог типа топлог пода су у првомпреокрет је лакоћа инсталације , коју можете лако да урадите својим рукама. Због малог размака између отпорних елемената загријавања површина је равномјернија.
 • Један од главних услова за уградњу линолеума је максимална радна температура топлог пода . За угљенични премаз је 60 ° Ц. Стога, користити такав топли под у максималном распону температура не би требало бити.

Биметални слој топлоте филма

Посљедња на нашој листи, али не и задња, је биметални инфрацрвени под. Његов принцип деловања је заснован на споју легуре алуминијума и бакра. Када струја тече кроз ове елементе, оне се загревају.


У фото биметалном инфрацрвеном топлом поду

 • Опремљене су топлим подом у облику ролни. Визуално је ова ролна подељена на секцију 0,54? 0,58 м. Свака секција је посебан елемент, а према упутству за резање филма приликом уградње могуће је изводити само на рубовима ових секција.
 • Предности ове врсте топлог пода могу се назвати једноставношћу инсталације, мањим бројем прикључака него у пољу грејања угљеним филмом, као и равномернијом површином грејања.
 • Али максимална радна температура тако топлог пода може да достигне 80 ° Ц. Чак и за специјални линолеум под топлим подом, веома је велика и када се користи овај тип топлог пода треба ограничити максималну температуру.

Правила за избор топлог пода под линолеумом

Али не самоПрави избор топлог пода је гаранција трајности Вашег пода. И даље је важно поштовати правила инсталације, рада и, наравно, правилног избора линолеума. Ми ћемо даље говорити о овим аспектима избора.

избор линолеума

С обзиром на чињеницу да се електрични гријани подови под линолеумом све више шире, произвођачи производе посебне врсте линолеума који су савршени за то. Али овдје није потребно слијепо вјеровати произвођачима и пожељно је знати основне критерије избора.


Изаберите линолеум под топлим подом

 • Тренутно постоји велики број сорти линолеума. Нећемо улазити у детаље сваког од њих, већ само тип линолеума, најпогоднији за топле подове.
 • Прије свега, то је природно или се назива мармолеум. Има добру отпорност на ватру и дуготрајност. Али што је најважније, он није склон деформацији од нечег много губитка.
 • Такође је могуће користити ПВЦ линолеум или како га још називају винил. Цена за ову врсту је нешто нижа, али друге карактеристике су на нивоу. Једини недостатак може бити неугодан мирис који се издваја приликом загревања. Али током месеца рада овај проблем обично нестаје у потпуности или постаје мање приметан.

Обратите пажњу! Алкидни и нитроцелулозни ламинати се такође могу користити. Али у овом случају, потребно је смањити радну температуру топлог пода. Поред тога, за нитроцелулозне ламинате треба користитиДодатна незапаљива подлога, јер су добро подржавана сагоревањем.

Правила за инсталацију и рад топлога пода

Веома важан параметар за одржавање трајности и изгледа линолеума је усклађеност са радним и инсталационим нормама. А један од најважнијих параметара је усклађеност са температурним параметрима.

 • Чињеница је да је загревање линолеума изнад 30-40 ° Ц неприхватљиво. Обично се овај параметар треба чувати у распону од 25 - 28 ° Ц. У ту сврху обавезно је инсталирати термоелемент и термостат који аутоматизирају овај процес.
 • За мармеладу, температура не би требало да пређе 27 ° Ц. Винил линолеум је у стању да издржи нормалне температуре до 30 ° Ц. На високим температурама, свака подна облога почиње да се деформише и губи боју.


Правила за инсталирање електричног подног грејања

 • Друго важно правило је недопустивост инсталирања масивног намјештаја или уређаја на топле подове. У овом случају оштећења на топлим подовима могу бити механичка и топлотна. То је због чињенице да под таквом опремом или намјештајем неће бити формирани вентилирани простори, што може бити локално прегријавање.
 • Једнако важно је поштовање стандарда за инсталацију. Другачије је за различите полове. Али у сваком случају, припрема површине, недопустивост перхлестиванииа топлих подова и квалитетна изолација контактних спојева су најважнији фактори трајности. Успут видео на нашем сајтуће вам помоћи да разумете правила инсталације.

закључак

Електрично загрејани под испод линолеума је добра и једноставна инсталација алтернатива другим врстама гријања. Уосталом, има добру поправку и, ако је потребно, лако се може премјестити у другу просторију. Али са уређењем таквог топлог пода не треба заборавити правила његове употребе, а онда вам може служити неколико деценија.