Како резати суву градњу код куће

Многи који су самостално обављали поправке у својој кући или стану, не причају да знају каква је врста сухозида и како понекад није лако радити с њим. Они који тек планирају да започну поправке, то треба научити. Гипсана плоча - правокутна плоча, чија је језгра жбука, а на обје стране - грађевински картон. Погодан је за обраду зидова, плафона просторије, преграда, разних елемената декорације. Овај материјал има савршено глатку површину, захваљујући којој тапете и боје добро падају. Али свака примена захтева рез. Гипс картон је врло ломљив материјал, при транспорту и раду с њим потребно је бити опрезан. Па да видимо како да исечемо суви зид и како да смањимо суви зид код куће.

Инструменти имају важну улогу у резању ГЦЛ. Ако их не покупите исправно, суви зид се може неповратно покварити.

опште препоруке

Користите препоруке:

 • Гипсана плоча је флексибилна, тако да је током рада постављена на равну и стабилну површину
 • Постепено сеци велики слој ГЦЛ
 • Видите да на радном месту нема влажног лима и да се више не може користити
 • Коју страну да сече суви зид? Најбоље од онога који ће бити на зиду
 • Заштитити очи и респираторне органе од прашине

Гипсане плоче боље резати

Шта могу да сечем на сувом зиду? Следећи алати могу бити корисни за рад:

 • нож за конструкцију
 • нож
 • електрични бријачи
 • Електрична бушилица, секач
 • Даска за суву градњу

Такође припремите једноставну оловку, рулет или конац за потребе мерења, дуги метални лењир или ниво за глатко резање пре рада.

Важно!ГКЛ се не може резати кружном пилом, ствара огромну количину непотребне и штетне прашине.

Како резати суву градњу у равној линији са монтажним ножем

Алат за резање сухозида треба одабрати, у зависности од облика који желите да га обезбедите. Ако желите да га исечете дуж глатке уздужне линије, нож за монтажу ће се уклопити, али за рад са овим алатом треба времена и труда. Ако је ова врста посла нешто више него што ће се носити, али ако требате резати суви зид у великим количинама, онда ћете морати потрошити пуно времена.

 1. Поставите суви зид на равну, стабилну површину, нанесите ознаке на њега;
 2. Гурните метални лењир или изравнати до уцртане линије, забијте нож поред језгра.
 3. Окрените плахту, преклопите је до отвора према неразрезаној ивици, тако да се страна гипса разбије до краја;
 4. Изрежите необрезану картицу ножем.

Како се изрезати у рупи сувог зида - округли или правоугаони. фигуре цуттинг

\ т

Како исећи квадрат у сухозиду? Изрежите квадратну или правоугаону рупу ножем, што је добар алат за резање сухозида. Што је тањи, то боље. Да бисте то урадили, морате да нацртате будућу рупу, у њеним угловимаправите рупе са бушилицом како бисте укључили нож. Изрежите из једног угла у други. Боље је изабрати нож на металу, има више зуба, па ће рез бити прецизнији. Нож треба држати окомито на лим сухозида. Тако да ће ивица бити чак и обрезана са мање чворова.

Ако имате електрични алат, његова примена олакшава рад. Овај начин сечења сматра се најбржим и најједноставнијим. Помоћу њега можете изрезати коврчаве линије, а не само равне линије. Зато је боље сушити суви зид. Да бисте то урадили, скенирајте лист, ставите га на две столице, остављајући простор између њих, тако да зуби јигсав-а прођу у овом простору. Ако уредно користите убодну тестеру, ивице резаног листа ће бити исте и уредне. Покупи тестеру на убодној пили. Потребно је да будете спремни да приликом рада са овим алатом имате много прашине, припремите заштитне наочаре, респиратор, ако постоји намештај - покријте га.

За било какво коврчаво сечење, електродрел са круном ће стати. Нацртајте, пробушите рупу, а затим пробијте тестеру нацртаном линијом. Тако можете да изрежете рупу у сувом зиду.

Користити равну или брусну површину средње абразивности да изравнате и обрежете оштрице.

Како и како упловити отпоран на влагу, отпоран на ватру или било који други? Рез од било које друге врсте сухозида се не разликује од резања обичних.

Понекад не морате да сечете у равној линији, за резањепријем врата (са словом "Г"), на пример.

Испрва, као и обично, правимо маркуп. За алате ће бити потребан нож и нож за монтажу. Резна ивица покрећемо страну која је краћа. Одлична страна резана ножем на планираној линији. Писмо је разбијено у супротном смеру. Цијели картон на полеђини био је растрган ножем.

Уопштено говорећи, размишљајући о томе како одрезати зид од гипсаних плоча, вриједи се присјетити да резање сухозида инсталираног на зид или строп није баш згодно. Сечење ножем од гипсане језгре производи трење, што процес рада чини непогоднијим и дуготрајним.

Често се дешава да новајлији не покваре један лист пре него што "напуне своју руку". Дакле, долазак на посао, држање залиха и изванредно стрпљење.