Како правилно планирати град

Посјета граду подразумијева не само рад, већ и угодан одмор. Све ће доћи на своје мјесто, ако дјелује по принципу: нисмо за град, већ за нас град. Полазећи од тога, потребно је започети уређење парцеле. Рећи ћемо вам како да исправно испланирате град, тако да све буде опремљено, а сложеност рада вртлара није јако напета.

Основни модели града

Градско планирање је једна од компоненти прољетног рада. Сваки плотер, барем ментално, прави план парцеле и постављање плантажа. Неке носе биљежнице с описима и распоредима како би се одржавала ротација у врту. Планирање града вам омогућава да максимално искористите површину парцеле. Посебно је тражена у подручјима са малом површином. Постоји неколико модела градова. Разликују се по сврси и облику.

 • Правокутни - комбинира вртне и вртне културе. Наизмјенце, кревети су уређени са поврћем, а слиједе га грмље и стабла. Такав модел се обично користи на квадратним локацијама, и са свом разноликошћу култура, задржава се квадратни облик.

 • Украсно - изводи се у облику круга. У центру круга засађене су украсне врсте - цвијеће или друге биљке. Иза њих је жбун, као што су малине, јагоде. На рубовима су дрвеће.

 • Произведен је произвољан модел заснован на условима и величини парцеле. Биљне и баштенске културе се саде у било ком облику. Често у овомеМодели постављања зависе од осветљења и могућности заливања.

Одређивање састава земљишта за правилно планирање града

Немогуће је исправно испланирати град без познавања онога што је најбоље и на којим мјестима ће расти на парцели. Да би се сазнало, потребно је одредити састав земљишта. Најважнија карактеристика је киселост (пХ). У зависности од овог индикатора, може се појавити тло:

 • неутралан;
 • киселина;
 • алкална.

Најлакши начин да се ово питање реши је да се узму узорци земље из различитих делова локације и да се доведу у лабораторију, али и ви имате моћ да спроведете следећу студију:

 1. Узми пар кашика земље, стави је у теглу.
 2. Улијемо у капацитет сирћета. Ако се појаве мехурићи - ваше је тло неутрално, када ће оцат ући у земљу као вода - без икакве реакције - земља је тачно кисела. Ми ћемо морати да се бавимо таквим земљиштем - да направимо пепео, креч за закисељавање.

Поврће углавном даје добре жетве на земљишту са индексом киселости од 5,8 до 7,2. Добијени резултати ће постати полазиште за планирање садње биљака. Оптимална пХ вредност за већину обичног поврћа:

 • Кромпир - препоручена пХ вредност 5,5-6,3 Иа;
 • Парадајз, паприка - препоручена пХ вредност је 6,3-6,7;
 • Салата, пасуљ - препоручени пХ 6.0-6.5;
 • репе - препоручена пХ вредност 6,5-7,5;
 • Мркве - препоручена пХ вредност од 5,5-7,0;
 • Лук - препоручена пХ вредност је 6,4-7,9;
 • Диња, краставац, тиквице, тиквице, патисон - препоручује сепХ вредност 6.4-7.0;
 • Радисх - препоручена пХ вредност од 5,5-7,0;
 • Целер, першин - препоручени пХ 5,5-7,0;
 • Сорбент - препоручена пХ вредност 5,0-6,0;
 • Купус, грашак - препоручена пХ вредност је 6,2-7,5;
 • Кукуруз, грах, копар - препоручени пХ је 6-7,0.

Избор места за слетање

Ово је једна од најважнијих фаза урбанистичког планирања. Уосталом, никакав губитак времена, снага и ресурса неће дати резултат ако је место за град погрешно изабрано.

Када планирате град, морате узети у обзир следећа правила:

 1. Ложе би требало да буду лоциране од севера до југа да би се максимално искористило сунце током дана.
 2. Пожељно је да се град организује на равноправној основи. Ако то не ради, онда се јужне или југоисточне падине бирају за слијетање.
 3. Кревети треба да буду лако доступни за залијевање (пожељно је имати прилику бацити пумпу у кланац са ријеком - то ће увелико уштедјети ваше трошкове и напоре на наводњавању и вађењу воде). Ако их треба ручно напојити из успињаче - ускоро ћете пожалити што систем наводњавања није унапред разматран.
 4. Под градом је земља пропусна ваздуху, са дренажом, тако да корени биљака примају кисеоник и не гуше се. Ако је на мјесту тешких глинених тала прије уређења кревета потребно водити рачуна да их направи руттер - пијесак, чернозем, тресет. У принципу, иловача - један од најважнијих храњив тла, они не морају бити посебно страх, главна ствар - да се пријатељи с њима.
 5. Вртни кревети требају битиналази се далеко од вертикалних живица и дрвећа - онда ће добити максимум сунца и неће бити у хладу.

Принос вегетације по квадратном метру

Да бисте добили максимум од града, морате знати принос поврћа. На основу тога, моћи ћете да израчунате број засада овог или оног поврћа. Принос се израчунава на основу искрцаја по квадратном метру земљишта.

Дакле, ако се придржавате агрономских захтева, онда можете расти: 5 кг парадајза, 30 кг краставаца, 4 кг коренских усева (шаргарепа, репа, итд.), 2 кг ротквице, ротквице и лука, 6 кг кромпира, 2,5 кг бибера, патлиџана, бундеве, тиквице, 2-3 кг грашка и пасуља, 1,5 кг салате и копра.

Облик и величина кревета за правилно планирање града

Облик квадрата је могућ: у облику квадрата, правоугаоника, можете направити круг и подијелити га на дијелове, што је најважније - да се њима лако рукује. Стога, препоручена ширина од 60 цм до 1 м: биљке ће бити лакше размножавати од границе, без гажења кревета. Биљке за зачине боље је посадити ближе кући или стази тако да су увек при руци.

Позитиван утицај на раст повртарских култура високи кревети: висина може досећи 40 цм. Прво, земља се загријава много брже, што значи да ће жетва бити раније. Друго, много мање ће морати да се савија, брине о биљкама. Могуће их је приложити било којим материјалом: даске, шифери, купљени готови лажни новац и онда земљиште неће битида падне на ивицу. Није потребно штедети на стазама, поготово ако очекујете да користите кочију: треба бити слободна за пролазак између кревета. Такође, када трљате, нећете дирати и оштетити биљке које расту на сусједним креветима. Широке стазе ће бити корисне ако организујете систем за наводњавање и покушате да биљке које воле влажност приближе извору воде.

Припрема плана за правилно планирање града

Да не би били збуњени и компетентно садили биљке у башти, обавезно нацртајте распоред слојева кревета, указујући на њихову величину и врсту тла. Израчунајте величину Ваше локације унапријед, сазнајте колико је у њој стотину (најчешћа подручја су 4 и 6). Морате знати не само укупну величину, већ и неке особине, међу којима и величине које могу узгајати биљке. Имајте на уму да се слијетање не треба изводити превише чврсто.

Такође је потребно направити листу усева које желите да засадите. У почетку ће бити огроман, али ћете га постепено исправљати одабиром поврћа које заиста требате и које ће расти у овим условима. Ако имате девицу, онда прве 3-4 године не треба да се окрећу са плодорењем, али ћете морати редовно да мењате места биљака, тако да ће вам планови које саставите годишње бити корисни. План садње за вашу викендицу треба да буде пројектован што је могуће више.

 • Да бисте започели слетање, увијек бисте требали имати фотографију своје ладањске куће. Пошто нисте увекМожете бити у његовој непосредној близини, и ваш круг ће га често захтијевати.
 • Примијените распоред куће на схему, ако локација није већ изграђена, тада величина и локација могу бити.
 • Означити не само величину вашег врта /града, већ и његову удаљеност од граница парцеле. Ако се одлучите да комбинујете неколико врста засада у једну композицију, вреди напоменути које ће величине бити свака од њих и на којој удаљености ће се налазити.
 • Обратите пажњу на чињеницу да цртате све боје. Ово је важно само за декоративни изглед. Због тога ћете моћи да видите своју башту или град из нове перспективе.

Боље је једном провести вријеме на пажљивом планирању будуће баште и града, али након уживања у удобности и високим приносима.