Како припремити подрум за складиштење поврћа за зиму

Главни циљ дугог и плодног рада вртлара - аматера у сеоском имању је добијање богате и одличне жетве. Припрема подрума или подрума за складиштење поврћа и воћа зими је једнако важна као и процес узгоја и бриге о биљкама у сеоском врту и врту. То је због чињенице да неправилно припремљени простори, као и неправилни услови складиштења у подруму могу довести до смрти читаве жетве. Потребно је започети припрему подрума за складиштење воћа и поврћа прије очекиваног датума бербе новог усјева. Врло неугодни тренутци за било који вртић су глодавци и инсекти који могу уништити поврће и воће, као и ширење гљивица и влаге на зидовима наводног складишта. Припрема подрума (подрума) за складиштење поврћа и воћа обухвата низ мјера, међу којима је главна вентилација просторија, дезинфекција, као и изолација зидова, ако је потребно. Након свих ових радова можете са сигурношћу рећи да ће поврће, воће, разни кисели краставци и конзерви, као и садни материјал бити нетакнути и сигурни.

Правила за стварање подрума за складиштење поврћа за зиму

  • За будући подрум, изаберите место далеко од тоалета и тоалета (најмање 15 метара).
  • Боље је да је ово узвишено подручје без блиског појављивања подземних вода. Њихова близина може се одредити вегетацијом: по правилу, у "воденим" мјестима је зеленија и сочна. ЈошЈедан знак је мочварно водено биље - кисељак, мајка-маћеха, коњски реп, шаш и трска. Зато изаберите најсушу и најсиромашнију вегетацију за подрум - не можете засадити град.
  • Догађа се да подземне воде још увијек преплављују подрум. Да би се у будућности елиминисале посљедице без губитка, направите рупу у подрумском поду промјера 5-6 мм (бушите до слоја пијеска). Повуците рупу преко круне шљунка или комадића цигле, покријте са врха фином мрежицом, појачавајући њен руб цементом.
  • Зидови спремишта могу бити од опеке или бетона, кров лежи на врху сламе или тла до висине тла смрзавања. Корисно је направити улаз у подрум у облику двоструких врата. У зими, унутрашња врата се могу загрејати филцањем.
  • Да би се прозрачио подрум, потребно је да се у његовим угловима постави две цеви дијагонално једна наспрам друге. Крај испушне цеви се поставља испод плафона, на крају дотока - на удаљености од пола метра од пода. Спољни крајеви цеви су подигнути изнад земље и опремљени дефлектором (капица у облику шешира). Није сувишно правити браве на вентилационим отворима.

Санитарно чишћење подрума за складиштење поврћа за зиму

Потребно је започети подрум након истовара најновијих воћа и поврћа, али не касније од мјесец дана прије уклањања новог усјева. Прво, ослободите се остатака поврћа и смећа који су се накупили у просторији тако дуго. Сав отпад који је извор инфекција мора се одузети из подрума и закопати у земљу. Он је скренуо пажњу на снагу структура,на којима су у зимском периоду поврће, воће и различита пумпања. Такви складишни регали морају бити издржљиви и чврсти да не би пукли под тежином убраних жетви.

Сушење подрума за складиштење поврћа за зиму

Ако нема довољно ваздуха, мораћете да потражите додатне начине за сушење подрума. Чак и тако сирово место као подрум, боље је да се не осуши помоћу присилног лемљења и грубе, јер постоји могућност пожара. Покушајте да користите електричне ТЕН или инфрацрвене грејаче. Добар начин за сушење подрума је употреба четкице за топљење.

Начини за дезинфекцију подрума за складиштење зимског поврћа

  1. Лиме. Калуп се уклања четком, а зидови у подруму се третирају паром каљеног креча: овај поступак ће помоћи да се ослободимо плијесни, гљивица и инсеката. За напад лимете потребан вам је 3 кг материјала за подрум од 10 м2. Негрејано вапно сипајте у буре воде и напустите просторију, чврсто затварајући врата. Након 3 дана можете отворити подрум и правилно га проветрити. Дезинфекција се врши унапред, а не недељу дана пре полагања производа.
  2. Сумпор. У специјализованим продавницама можете купити сумпорне дима. При сагоревању материјала излучују отровни гасови, тако да је рад са супстанцом неопходан само у рукавицама и респиратору. Али каустични дим ће уништити и плијесан, и инсекте и глодаре.
  3. Раствор мангана. Снажан раствор мангана у јарко црвеној боји обрађује све површине у подруму. АкоУ складишту треба слушати горњи слој, јер може садржавати масу трулежи и штеточина. После општег чишћења попрскајте суву песковиту смешу.

Третман подрума глодаваца

\ т Други озбиљан проблем може бити присуство глодаваца. Све пукотине треба полагати цементом, а вентилациони канали су покривени металним мрежама. Глодавци су врло осјетљиви на њух - не толерирају мирис нафталена, дивље метвице и црне рибизле. Ове супстанце можете ставити у кутије на неколико места у подруму. У последње време, ултразвучни сакупљачи глодара постају све популарнији. Један такав уређај ће моћи да заштити територију у радијусу од 10-15 м (у зависности од конкретног модела).

Карактеристике складиштења поврћа у подруму

Поред чињенице да подрум мора бити припремљен унапред, потребно је створити оптималне услове за дугорочно складиштење жетве.

Да би кромпир био чврст и не даје процесе, потребно је подићи залив, чија величина треба да буде најмање 1 метар ширине и висине. Ако је подрум дубоко у земљи и не долази до смрзавања тла на овој дубини зими, тада се гомољи могу складиштити на слами. За оне који немају велику бербу кромпира, стане се начин складиштења у пластичним кутијама на дрвеним палетама. Практична метода - везујем га у врећу шећера и правим мале отворе за ослобађање угљичног диоксида.

Беетс се чувају у пластичним кутијама. Да би га заштитили од разних пораза,посипајте кутије дрвеним пепелом.

Умирање Туиа: Како спасити?
Квасац као ђубриво за биљке: како кувати?
Хортенсе Анабел: пристанак и нега

Купус је најзахтевније поврће које треба сачувати. Користите једноставну и поуздану методу: у песку покривеном на поду, убацујем љуљање камења. То ми помаже да избегнем труљење.

Ако немате посебан подрум или подрум, онда гаража, остакљени балкон, поткровље, остава, лођа су савршено погодни за чување жетве у зимском периоду. Главни услов: у овим собама температура у зимском периоду не сме пасти испод 1-3 степена. То меет!