Сенф као сидерат када и како садити и чистити

Сидерати - то су зелена ђубрива, посебно култивисана за обнављање вегетације тла, обогаћивање азотом и елементима у траговима и инхибицију раста корова. Сидерати брзо добијају зелену масу биљака које косе и леже у земљишту или остављају на својој површини да заштите горњи слој, а коријени сидерата који се налазе у земљи, труле, служе за обогаћивање тла и подземља.

Сенф је много занимљивији за техничку културу сидерата. У посљедњих неколико година, вртлар вртлари имају прави бум сенфа - од сваке јесени "загорцхицхиваетсиа" све више и више мјеста. И то не изненађује, јер сенф је ефикасније гнојиво од стајњака. Једногодишња биљка породице Капустин, брзо гради зелену масу и акумулира азот, фосфор и калијум. Култура је светле боје, захтевна за влагу у периоду клијања, отпорна на хладноћу - вегетација траје касно у јесен на температури од 3-4 ° Ц, степенице издрже мраз до -5 ° Ц. Корен екстракта сенфа такође садржи сумпор, који заправо не воли капућино, ларве пелина, жичане црве (ларве буба-Шеклунова), пужеве и друге штеточине које узрокују земљиште. Карактеристично је да су изузетно жељни мола, тако да сенф трешње треба да буде у стању да индиректно смањи штетне ефекте ових животиња које се крећу по земљи.

Важно је размотрити кадаупотреба сидерата на следећи начин:

Распадање сидерата са накнадним формирањем хумуса могуће је само ако постоји влага у земљишту. Ако у вашем подручју нема довољно влаге, морат ћете повремено залијевати кревет растопљеним сидератима ради бољег формирања хумуса.

Зелена ђубрива треба да буду одсечена од фазе бујања или максимално у фази раног средњег цветања. Иначе, прво, стабљика ће постати непристојна и за њену прераду ће се користити хранљиве материје из земље, и друго, када се зреле семенке биљака, сидерате од пријатеља претворе у коров.

И још неколико савета ...

Нанесите сидерате на сталне уске кревете како бисте побољшали плодност.

Такође вам саветујем да купите семена без ГМО-а, јер ће онда ове биљке јести црве и микроорганизме, а ако су биљке генетски модификоване, онда не можемо предвидети како ће то утицати на становнике Земље, ау будућности и на нас саме. Ко зна шта ће хумус из ГМО биљака и како ће то утицати на усеве?

Најпопуларнији сидерати:

 • лупин;
 • махунарке;
 • Вицк
 • раж;
 • бели сенф.

Предности и недостаци или зашто сијати сенф на јесен?

Овај сидерате доступан је сваком вртлару, лако га расте и ефикасан. Његова главна сврха као ђубриво је обогаћивање земљишта фосфором, азотом. Зелена маса, укопана у земљу, преноси ове важне елементе на следеће биљке, стимулишући процес њиховог раста и развоја. Поред тога, сенф има следећеКорисне карактеристике:

 • Велика сличност и висок принос. Зелена маса је пунокрвно ђубриво на лагеру.
 • Високо хлађење.
 • производња етеричних уља.
 • Недостатак припреме семена. Налазе се у земљишту, заспе малом количином земље, песка или грабљивица.
 • Снажан коренски систем. Досеже 0, 5 метара и на тој дубини губи тло. Може да апсорбује елементе, слабо растворљиве у води и недоступне из тог разлога другим биљкама.
 • Повећање пропусности ваздуха Земље. То се постиже повећањем броја црва након сијања сенфа у јесен.
 • Спречавање ерозије.

Вртлари су идентификовали недостатке сенфа као сидерате

 1. Прелазак на коров. Ако последњи не реже сенф, онда је он храпав, процветао. Одрежите исте саднице, највјероватније, падне у земљу и проклија. Овај коров је тешко извадити из земље.
 2. Ограничена употреба. Сенф бела не би требало да се узгаја у јесен, где ће идуће сезоне бити посађено укрштено цвеће, на пример ротквица, репа и купус.

Растуће сенф

У ствари, веома је лако. Сенф се прилагођава сваком земљишту и условима. После спуштања семена, можете заборавити на локацију 2-3 недеље. Ионако ће се спустити и расти. Чак и мраз је за ништа - младе мердевине издржавају смрзавање на -5 ° Ц, без много штете на зелену масу.

Величина семена у овој биљци је мала, али будући да имају одређену количину (слично врло малом зрну), онда их ухватити када се садито је згодно. Због тога се сенф обично сади, не сије, у ред, држећи удаљеност између сјемена на 10-15 цм, а између редова - 20 цм. Под повољним условима, ова биљка формира ретке грмове којима је потребан простор. Није потребно дубље продубити садни материјал, успорити клијање и ослабити биљке. Максимална дубина слијетања на лабавим, пјесковитим тлима -1 -1,5 цм; на глини - 1цм. Степенице ће се појавити за 3-5 дана.

Бела сенф, као ђубриво, има многе предности у односу на друге усеве. Прво, брзо проклија - 3-4 дана на прилично ниским температурама, чак и при 0 степени. Изданци се држе до -5 степени мраза. Принос је прилично висок - до 400 кг зелене масе на стотину. Састав траве је веома уравнотежен:

 • 0,7% азота;
 • 0,9% фосфора;
 • 0,5 - калијум;
 • 22-25% органске материје.

У које доба године је потребно засадити сенф

У пролеће. Прво слетање беле сенфице, која се најчешће користи као ђубриво, производи се у априлу. Чим се константна ноћна промрзлина заустави и температура ваздуха се подигне изнад 10 ° Ц, сије непробављиву биљку. Да би се постигао условни облик, потребно је 4-7 недеља, то јест, ако у априлу засадите сенф, у априлу можете имати времена да оплодите његову површину пре садње главних вртова.

Али имајте на уму да све поврће не може да се сади после сенфа. Купус, ротквица, ротквица, зелена салата и друге биљке из породице распећа су лоши комшије, следбеници и прекурсори за њу, дајер су сви погођени истим болестима.

У јесен. Након бербе усева који заузимају велике површине, остаје довољна количина топлих дана који се могу користити за садњу у овој области сидерата.

У јесен, сенф се сади након кромпира и житарица, чиме се побољшава здравље великих површина земљишта. Понекад се сидерат сије током зиме, тако да се сенф спушта у пролеће. Најважнија ствар у овом случају није грешити се са временом слетања. Сјеме мора бити стављено на хладно, али претходно растопљено тло. Морају да остану мирни до почетка пролећа, а да се истовремено не замрзну. Због тога се дубина малтера може благо повећати, јер се вода топи и даље еродира горњи слој земље.

Сечење. После 1-1,5 месеца после сетве, сенф расте на 15-20 цм, а сечена је Фокиновом равном плочом или култиватором, претходно напуњена раствором ЕМ препарата. Обрада ЕМ-препаратима убрзава процесе ферментације и ствара повољне микробиолошке услове, што доводи до обогаћивања земљишта хранљивим материјама и елементима у траговима. У зимском периоду лежати најкасније 3 недеље пре сетве. Када расте мак 2 недеље пре замрзавања земље, никада пре почетка фазе формирања семена.

Пажња! Процеси разградње биљних остатака, хумификација се јављају само у присуству влаге у земљишту.

Крос-опрашени сидерати се не користе као прекурсор купуса!

Ако се ипак одлучите да ископате сенф, онда треба да се придржавате неких правила која ће вам помоћи: Потребно је изабрати доба године. Обично стручњаци и искусни вртлари саветују да се изабере крај лета или почетак јесени, јер за зиму сенф треба да апсорбује све корисне честице и елементе које има у земљишту. Неопходно је сачекати цвјетање сенфа (око мјесец дана након што се сенф спустио, можда мало касније, али не касније од 2 мјесеца). На почетку цветања сенф има највећу количину нутријената који су неопходни за тло. Затим имате ПОНАБ лопату. Уз његову помоћ морате ископати посебну методу сенфа, која се назива - револуција у коми. Ово копање земљишта је веома важно за обнављање структуре тла, овај метод омогућава уношење минералних и органских елемената у земљиште. Све зеленице које остају након тога морају бити закопане у земљу, К. К. Црви врло брзо обрађују траву и било које друго поврће. Ако се не желите оптеретити накупљањем зеленила, можете га оставити на кревету. Коријени ће се распасти за зиму, а горњи дио ће се окретати.