Када покупити лук

Лук се обично чисти крајем јула или у мјесецу коловозу, када се горње пахуљице добро осуше, суха аспеница расте, и почиње да жути и лежи на земљи. Период у коме се одвија процес дозријевања лука је: 68-83 дана. Ако сте у недоумици, израчунајте математички: додајте период сазревања до датума његовог слетања. При изради таквих калкулација, водите рачуна о томе шта је ово лето било: кишно, сунчано, хладно или вруће. На хладној температури - потребно је продужити период његовог сазревања, ау врућем љетном резу. Фокусирајте се на очигледне знакове сазревања лука.

Када је време да се ископа лук према лунарном календару

Одредите време за почетак жетве лука са кревета сасвим једноставно. Ово се ради након што се лук постепено пожути, а затим лежи на површини земље. Важни знаци да се зрели лук може видети на фотографији. О томе свједоче пера, која ће постати жућкаста и почети мало тонути. Поред тога, Аспен би требао лежати на тлу, док не може у потпуности пасти цијели лист са луком, већ само неки дијелови слијетања.

По правилу није потребно стварати посебне услове за зону у којој ће се засадити лук, а потребно је само неколико мјесеци да се она узгаја. За подручја са умереном климом, време када је потребно почети са жетвом лука са кревета долази последњих дана јула, тачније после двадесетог.Јул Може трајати до средине августа, ако временски услови то дозвољавају. У случају да у августу буде претежно кишовито време, сијалице треба извадити из кревета без чекања на јаке и дуготрајне пљускове. Ако је летња сезона карактеристична по прилично хладном времену, онда је боље кренути од кревета у августу, не прије десетог дана, у вријеме када ће се мјесец смањивати.

Како сакупљати луковице лука

Лук се извлачи у суво време, ако је потребно, покупи се лопатом. Ни у ком случају, након копања, НЕ бацати главе прамца на тло, тако да ће се оштетити. Боље је то радити својим рукама. Прамац на лаганим тлима треба очистити, извући доње дијелове лишћа са земље, лагано се тресући да би формирао редове: луковице у једном смјеру, а лишће у другом смјеру. Ако је тло тешко, онда прво морате пажљиво заврнути линије пажљиво. Важно је запамтити да се жаруље, у којима су магарци подеране, неће чувати. Након тога му се допушта да се осуши на сунцу, окрећући га ради бољег сушења. Затим је потребно пренијети лук на добро проветрено место и оставити га неколико дана. Ако време допушта, онда га можете оставити на кревету док се не осуши.

Лук сакупљен у кишном времену, постављен за сушење или у просторији са добром вентилацијом. Стално га окрећите. Након сушења, луковице се чисте од љуске, која нестаје, одсече суво лишће на висини од 3-5 цм од врата (не ниже) и сортира се по величини. СувоКоријени су разбијени или одрезани оштрим ножем, покушавајући да не оштете дно.

Када је у питању заустављање прамца воде

Пре него што почнете да жете лук, морате га пажљиво испитати. Поврће од средине јула не захтева наводњавање. Вишак влаге му само наноси штету, посебно током складиштења. Искусним љетниковцима и баштованима се саветује да од јула покрију подручје са сијалицом. Овај приступ ће заштитити поврће од непотребних киша. Истовремено ће бити доброг квалитета и дуго ће трајати.

Питање како правилно уклонити лук је веома важно. Свако ко жели да има жетву мора имати највише информација о својој колекцији. Од средине јула је пожељно очистити земљу од жаруља тако да могу примити соларну топлоту и загријати се.

Узгој корења лука

Да би се смањила количина воде и хранљивих материја из тла, биљка се мора узгајати помоћу вилице или вилице без оштећења плода. Постоји и начин када се жаруља извуче из земље на пола пута и остави у том облику 5 дана, а затим потпуно уклони из земље.

Ћелавост жаруља

Овај начин може помоћи само ако сте засадили поврће на велику дубину. Процедура је врло једноставна: требат ћете руком или малом лопатицом уклонити горњи слој тла ради побољшања вентилације и сушења биљке под сунцем.

Прихвати за убрзавање сазревања лука у сировим временским условима

У сировом и кишном времену сазријевање лука се каснипримењују технике које убрзавају овај процес. Сијалице су укорењене са врчевима заједно са земљом и остављене на кревету све до сушења петељке. Или остружите земљу са глава и исеците корење оштрим ножем испод дна од 5 цм, што такође доводи до жућења и сушења листа, бржег сазревања сијалица. Направите такво подрезивање не раније од почетка августа, иако за сваки поједини регион овај израз може да варира. Воде се по условима сазревања лука у датој области.

Одговарајуће време за жетву

Ако особа не зна када треба очистити лук, онда може пропустити тражени датум. То значајно смањује период складиштења. Городники тврде да је прерано за жетву усјева, а касно - ништа добро. Стога, морате знати како и када скупити лук. Вриједи радити крајем јула. Време је само вруће и суво. Ако се сетите датума бербе, поврће неће дуго трајати.

Главна ствар, на вријеме да покрије растући лук од непотребне влаге. Боље је почети жетву у последњим данима јула. Када уклањате лук са кревета, није потребно да га снажно вучете. Најбоље је ископати оштрим вилама или добро заоштреним лопатицама. Тако је мања вјероватноћа да ће се магарци и љуске оштетити. Ако је време топло и сунчано, најбоље је оставити умочени лук на лицу места. Остат ће до вечери и темељито осушити. Али пре почетка мрака, потребно је сакупити поврће и довести га у просторију која је добро проветрена.

Како правилно сушити луксјецкани и стављени у складиште

Када се перје осуше, потребно их је резати, остављајући врх од око 7 - 10 цм, а коријење остављајући 1 - 2 цм. Да би се лук добро осушио и чувао током зиме, треба га мешати. Или се осуше и стављају лук на складиште у женске најлонке и обесе их у суву просторију (ако је код куће, у соби, а затим иза ормара).

Други начин складиштења лука за зиму је да их плетеница из ражња. У ту сврху, жаруље се одсече дуго времена, остављајући стабљике дужине 10-15 цм.

Осим тога, у јесен можете да засадите лук севок за зиму - он савршено хибернира и добијете рану жетву.