Како припремити чешњак за складиштење за зиму

Чешњак је вриједан производ, чија потражња не спада ни у какве економске услове. У овом тренутку, узгој ове културе је ангажован како на фармама, тако и на физичким лицима која имају своју приватну парцелу. Проблем чувања белог лука забрињава било која домаћица и сваки јазавчар који је сам узгајао, то је оно што ћемо описати у нашем чланку.

Чишћење чешњака пре чишћења

Током вегетације, чешњак се мора често и обилно залијевати. Само активна количина поврћа зависи од активног раста поврћа. Приликом формирања воћа смањује се залијевање. Редовно правите ђубрива. Можете користити крављи или птичји измет.

Време оплодње - пролеће. У лето увести раствор пепела (10 литара воде ће захтијевати 200 г пепела). Тло на кревету треба стално да се просипа. Мулчење тла се препоруча да се реже коњским гнојем.

Знаци сазревања глава чешњака

Чешњак сазрева веома равномерно. Знаци сазревања су: жутило доњих листова; сушење спољних филмова и стицање њихове типичне боје за сорту; раздвајање зуба од светлости; исправљање стрелица, које се затим увијају у колутове, стрелицама; пуцање боца са кртолама; постељина низ живицу. Ови знакови указују на техничку зрелост када процеси формирања сијалица још нису завршени и завршавају се након жетве.

Пуцање главе (физиолошка зрелост) указује на то да су зуби спремни за ницање и да је потребна жетвахитно очистити. Али то није увек знак зрелости. Често чак и без премца главе пукну када саде чешњак после кромпира.

Хармониц Харвест Тимес

Почнимо са најважнијим дијелом - правовременим чишћењем. Треба узети у обзир да се чешњак дели на:

 1. столисник - то је годишњи бели лук (неки се називају јесени). Он није стрела. Сигнал до почетка жетве сматра се мразом и мртвим лишћем. По правилу, чешњак се чисти у другој половини августа.
 2. зима - зимски бели лук. Понекад је вруће и не пуца.

Термин сазревања зимског чешњака може се утврдити на следећим основама:

 • ломи кожу цвасти;
 • доњи листови су филцани;
 • љуске луковица постају танке и суве.

Увјети узорка за жетву зимског чешњака - крај јула. Дакле, ваш чешњак показује очигледне знаке зрелости. Ако је суво и топло време, почните са чишћењем.

Начини чувања белог лука зими

Како би се осигурало да чешњак не изгуби свој изглед и квалитете током складиштења, потребно је одабрати рационалан начин конзервирања. Постоје два типа:

 • Са топлом методом, температура у просторији не би требало да пређе + 200Ц, влажност ваздуха се не препоручује да пређе 50-70%.
 • Хладна метода подразумева присуство температуре на + 2 + 40С, повећан ниво влажности (70-90%). Најбоље место је у фрижидеру. Овај избор је погодан за зимско поврће, његов период одржавања није предуг и зато се препоручује његово коришћењекратки рокови (до 4-6 месеци након прикупљања). Његови представници често почињу да се разбољевају од дуготрајног лагања. Они лако губе влагу, суше или клијају.

Разликују се сљедеће методе за спречавање кварења пожњених својстава:

 1. У костима. То је једноставан и економичан начин. Главе су испреплетене употребом стабљика и вјешањем.
 2. Смеће се састоји од честица, добро су прозрачене, контејнер има велики број отвора. Картонске кутије су такође погодне за ову намену, али треба да се користе за рупе за вентилацију, као и пластичне кутије.
 3. Двострука врећа - узима се платнена врећа, на њу се ставља полиетиленска амбалажа, а унутар њих обје честице заспу. Уз помоћ двоструког слоја у врећици, одложена је потребна влажност, што доприноси дугорочном очувању.
 4. Стаклена тегла - треба је стерилисати, одложити одвојено неочишћене грудице и затворити густим поклопцем. Можете заспати брашном, али онда немојте користити поклопац. Такође погодни и слани слојеви - наизменицно цловес соли и белог лука.
 5. У нафти. Главе су очишћене, а затим изливене на свако биљно уље. Глава је подељена на зубе, оштећени су уклоњени (и даље ће се лоше складиштити). Након тога главе се стављају у стерилне стаклене посуде и сипају у маслац. Даље, контејнери су херметички затворени и пребачени у подрум.
 6. Манипулације с коријењем - уроњене су у восак, парафин или ватру, да се благо поравнају.

Какообрезати чешњак за зиму

Сорте орезивања чешњака:

 • За разлику од многих култура, чешњак се мора сушити стабљикама. Потребно је жетву усјева и омогућити да се добро осуши.
 • После тога, када су корени и корен суви, потребно је резати корење, остављајући 3 мм. Ђон је потпуно одрезан, остаје 10 цм
 • Затим се бира режим температуре. Може бити 16-20 ° Ц или 2-4 ° Ц.

Припрема места за складиштење белог лука

Стандарди складиштења за било који тип белог лука - суво место и температура + 3 ... + 5 ° Ц. Дозвољени минимум - 0 ° Ц. То ће погоршати укус и изгубити витамине. Остали услови за добро стање белог лука:

 • влажност на нивоу од 50-80%;
 • нема поквареног поврћа и гљивица на зидовима, плафонима;
 • добра циркулација свежег ваздуха.

Да би се подрум или подрум припремио за складиштење белог лука, мора се пажљиво испитати. Ако нађете малу количину плијесни - очистите простор ручно, ако има пуно гљивица - користите димну врећу. Чишћење калупа не решава у потпуности проблем. Ако је то случај, онда је потребно радити на вентилацији. Такође, истражите просторије за присуство глодара и штетних инсеката. Ако јесу, третирајте подрум или поставите замке.

За складиштење чешњака на балкону или лођи најчешће се користе кутије. У овом случају, просторија треба да буде остакљена. Такође је боље да га загрејемо,штити од критичног пада температуре. Контролишите падавине из отвореног прозора током складиштења. Све методе чувања чешњака су релевантне и за ложу и за подрум.

Тешкоће настају приликом складиштења белог лука

 • Задатак # 1: сушење сијалица.

Када се складишти, чешњак се постепено суши. То се дешава као резултат процеса испаравања влаге, који се може спријечити парафином. Да би се то постигло, потребно је растопити свијећу и спустити главу у топли парафин. Гелирањем парафин формира слој на површини луковице, који спречава испаравање влаге. А угљен диоксид који се накупља у луку као резултат дисања стабљике узрокује смрт микроорганизама и штити од болести.

 • Задатак # 2: Формирање плијесни.

Када се чувају на сијалицама може се појавити зелена плијесан или црна пљеснива трулица. Ове гљивичне болести су запањујуће, пре свега, оштећене, као и смрзнути лук. Развој болести подстиче повишена температура и висока влажност ваздуха на месту складиштења. Решење: Након чишћења, осушите бели лук на сунцу. Чешњак осушен на овај начин је отпоран на болести, јер директна сунчева свјетлост узрокује смрт бактерија, гљивица и плијесни.

 • Задатак # 3: клијање сијалица.

Како би се спријечило клијање чешњака прије спаљивања, лук се лагано спалио преко плинске пећи. Ова техника вам омогућава да повећате животни век складиштења.

Сада знате како да спаситеДуго је у свјежем облику лековито и корисно поврће, попут белог лука. Складиштење код куће је лако оствариво. Желимо вам да сачувате целу жетву "зомби" поврћа.

Како чувати чешњак зими