Како повезати сензор саобраћаја за осветљење

Детектори покрета

У овом чланку размотрићемо врсте саобраћајних сензора за осветљење, њихове шеме за повезивање, подешавања и, генерално, све што се тиче њихове инсталације и конфигурације. Недавно су сензори саобраћаја све популарнији. Они нам омогућавају да значајно смањимо трошкове енергије и аутоматизујемо процес укључивања осветљења по потреби.

Типови сензора покрета

Пре него што наставите са уградњом сензора покрета сопственим рукама, треба да изаберете уређај који задовољава све наше захтеве. У овом тренутку, тржиште представља сензоре који се разликују по многим параметрима, а прави избор ће омогућити да се мрежа расвете што ефикасније. Дакле:

 • Као прво, сензори се разликују по начину инсталације. То може бити инсталација на стропу или зиду. Главна разлика је радна површина сензора. У уређајима типа стропа радна површина гледа према доље и покрива простор око сензора испод њега. У уређајима зидне инсталације, радна површина се налази скоро паралелно са зидом и покрива простор испред места постављања.
 • Поред тога, недавно су се појавили уређаји зидно-стропни типови, који омогућавају да се сензор фиксира и на зид, и на плафон. Али за разлику од плафонских уређаја, њихов угао гледања није 360 °, што ствара одређене проблеме.


Зона кретања сензора кретања плафона

 • Успут, угао гледања је један од најважнијих параметара сензора покрета, са којим ћемо се сусрестисетуп За стропне сензоре, као што смо већ споменули, готово је увијек 360 °. Међутим, за зидне уређаје може варирати између 120 ° и 270 °, ау великој мјери и цијена сензора. Али, у зависности од захтева за инсталацију, велики угао гледања није увек вредан пажње.
 • Следећи важан фактор на коме зависи сензор кретања за осветљење је максимално дозвољено повезано оптерећење. Може варирати од 150В до 1500В, а за овај параметар треба водити рачуна када на сензор не прикључите ниједну лампу. Ако је прикључен на сензор више оптерећења, његови контакти ће брзо изгорјети, тако да у том случају стартер треба користити као прелазни елемент, али испод њега.
 • Обично сви сензори покрета садрже временски тајмер. Уз његову помоћ можете подесити вријеме након нестанка особе из видног поља уређаја, он ће се искључити. Обично ово вријеме може варирати од 5 секунди до 8 или 9 минута.


Зона кретања сензора кретања зида

 • Друга важна разлика је опсег уређаја. Ово се посебно односи на зидне моделе. Обично је 10, 12 или 18 метара.

Обратите пажњу! За стропне моделе, ове бројке нису релевантне ако не намјеравате инсталирати уређај на надморској висини од преко 3 метра. У овом случају, вреди обратити пажњу и на овај параметар, јер за неке сензоре кретања инсталација на стропу може бити само 6 метара.

Инсталација и подешавањесензори покрета

\ т

Да би сензор саобраћаја за осветљавање и шему повезивања био што компатибилнији, уградњу уређаја треба предвидети чак иу фази планирања мреже расвјете. Ово вам омогућава да предвидите најпогоднију локацију сензора, а такође можете да донесете ожичење неопходно за његову везу.

Могуће шеме за повезивање сензора покрета

Шема повезивања сензора покрета за осветљење у великој мери зависи од захтева за осветљењем. Може се имплементирати директно преко сензора, преко прекидача, као и могућих опција за повезивање два или више сензора у серији.

Размотрићемо све следеће варијанте, које су најчешће:

 • Да би се мрежа за осветљење спојила директно преко сензора, потребно је инсталирати уређај и довести га на напајање жица. Бројни видео записи на интернету дају примјере инсталације сензора, тако да у овом аспекту нећемо стати. Да се ​​задржимо само на процесу повезивања.


Шема повезивања сензора покрета

Имајте на уму да за ову врсту повезивања сензора са мрежом за осветљење, његова максимална снага мора да премаши укупну снагу свих уређаја за осветљење који се напајају њиме.

 1. За повезивање било ког сензора покрета потребно је уклонити плочу са задње стране уређаја. Овде ћемо видети три закључка. Обично су представљене у облику три скакача. Осим тога, обично постоји место засензор за уземљење.
 2. Терминали обично имају следеће ознаке: Л - фазна жица која долази на уређај, Н - нула жице која долази до уређаја, А (ЛС) - фазни проводник који излази из уређаја, ПЕ - уземљење.
 3. У закључак Л и Н спајају фазу и нулу. На закључак А повежите фазни водич који иде директно на лампе мреже расвете. Повежите проводник уземљења са ПЕ закључком.
 • Ако нам је потребна расвјетна мрежа која се напаја кроз сензор покрета, она је радила само у одређено вријеме, а онда користимо начин повезивања кроз прекидач. Захваљујући овој методи, само када је прекидач укључен, сензор покрета ће радити.
  1. Са таквом монтажном схемом, повезивање сензора покрета врши се на исти начин као и горе наведено. Једина разлика је у повезивању фазних жица које долазе.
  2. Фазна жица, која се повезује са излазом Л, прикључује се на излаз прекидача. Односно, путање фазног водича је следеће - од разводне кутије до прекидача и од прекидача до излаза Л сензора покрета.
 • Да би се достигле велике површине, понекад може бити потребно инсталирати два или више сензора покрета. Обично се ово примењује за безбедносне системе или за осветљење дугачких стаза. Слично томе, веза осветљења са два сензора покрета може бити потребна у присуству снопа сметњи једног сензора или када се спајају вишесмерни уређаји.

На фотографијиприказана је схема повезивања два сензора покрета

 1. Да би се имплементирала таква шема повезивања, сваки појединачни уређај је повезан на исти начин као што смо описали у првој верзији. Мала разлика односи се само на жице које одступају од излаза А.
 2. Фазне жице свих сензора покрета спојених на ову мрежу са излаза А су повезани, а једна резултујућа жица иде директно на наша расвјетна тијела. У овој шеми, сви уређаји су повезани логиком "или" и када се активира било који од сензора, осветљење ће бити укључено.

Подешавање сензора покрета

Али за исправан рад уређаја није довољно само да га правилно прикључите, већ морате и да правилно подесите сензор саобраћаја за осветљење. И довољно је лако да то урадите сами. Дакле:

 • Прво, потребно је подесити подручје сензора. Ово се обично ради након повезивања. Да бисте то урадили, окрените радни део сензора да достигнете минимални број мртвих зона.
 • Следећи корак је постављање сензора покрета за осветљење. Да бисте то урадили, на задњој страни уређаја налази се регулатор "ЛУКС" (ДАИ ЛИГХТ). Прво, треба да се подеси на максимум, а онда увече, када ниво природне светлости просторије или друге локације сензора падне на захтевани ниво, окрените регулатор на окидач сензора. Остављајући регулатор у том положају, обезбедићемо уређај на струји и испод нивоа осветљености.


Подешавање сензора покрета

 • Последњи корак у постављању сензора покрета је да се подеси време рада у одсуству покретних објеката у зони деловања. Да бисте то урадили, на леђима је регулатор "Време" који се окреће и можемо изабрати време које нам је потребно.

Обратите пажњу! Неки модели имају сензор Сенс. Он подешава осетљивост уређаја. За правилно постављање, замолите дете да заигра у подручју уређаја, а сами полако окрећући регулатор, укључите га. У будућности је могуће додатно прилагодити овај параметар.

закључак

Наша инструкција ће вам омогућити не само да правилно изаберете сензор покрета, да га повежете и прилагодите, већ и да изаберете шему напајања расветне мреже, која обезбеђује максималну енергетску ефикасност. Правилним подешавањем сензора осигурат ћете максималну удобност и практичност мреже расвјете, као и лишити госте од процеса лоцирања прекидача.