Плафон од пене: 8 препорука

Брзо и квалитетно надоградити строп може се обавити пјеном, а један од најлакших и топлијих материјала је пјена (пјенасти полистирен). Опсег примене пене је неограничен. Користи се за изолацију стамбених, пословних и техничких просторија. Подручје примјене пјенастог полистирена није ограничено у употреби. Пјенасти полистирен се користи за унутрашње и вањске завршне радове. Једна је од најчешћих врста грејача који се користе у завршној обради и облагању. Главна предност пене је да се лако рукује и причвршћује. У области употребе, пена не захтева додатне хидроизолационе баријере. Доступна и једноставна инсталација носи најважнију значајку примене не само за професионалце, већ и за обичне становнике.

Пена на стропу: 5 својства материјала

Пена - материјал са крутом пјенастом структуром беле боје, који се састоји углавном од 98% ваздуха. Преосталих 2% је полистирен.

Многи више воле да изаберу пену за третман стропа, јер је водоотпорна и издржљива

Главне карактеристике:

 1. топлотна проводљивост- једна од неоспорних и јединствених својстава пене је због тога што се састоји од вишеструких ћелија, чврсто затворених једна са другом. Ово смањује пренос топлоте, служећи као препрека хладном ваздуху.
 2. звучна изолација и отпорност на ветар-површина, изолована пјеном, не захтијева додатне материјале отпорне на вјетар, а густа структура ћелија узрокује добру звучну изолацију.
 3. отпорност на воду- пјенасти полистирен има веома ниску хигроскопност и апсорбује минималну количину влаге.
 4. постојаност и чврстоћа- пјенасте плоче не губе своје особине дужи временски период. Не деформирати и ломити, а чврстоћа зависи од густине и дебљине плоче.
 5. Хемијска и биолошка стабилност- показује отпорност на грађевинске мешавине, лакове и боје. Лоша реакција на ефекте биљних и животињских масти.

Пена се пали, али само када је у директном контакту са ватром. Независно, процес сагоревања пјенастог полистирена не подржава и блиједи за неколико секунди. Ови подаци карактеришу пену, као пожарну.

Како да залијепите строп пјеном властитим рукама

Једна од најпопуларнијих врста обраде плафона је дизајн пјенастих плочица. Овај метод је веома популаран и приступачан, као и не захтева велике финансијске трошкове. То је прилично јефтино и не представља посебну потешкоћу да то урадите својим рукама.

Ако одлучите сами да закачите плафон пјеном, онда припремите материјале за рад и направите калкулације

Фазе малтерирања пенастих плоча:

 1. Израчунавање плочице на плафону.Потребно је израчунати површину стропа у квадратним метрима и купити одговарајући број плочица.
 2. Избор лепка. Можете да причврстите плочицу на плафон користећи течне нокте, али ако површина није равномерна, можете нанети завршни кит са додатком ПВА лепка.
 3. Површинска обрада и припрема. Очистите површину и нанесите антисептички прајмер, који ће побољшати адхезију материјала.
 4. Избор алата.Нож за папир и корд за бојење. Маказе, неколико шприца и четкица. Прашине или било који погодни бријач.
 5. Означавање.Означавање се врши помоћу конопца или кабла за одређивање средишње тачке дијагонала. Врста лепљења се користи, једнако и хаотично.
 6. Наношење лепка на плочицу. Љепило се наноси директно на плочицу, али се може нанијети на површину стропа, без ограничавања видљивости ознаке. Налепница дизајна почиње од средишта плафона и са без струје површине.
 7. Обрада спојева између плочица.Након лијепљења материјала, шавове треба затворити завршним китом и, када се потпуно осуше, обојити површину.

Облик плочице има различиту конфигурацију и површину лица. Њена декоративна текстура може бити глатка, сјајна или рељефна, а боја имитира украсни камен, штукатуру, резање на дрвету и тканину.

Разноврсни панели од пене за плафон

Плафонски плафони обично имају стандардни облик и изгледају у облику квадрата, чија је величина 50 к 50 и 30 к 30 цм.ретко

Главни недостатак пјенастих плоча је што они практично нису погодни за обраду таваница у просторији са скупим интеријером

Процес производње таквих панела разликује три врсте:

 1. Прешане плочесе стварају помоћу калупа који формирају рељеф, текстурни отисак, а такође чувају грануларност материјала. Овај производ има бијелу нијансу и дебљину од 8 мм.
 2. екструдиране плочесе производе вакуумско-топлотним поступком. Имају сјајну површину са волуметријским декором и рељефним узорцима. Брига за такав плафон је довољно једноставна. Поновљено бојење ових панела се не примјењује.
 3. плоче за убризгавањеобрађене су помоћу паре и имају дебљину од 9 до 14 мм. Једна од главних предности је отпорност на воду. Дизајниран за употребу у влажним просторијама.

Плоче од пјенастог полистирена имају одређени недостатак - то је неприкладна употреба за скупе интеријере.

Главна негативна особина пјенастог полистирена је хидропоноживост. У просторији, пена ствара ефекат термос и спречава да зидови апсорбују прекомерне количине влаге. Ово може послужити као изглед собе за гљивице.

Неколико савета за завршну обраду пене са плафоном

Уз правилан приступ поправљању плафона, можете добити одличан резултат. Лепљење стропа пјеном може сватко, ако знате одређене завршне обраде. Фигурални и декоративни узорци на плочици, делимично ће додати визуелно поравнање плафона и креиратиодређени дизајн у соби.

Помоћу пене можете створити занимљиве композиције на плафону, комбинујући различите боје

Професионални савети:

 • Препоручује се да се материјал остави у просторији у којој ће се користити прије постављања;
 • Комбинирајте боје и направите плоче за слагање могу бити дијамант;
 • Процес узорковања не би требао бити прекинут у средини реда;
 • Препоручује се да се након сушења љепила очисте празнине;
 • Ако љепило удари у лице, потребно га је одмах уклонити;
 • Плочица се притисне на плафон не рукама, већ дугим правилом или гредом;
 • Лустери, ЛЕД траке, утичнице и друга електрична опрема се инсталирају на удаљености од најмање 10 цм од пода;
 • Обезбеђење пјенастих лајсни (углови) по завршетку лепљења панела;

Својим рукама стварамо пластични плафон од пене (видео)

Уз помоћ пене можете створити много цртежа и шара на стропу. Нанесите облаке, квадрате, звездано небо и друге декоративне елементе. Захваљујући пени различите дебљине, могуће је монтирати двослојни плафон, користећи специјалне причврсне елементе и одговарајући алат. Нека врста сликања ће вам омогућити да оперете површину или је префарбате неколико пута.

Дизајн плафона од пене (унутрашња фотографија)

)