Како повезати прекидач са позадинским осветљењем

У нашем дому нас води 100%, долазимо увече с посла, интуитивно се држимо тамног коридора утичница и прекидача. Али у кућу не проводимо сво наше вријеме - идемо на посао или нас посјетити, отићи на пословни пут или на одмор. И овде је често проблем са уласком у собу у мраку, потребно је прво одредити где се налази светлосни уређај. Нетко је био паметан да помисли да направи прекидач са позадинским осветљењем за кућну електричну мрежу напоном од 220 В. Пројектован је тако да када се соба искључи осветљење, уређај са индикацијом свијетли, чиме нам указује на његову локацију. Кућни прекидач са осветљењем се не разликује од уобичајеног, било по изгледу или у конструктивном извођењу, разлика је само у ЛЕД лампицама које су уграђене у њега.

Одмах бих желео да упозорим, не брините о непотребним бројачима рана у киловатима. Позадинско осветљење собног прекидача функционише само када нема светла у просторији, док је мали део електричне енергије потрошен.

сорте


пролазе једнокружне и двокраке прекидаче са осветљењем

Модерно тржиште обилује тако разноврсним електричним производима да је немогуће у најмању руку кратко размотрити питање које сорте имају прекидач са индикатором.

 1. Нормалан уређај са два кључа (може бити и један и три), сваки од њих има мали прозор кроз који се неонски сјај види у мракулампи Такви плански прекидачи са осветљењем су међу најчешћим, направљени су од пластике, разликују се по једноставности и приликом инсталације и одржавања.
 2. Јединица дугмета. Уређај прекидача са осветљењем ове варијанте разликује се по присуству на месту дугмади различите конфигурације у зависности од дизајна (округли, квадратни, правоугаони). Ови модели се сматрају најмодернијим, израђени су од нерђајућег челика или пластике, изгледају сјајно у сваком ентеријеру, посебно у стилу високе технологије.
 3. Прекидач са позадинским осветљењем. Његова шема повезивања укључује инсталацију ове прекидачке јединице на неколико места у просторији (на пример, у дугом ходнику, великој просторији или двоспратном стану). То јест, на улазу у собу се упалило свјетло, а након што је дошао до краја искључен, и не треба се за то враћати. Инсталирање прекидача овог типа је корисно у приватним кућама на неколико катова, хотелима и хотелима, пословним и складишним просторијама.

конструктивно извршење

Повезивање кућног прекидача са индикатором може се веровати професионалним електричарима, али у принципу нема ништа тешко са својим рукама. Пре повезивања прекидача са позадинским осветљењем, потребно га је раставити, што нам даје добру шансу да се истовремено упознате са његовим уређајем.

Као и сваки други сличан уређај, он садржи долазни и одлазни контакт (други може бити неколико овисно о томе колико има кључева).

Конструктивноразлика је у томе што схема уређаја који се разматра укључује неон (посебну сијалицу) или светлосну диоду. Са њима, коло је уграђено у отпорник, уз помоћ њега, напон мреже је сведен на минималну вредност. Оваква напетост није довољна за осветљење сијалица у уређају за осветљење, а за сјај неонске лампе или диоде ће бити сасвим довољно.

Па, и на кључевима, требало би монтирати мале прозоре кроз које ће се гледати сјај.

конекција

Сада размотрите директно повезивање прекидача са осветљењем у упутству корак по корак, на пример, да мењамо наш постојећи комутациони уређај са два кључа.

 1. Искључите улазну машину за стан. Или, ако имате засебну машину за сваку собу, одбаците само оно на чему ћете радити.
 2. Демонтирајте постојећи прекидач са два кључа. Почните са уклањањем кључева и оквира, затим одврните вијке и уклоните унутрашњост потпорног ваљка.
 3. На полеђини уређаја треба нацртати склопну шему прекидача с освјетљењем. Користећи га, правилно прикључите жице на прекидач. На долазни контакт уређаја, спојите фазу са мрежног напајања, да повучете контакте двоструког прекидача са светлосним фиксирањем "фаза" које иду до светлосних уређаја.
 4. Уметните уређај у под-носач, притегните стезне завртње и подесите оквир и кључеве.
 5. Напајање напоном из извора напајања, провјерите резултат вашег рада. Ако је све готовоИсправно можете одмах уочити ефекат позадинског осветљења, сијалице ће засветлити (наравно, прекидач са два тастера не сме бити укључен у овом тренутку). Заузврат, притисните тастере, светла треба да се упале.

У случају пролазне машине, такође, не би требало да имате никаквих посебних потешкоћа. Фазне жице из мреже прелазе на улаз другог прекидача (који слиједи схему), два његова двосмјерна контакта иду двије жице, полажу и спајају се с два листа контаката првог прекидача. И још једно фазно ожичење већ повезује контакт првог прекидача са држачем сијалице.

Јасан пример повезивања прекидача са позадинским осветљењем је у овом видеу:

Комбинација са лампама за уштеду енергије

Ако сте повезали прекидач са двоструким прекидачем са осветљењем, а економичне лампе у илуминатору трепћу у искљученом стању, не треба се враћати у продавницу са тврдњама да сте продали машину ниске квалитете.

Разлог лежи у уређају штедних сијалица. Мали напон који долази до ЛЕД-а прекидача испада да је сасвим довољан да напуни кондензатор сијалице-домаћице. Напуњени кондензатор шаље сигнал стартеру, а он заузврат покреће почетак светла, што доводи до тога да лампе почињу кратко да се обсиговат. Ово се може поновити много пута, све док се сијалица не разнесе.

Често се мора бирати између двије очигледне опције:

 • Или ако је соба прекидачса осветљењем, а затим инсталирајте само у сијалице или халогене сијалице, при чему се такви инциденти не дешавају.
 • Или, ако желите да уштедите новац инсталирањем штедљивих сијалица у расвету, мораћете да се одрекнете ове врсте прекидача.

Али у овој ситуацији може се наћи излаз:

 • Повежите паралелно са домаћином жаруљу са жарном нити, струја ће ићи на нит паљења, али неће имати потребан ефекат уштеде енергије.
 • Додатни отпор (отпорник) можете спојити паралелно са сијалицом. У режиму рада, нема ефекта, он то неће урадити, али када се светло искључи, мала струја која пролази кроз ЛЕД на прекидачу, неће ићи на пуњење кондензатора, већ кроз сет отпорника.

За више информација о решавању проблема треперења енергетски штедљивих и ЛЕД лампи, погледајте овај видео:

Постоје ЛЕД сијалице које штеде енергију и које већ имају клизни отпорник у свом кругу и могу бити потпуно интегрисане са прикључком преко осветљеног уређаја. Мали недостатак таквих лампи је у томе што ће им требати отприлике један минут времена да се разбуктају при пуној снази. А цена коју они имају није мала.

независна верзија

Постоје неки мајстори који властитим рукама праве прекидач са уграђеним ЛЕД-ом. И то не због штете на опреми фабрике, али понекад овакав посао повећава кредибилитет и самопоштовање.

Желите да пробате? Онда, преНаправите сличан уређај, ускладите се са потребним материјалима:

 • светлосна диода (снага 2 В);
 • отпорник (отпорност на 100 људи);
 • Лемилица.

Сада раставите прекидач. Помоћу пиштоља за лемљење, сакупите отпорник и диоду у ланцу, лемите га на улаз и излаз прекидача, пажљиво поставите лампу диоде у кућиште тако да се добро уклапа и не омета. Ставите машину на место.

У принципу, нема ништа компликовано у проналаску са рукама уређаја на ЛЕД-у. Постоји само неколико недостатака:

 1. Прво, кључеви немају посебан прозор, они се некако морају бушити, тешко да ће се испољити врло естетски.
 2. Друго, направљени уређај ће бити потпуно функционалан само ако је лампа опремљена са сијалицама са жарном нити. У случају уређаја за осветљавање са флуоресцентном лампом, таква шема ће изазвати да лампа сија и трепће чак и када је прекидач искључен. Ако у илуминатору постоји диода која емитује светлост, осветљење кућног прекидача уопште неће радити (због велике отпорности ЛЕД лампице).
 3. И треће, домаћи електрични уређаји су увек ризик који узимате за себе.

Оно што изгледа као позадинско освјетљење за прекидач који је направио његовим рукама може се видјети у овом видеу:

Стога се присјећамо старе руске изреке: "Боље је мјерити седам пута, једном кад се одсече". Пре него што одлучите да направите прекидач са осветљењем, добро размислите и размотрите недостатке.Можда је боље узети торбицу, отићи у радњу и купити нормалан творнички уређај?

Како инсталирати прекидач за свјетло, раставили смо вас. Такође су разговарали о проблемима који се могу појавити након његове инсталације. Онда је избор ваш. Али из сваке тешке ситуације увек постоји излаз. Прекидач, који ће вам у тамној соби сигнализирати вашу локацију, и даље је врло погодан.