Како повезати машину у једнофазној мрежи - шема и процедура за повезивање

Диференцијални аутоматски прекидач је електромеханички уређај који штити електрични систем од оштећења због кратког споја или великих оптерећења. Осим тога, осигурава сигурност људи, спречавајући електрични удар када додирује линију у којој постоји струја цурења. Тиме се комбинују функције два уређаја: сигурносни уређај и УЗО. Повезивање аутоматске машине није проблем, а да би се правилно извршила, потребно је поштовати мере безбедности, као и поштовати правила инсталације. О томе како да повежете аутоматску машину, о чему ће бити речи у овом чланку.

Конструктивна својства диференцијалних аутомата

Као што је већ поменуто, инсталација рачунара у мрежу омогућава заштиту од цурења електричне струје, преоптерећења и пренапона кратког споја. Овај уређај је комбинација и састоји се од две главне компоненте:

 • Заштитна машина са електромагнетним (калемом) и термалним (биметалним плочама) отпуштањем. Први прекида напајање када је у њему кратак спој, а други искључује мрежу када је оптерећење веће од процијењене вриједности. АБ у аутоматској машини може имати 2 или 4 пола, у зависности од мреже коју штите - једнофазни или трофазни.

 • Уређај за заштитно искључење. Структура овог елемента укључује релеј, на који на нормалан рад мреже утичу магнетни флукси исте силе, не дозвољавајући да се линија раздвоји. Ако постоји цурење (бригаелектрицитет у земљи) уједначеност протока је поремећена, због чега се прекидање релеја врши са пражњењем линије.

Поред АБ и УЗО, машина има у свом саставу диференцијални трансформатор, као и електронски елемент појачања.

Инсталација аутоматских уређаја у једнофазним и трофазним мрежама

Пре него што почнете да прикључујете аутомат диференцијала, потребно је да кликнете на дугме "Тест" на његовом телу. На тај начин се вештачки ствара одлив струје, и уређај мора реаговати са путовањем. Ово ће осигурати да уређај исправно ради. Ако уређај није искључен током теста, не можете га користити.

У кућанским једнофазним мрежама, гдје је радни напон 220, успостављају се двополни АВДТ.

Прикључење аутоматске машине на једнофазну електричну мрежу захтијева исправно спајање нула жица: нула оптерећења се спаја са дна уређаја, а из напајања - са горње.

Монтажа са четири пола дифф. Машина дизајнирана за заштиту трофазне мреже, чији је радни напон само 380В, изводи се на сличном принципу. Треба имати у виду да трофазни (четројполни) аутомат узима у разводну јединицу више простора него једнофазни. То је због потребе да се инсталира јединица диференцијалне заштите.

Случај неких типова АВДТ означен је симболом 230 /400В. Такав уређај се може инсталирати у мрежу са једном или три фазе. У другом случају, ови уређаји су монтирани наПотрошачи који користе само једну фазу могу бити група утичница или засебних јединица.

спојни кругови

Основно правило, које би требало да узме у обзир било коју шему повезивања диференцијалног аутомата, каже: АВДТ треба да буде прикључен на фазе и нулти проводник искључиво на линију или грану за коју је овај уређај намењен.

улазна машина

Диференцијална аутоматска машина у штиту је у овом случају постављена на жицу. Таква шема везе се назива уређајем јер уређај штити све групе и гране мреже на коју је повезан.

Приликом одабира АВДТ за ову шему, потребно је узети у обзир све радне параметре линије, укључујући потрошњу енергије. Овај начин повезивања заштитног уређаја има низ предности које укључују:

 • Штедња, пошто је читава мрежа инсталирана на једној машини.
 • Компактност, јер један уређај не заузима пуно простора у штиту.

Недостаци ове шеме су следећи:

 • У случају кршења у мрежи, цијели стан или кућа је угушена.
 • У случају било каквог квара, потребно је доста времена да се то пронађе и ријеши, јер ће бити потребно пронаћи грану у којој је дошло до квара, као и утврдити специфичан узрок проблема.

Шематски дијаграми за повезивање аутоматске машине са видеом:

Одвојене машине

Овај метод повезивања укључује инсталацију неколико диференцијалних АБ-а. Инсталација аутоматске машине се врши на свакој одвојеној грани или снажном потрошачу. ОсимДодатно, додатни АВДТ се односи на групу већине заштитних уређаја. На примјер, један уређај је инсталиран на расвјетна тијела, а други на излазну групу, а трећи на електрични штедњак.

Предност овог метода је максимални ниво сигурности, као и прилично лако претраживање могућих кварова. Недостатак - високи трошкови везани за куповину неколико диференцијалних аутоматских машина.

Диафан машина у кругу без уземљења

Не тако давно, технологија градње било каквих зграда је узела у обзир обавезну контуру уземљења уређаја. На њега су прикључени сви расположиви разводни ормарићи. У савременој конструкцији опрема за уземљење није обавезна. У таквим зградама иу њиховим становима, диференцијални АБ морају бити инсталирани како би се обезбедио неопходан ниво електричне безбедности. Диафаутомат у таквој шеми не само да штити мрежу од проблема, већ и игра улогу елемента за уземљење, спречавајући цурење електричне струје.

Јасно је повезивање аутоматске машине са видеом:

Шта треба да запамтим када повезујем аутомат диференцијала?

Без обзира да ли је заштитни уређај прикључен на једнофазну или трофазну мрежу, следећа правила се морају поштовати када се инсталирају:

 • Каблови за напајање треба да буду повезани са горњим делом уређаја, а жице које воде до потрошача - на дно. На деловима тела већине диференцијала АБ налазе се принципијелни дијаграм, као и ознака конектора.

Врло је важно правилно повезати аутоматску машину, јер неправилно прикључивање проводника са великом вероватноћом изазива паљење уређаја. Ако каблови нису довољно дуги, потребно их је замијенити или повећати. Као опција - уређај се може укључити на ДИН шину, али у овом случају можете се збунити током даљње инсталације.

 • Поларитет контаката мора се поштовати. Сви заштитни уређаји према међународним стандардима имају ознаке за конекторе: за фазу - Л, за нуле - Н. Оловни кабл означен је бројем 1, а исечак је 2. Ако су контакти неисправно повезани, уређај је вероватно да неће бити спаљен, али неће одговорити на мрежне проблеме.
 • У многим уређајима, схема повезивања укључује повезивање свих нула проводника са заједничким џампером. Али у случају диференцијала АБ, то се не може урадити, иначе ће се напајање трајно искључити. Да не би дошло до квара у раду, нулти контакт сваке аутоматске машине треба да буде повезан само са граном коју штити.

поступак повезивања

Сада ћемо говорити о томе како правилно повезати АВДТ. Након што сте се одлучили за инсталациону шему и купили све што је потребно инсталирати, идите на везу. Спроводи се следећим редоследом:

 • Пажљиво прегледајте кућиште уређаја. На њему не сме бити пукотина или других оштећења, јер могу узроковати неправилан рад уређаја.
 • Искључите кућну мрежу од резачау централи.
 • Користите индикатор тестера или одвијача да бисте проверили контакте прикључених потрошача како бисте се уверили да они не примају напон.
 • Причврстите машину на ДИН шину.
 • Уклоните изолациони слој са крајева спојених жица (приближно 5 мм). У ту сврху је најпогодније користити резаче.
 • Повежите фазне и нуле жице: од кабла напајања - до горњих терминала заштитног уређаја, а од заштићене линије - до дна.
Након тога, укључите напајање мреже и провјерите да ли уређај исправно ради.

Редослед компилације дистрибутера на аутоматској машини на видеу:

Најчешћа грешка при повезивању АВДТ

Ако, након повезивања аутоматског диференцијала, ради на најнижем оптерећењу или се уопште не укључи, то значи да његова инсталација није извршена исправно.

Постоји неколико грешака које најчешће дозвољавају неискусним корисницима да самостално повежу машину:

 • Повезивање неутралне жице са уземљеним каблом. У овом случају неће бити могуће укључити АВДТ, јер га неће бити могуће поставити у горњи положај полуге уређаја.
 • Повезивање нуле са оптерећењем са нулом пнеуматика. При томе се полуге уређаја постављају у горњи положај, али се искључују када се примени најниже оптерећење. Нула треба узети само уз ослобађање заштитног уређаја.
 • Повезивање нуле са излаза уређаја уместо са оптерећењем на сабирницу, а са друге - на оптерећење. АкоНа тај начин се успоставља веза, полуге уређаја могу се поставити у првобитни положај, али када се терет укључи, АВДТ се прекида. Тастер "Тест" у овом случају такође неће радити. Исти симптоми ће се приметити ако повежете нулту везу тако што ћете је повезати из сабирнице на доњу, али не на врх машине.
 • Збуњена веза нула жица из два различита АВДТ-а. У овом случају, обе машине ће бити укључене, тастер "Тест" на свакој од њих ће радити исправно, али када се терет повеже, оба уређаја се одмах прекидају.

 • Повезивање нула жица са два АВДТ-а. Када се направи ова грешка, полуге оба уређаја се постављају у радни положај, али када се прикључи оптерећење или притисне дугме "Тест", рачунар ће истовремено бити искључен.

Анализа основних грешака при повезивању на видеу:

закључак

У овом чланку смо описали како правилно повезати дијагностички уређај, као и како ријешити главне грешке које су дозвољене у овој процедури. Имајући то на уму, моћи ћете сами да инсталирате безбедносни уређај, а ако направите грешку, лако ћете га пронаћи и поправити.