Како правилно поставити строп у купаоницу

Куцање таванице у купатилу је важна ствар у припреми премаза за бојење. Резултат квалитетног поправка у великој мери зависи од правог избора материјала за изравнавање плафона у купатилу и правилног обављања завршних радова.

типови китова

Именовање кита за припрему површине за обраду, изравнавање површине, исправљање свих мањих дефеката и елиминисање разних удубљења или пукотина.

Мјешавина за припрему стропа за прераду је класифицирана према својој намјени и главном саставу. Неколико врста китова се користи за поравнавање површина:

 • полимерни

Предност овог материјала је повећана отпорност на влагу и лакоћа употребе. Такав кит добро поравнава површину и не скупља се у процесу сушења. Доступан у две врсте полимерних мешавина - акрил и латекс. У вези са присуством алергена у полимерним материјалима препоручује се рад са смешама у респиратору.

 • цемент

Овај кит је погодан за употребу у свакој просторији са високом влажношћу. Водите га у сувом и течном облику. Помоћу мјешавине цемента могуће је лако поравнати различите површине и уклонити неправилности с одступањима до 15 мм. Недостатак је дуго време сушења и сива нијанса материјала.

 • Оливе-глуе

Једињење једињења у смеши је олеофилно. Као додатни елемент у производу додајте лепак,пластификатори, креда, вода и компоненте за убрзавање сушења. Овај кит се користи за поравнавање зидова са малим грешкама, јер може елиминисати неједнакости са одступањима до само 2 мм. Значајан недостатак је нестабилност дјеловања влаге и ниске чврстоће.

 • гипс

Материјал се брзо суши, има лагану нијансу и наноси се на тражену површину у једнаком слоју. Кит се одликује лакоћом наношења, трајношћу и издржљивошћу, али апсолутно није погодан за припрему просторија са високом влажношћу и не толерише температурне промене.

Од свих врста стропног материјала за купатило, само смеше са вишим нивоима заштите од влаге користе се за фарбање или наношење декоративног малтера. Стога, раствори од гипса нису погодни за купање.

Карактеристике кита за купатило

У циљу припреме плафона у просторији са високом влажношћу ваздуха, треба водити рачуна да се изабере кити.

Главне карактеристике које кит мора имати:

 • отпорност на промену температуре
 • повећана отпорност на воду
 • снага
 • еластичност
 • дуг радни век
 • једноставност примене
 • могућност примене на различитим површинама
 • нема отровних супстанци

При избору такве мешавине потребно је знати да се кит класификује у два типа: једноставни кит - "КР" и отпорност на влагу- "ВХ".

припрема стропова

Неопходно је припремити површину прије рада. Ово ће захтевати:

 • кашика
 • спужва
 • спатула
 • брушење коже
 • ваљак са кратким најлоном
 • салвете за ткиво

Обука се састоји од неколико фаза:

 1. Уклањање старог поклопца. Уклоњене непотребне позадине, уклања боју или стару облогу;
 2. Чишћење. Уклања сву прашину и прљавштину са површине;
 3. Лечење антифунгалним растворима. Ако је на стропу трула или плијесан, површина је импрегнирана посебним заштитним смјесама;
 4. Пример. Основни слој се наноси на целу радну површину како би се побољшала адхезија кита на површину. Стручњаци савјетују да се таква основа примјењује у два слоја. После сваког прекривања потребно је да се прајмер потпуно осуши.

Следећи радови на завршној обради површине треба да се изврше тек након комплетног сушења прајмера раствора. Ако постоје значајне неједнакости на плафону, онда се пред-површина треба поравнати са гипсом.

Процес паре у купатилу

Ако се мешавина користи за поравнавање површине у облику праха, онда прво треба да је правилно направите у складу са упутствима:

 1. У канту сипати суву смешу;
 2. додајте мало воде;
 3. Мешати са мешачем.

Ако је раствор отпоран на влагу предебел, додајте још течности и поново протресите масу док не постане хомогена. У финалуДобијена смеша треба да има конзистенцију павлаке. Након тога оставите га неколико минута да се слегне и поново добро измијешајте.

Плоча за плафон у купатилу се наноси на површину на једноставан начин:

 1. Први део решења примењује се на слотове и различите неједнакости. Кит се заглађује шпатулом и остаје за сушење неколико сати;
 2. Сува површина се третира прајмером. Добијена импрегнација остаје потпуно сува;
 3. Целокупна површина се поставља на главни завршни слој масе за изравнавање. Куцање таванице у кади треба да буде тачно шпатулом или оловком за гипс. Површина је темељно глатка.

У процесу обраде потребно је обезбиједити сталну температуру зрака и заштиту од пропуха док се не исуши завршни слој цијелог слоја.

Следећи корак у припреми плафона за обраду је изравнавање површине. Такав рад је прилично буран, али под сваком снагом:

 1. Млинац или брусни папир се не инсталирају на брусачу или специјалном рендеру.
 2. Постепено уклања све нетачности и одступања од нивоа;
 3. Са глатком глатком површином уклања се сва прашина;
 4. Плафон је натопљен прајмером.

За третман просторије са високом влажношћу, важно је користити цијели материјал за завршне радове са високом отпорношћу на влагу, укључујући кит. Квалитет поправке у просторији у којој се налази купатило директно зависи од квалификоване организације завршних радова иправилно одабраног материјала.