Како направити топлу подну воду за гријање властитим рукама

Размотримо како направити топлу подну воду за гријање, која је постављена властитим рукама. У кући је инсталиран комбинирани сустав гријања, који има двије контуре - топли под и затворени сустав гријања (радијатори). Таквој шеми је дошло из неколико разлога:

  1. Пошто су цијеви топлог пода постављене змијом, температура расхладног средства у удаљеним мјестима је мања него на почетку колектора. Да би се надокнадили губици у овим областима постоје радијатори.
  2. Ова шема вам омогућава да штедите електричну енергију користећи различите кругове грејања у зависности од температуре у улици.
  3. За попуњавање топлог пода није било ријешено у свим просторијама куће, већ само у дневном боравку, кухињама, купаоницама и ходницима између њих.

Упркос чињеници да је таква конструкција скупља од материјала и тежа за монтажу одм, уградња електричног пода у просторији , у току рада, платит ће се .

Укупна површина гријаних просторија била је око 125 квадратних метара. За загријавање носача топлине кориштен је индукциони котао снаге 12 кВ, који је захтијевао његово прикључење на мрежу од 380 В. За израду јединице гријања кориштена је и мембранска експанзиона посуда од 10 литара. Пошто су се зраци жице распршили по кући у дијаметрално супротним странама, кретање расхладног средства у систему је омогућило три циркулационе пумпе. Развод у контурама направљен је преко хидрауличког сепаратора (за равномерну дистрибуцију расхладног средства по секторима гријања) и два мједена колектора. Незаборавили смо на сигурност инсталирањем редуктора притиска и вентила за одвод.

После инсталације опреме пећи почела је уређивати будућност топлих подова. Али раније, уз зидове су се изводиле цеви које су погодне за радијаторе. Затим су просторије очишћене од грађевинског отпада и прашине. У току лијевања темеља направљен је прелиминарни естрих. Тако је одмах почео опремати под. Црни филм са густином од 200 микрона стављен је на црни естрих. Био је наслаган у слојевима, преклапао се, до 100 мм један на другом. Сви спојеви су фиксирани обичним тракама. Били су забринути да ће ивице филма досегнути зидове за 150 мм (изнад претпостављеног горњег нивоа подне кошуљице). Екструдирани пјенасти полистирен је положен на филм са врха зида, дебљина плоча је била 40 мм. На ивицама наводне кравате, на зидовима, заглавила је трака за пригушивање.

Прије почетка полагања цијеви, будућа змија је нацртана на папиру како би се увјерили да су смјернице исправне. Цеви су решене да се причврсте на пластичне квачице које су монтиране директно у полистирен.

За полагање топлих подних линија коришћене су метално-пластичне цеви, обложене алуминијумом (0,4 мм) и 16 мм у пречнику. Цев је размештена из залива (200 метара), придржавајући се правила да цеви у поду треба да буду интегралне, тј. Почну и завршавају у дистрибутивном колектору. Удаљеност између уцртаних линија није прелазила 200 мм.

Пошто су сви цеви тражени за верификацијунепропусност у њима добила је течност под притиском. Систем не треба испуштати до завршетка свих радова, пуњење естриха на цевима са расхладним средством.

Затезање је испуњено до дебљине од 100 мм. Пошто је површина површине за излијевање велика, под је био обложен секторима, између којих је монтиран пригушни слој. Улијте под топлине тешким тешким бетоном, ојачаним полипропиленским влакнастим влакнима. Влакна су потребна како би се осигурало да приликом линеарног ширења бетона (за вријеме гријања), бетон није напукнут.

Након пуњења цијелог пода, након три дана, систем је испражњен, а кошуљица остала у мировању 25 дана, чиме је бетон добио потпуну снагу.

Надаље је постављена керамичка плочица, коефицијент линеарног ширења када је загријавање близу линеарног ширења бетонске везе.

Тако је топли под гријања воде обављен властитим рукама. Имајте на уму да су ове радове изводили "аматери" на основу информација које су примљене на интернету, осим инсталације хидродистрибуцијских чворова, што је омогућило уштеду новца, довољно за декоративни третман пода.