Како инсталирати огледало на зиду сувог зида

Питање од корисника:

Збогом! Ја сам Дмитри Валериевицх из Таганрога. Недавно сам се упознао са тако занимљивим декоративним материјалом као што је суви зид. Он је већ обрадио неколико соба у својој кући. А онда се суочио са ситуацијом. Моја жена је купила огледала за сваку собу и сада морам да их објесим. Али како да будем, јер ме суви зид у том погледу забрињава.
Молимо вас да обавестите како да објесите различите величине огледала и да не оштетите материјал. Или не жели уништити добре поправке. Унапријед вам се захваљујемо на саветима!

Експертски одговор:

Гипсана плоча је јединствени завршни материјал који вам омогућава да решите многе проблеме поправке са изузетном страном. Међутим, упркос великом броју предности, суви зид карактеришу и неки недостаци. Један од тих недостатака је немогућност да се на сличан начин објесе различити предмети на сличан начин. Када покушавате да висите на таквом зиду, било који димензионални објект (огледало, ТВ, полице, итд.) Сухозидом након неког времена ће почети да се подвргава деформацији, а на мјесту пуњеног нокта ће се појавити пукотина. Као резултат тога, предмет његове тежине ускоро ће не само разбити нокат са зида, већ и комад завршне обраде.
У овом случају, потребно је објесити огледало на зид од гипсане плоче. Овде постоје неке нијансе и препоруке о томе како све урадити са минималним ризиком од оштећења завршног материјала.
Да бисте то урадили, морате имати при руци следећи сет алата:

 • Владар и оловка;
 • бушилица или чекић;
 • ниво зграде;
 • Рулет.

Поред тога, биће вам потребни следећи материјали:

 • двосмерна лепљива трака;
 • монтажни елементи. Њихов изглед зависи од тежине производа који ће се објесити;
 • сам огледало.

Обратите пажњу! Пре почетка инсталације потребно је означити будући положај уградње.

Након тога је потребно утврдити на који начин ће се извршити причвршћивање огледала на зид сухозида. Главни аспект у избору методе вјешања је тежина производа. Што је већа тежина, то је сложенији начин на који ћете морати да изаберете, како бисте спречили оштећење зида.

методе инсталације

У издавању висећих огледала на зидовима од гипса, постоје три начина за постављање.

Обратите пажњу! Све следеће методе су погодне за постављање на зидове сухозида не само огледала већ и других предмета.

Те методе се разликују у зависности од димензија и тежине огледала:

 • За мале и лаке огледала може се користити двострана лепљива трака. Ово је најлакши начин који захтијева минимално вријеме и новац. На овај начин можете да причврстите производ тежине до 5 кг. Наносимо траку на обод производа и причвршћујемо на зид, чврсто је притиснемо.Главна ствар је да је објешена равномјерно .- * Али обично таква мала огледала не морају висити на зидовима у складу са својом функционалном сврхом. Овај метод се најчешће користи за креирањеукрасно решење;

Обратите пажњу! У таквој ситуацији користите специјалну самолепљиву траку посебно дизајнирану за причвршћивање огледала на зидове.

 • на течним ноктима. Помоћу овог прибора можете објесити производ средње величине на зид. У овом случају тежина производа треба да буде до 20 кг;
 • на типлима или сидрима или посебним носачима. Са таквим причврсним елементима можете чак и на сухозидни зид причврстити старо и прилично снажно огледало. Метода се користи када је тежина предмета већа од 20 кг.

Други и трећи метод се најчешће користе, јер су огледала таквих величина у потпуности у складу са њиховом наменом.

Обратите пажњу! Можете одлучити о методи једноставним вагањем производа.

Размотримо детаљније две најчешће коришћене методе причвршћивања објеката на зидове сухозида, јер не знам димензије тих огледала које треба да вас обесе.

За миддлеваре

У ситуацији када ваш производ тежи до 20 кг, можете користити течне нокте. Да би се производ причврстио на зид сухозидног производа, вршимо следеће манипулације:

 • бирају место будућег постављања производа на зид;
 • уклонити са изабраног места радну површину од прљавштине и прашине;
 • стави на задњу површину огледала течне нокте;
 • треба да се нанесе тако да обезбеди максималну површину приањања;

 • треба посветити посебну пажњуда дају ивице Наношење течних ноктију не би требало да буде на самој ивици, већ у малом уклањању. То треба урадити тако да приликом пресовања производа на површину сухозида не прелази границе. У таквој ситуацији, можете оставити ружне мрље у близини огледала, чиме ћете уништити вањску завршну обраду;
 • притисните производ на зид, подешавајући његов положај на површини. Да бисте то урадили, можете користити ниво;
 • ако током процеса притискања мале количине раствора из огледала, пажљиво стисните чисту салвету;

Обратите пажњу! Обришите само чистом крпом како не бисте замрљали прљавштину на површини. У овом случају, мрља ће бити практично немогуће уклонити.

 • држите субјекат у овом положају све док се раствор потпуно не осуши. Да не би стајали и држали производ сувим док се не осуши потпуно, може га подржати или користити било која друга структура да би га подржала.

За тешке робе

Вагање великих димензија и огледала причвршћујемо уз помоћ специјалних причвршћивача - луткастог лептира.

Особитост овог причвршћивања је да се, када се уврне у зид шупљине, отвори клип, као лептир (отуда и име брда). Као резултат, типла је чврсто причвршћена у рупу и неће избити, за разлику од обичних ноктију. Такво причвршћивање неће бити ротирано у направљеној рупи, што ће осигурати већу крутост приањања производа са површином зида.

Обратите пажњу! Да бисте се заштитили од ризика од квараогледало комада зида, препоручује се увртање лептирасте типле у метални профил, који је главни зид гипсаних плоча.

Производ инсталирамо по следећој шеми:

 • налазимо метални профил испод материјала. Најлакши начин да га пронађете је да користите магнет;
 • направи знак на правом мјесту;
 • Ако је огледало великих димензија и истовремено просечне тежине, онда је потребно одредити неколико места за увртање лептирастих кола. Тако можете равномерно распоредити оптерећење по површини зида. Најбоље рјешење је монтирање носача у сусједни профил;

 • , онда можете закачити куке у клин или уградити конзоле.

У случају производа са довољно великим димензијама, треба да се користе сидрени вијци уместо лептирасте типле.

Овај носач има већу снагу од лептира. У својој структури, сидрени вијак се практично не разликује од лептирасте типле. Када је уврнут у рупу, то доприноси чињеници да је носач чврсто фиксиран у њој. Уградња таквог прикључка на метални профил испод плоча сухозида ће створити тако снажно учвршћење које може издржати тежину чак и огледала у пуном људском развоју. А при уградњи сидрених вијака у два сусједна профила неће допустити да ваше огледало пада.
Осим тога, у ситуацији са уградњом тешких производа, како би се избјегло уклањање комада зида, можете инсталирати други лист материјала. Уместо сувог зидаКвалитетом другог листа можете користити фурнир.
Користећи горе описане методе причвршћивања огледала на зидове од гипсаних плоча, можете објесити производ било које величине. Неке грађевинске компаније чак уграђују зидне носаче за гипсане плоче, које затим причвршћују калдрму.