ЛЕД расвета: монтажна правила

Извор светлости - ЛЕД трака

Да ли мислите да се ЛЕД трака може користити као главно осветљење дневне собе? Ваш подређени слуга, на основу сопственог искуства, претпоставља да може и спреман је да докаже своју позицију. Доубт Па, расправљамо.

предности траке

Било који продавац ЛЕД опреме ће вам увјерљиво и поуздано рећи како се ЛЕД диоде повољно разликују од уобичајених жаруља са жарном нити, халогених и компактних флуоресцентних свјетиљки (тзв. Штедне жаруље).

Не упадајмо у гријех бујности и дајемо само главне аргументе у њихову корист:

 1. Исплативост.Свјетлосни ток у модерним ЛЕД-има прелази 100 лумена по вату снаге. То је десет пута више од сијалица са жарном нити, а један и по пута више од штедљивих сијалица;
 2. Огроман ресурс ЛЕД диода (не мање од 30.000 сати);
 3. Недостатак повезаности између броја циклуса укључивања /искључивања и неуспјеха у раду . Једноставно речено - без обзира колико кликнете на прекидач, ресурс ЛЕД-а се неће смањити;
 4. Одсуство токсичних компоненти(За разлику од компактних флуоресцентних сијалица са својом живинском паром у посуди).


Поређење карактеристика различитих извора светлости

Под ЛЕД осветљењем смо навикли да разумемо употребу тачкастих извора - лустера, зидних и стропних инсталација,софисти, итд. Међутим, на позадини, ЛЕД расвјета има најзначајнију предност - недостатак сјена.

Да, то није важно за све; међутим, аутор ће себи дозволити да изнесе неке аргументе у прилог таквој шеми осветљења:

 • Ако пуно пишете или укуцате текст на тастатури вашег рачунара, недостатак сенки увелико поједностављује ваш рад чинећи видљиве знакове при руци;


На осветљењу тачака сенке спречавају да видите слова на тастерима

 • Ово је такође важно у кућном студију, када радите са малим детаљима: сенка оловке или пиле за пиле понекад спречава тачну линију или резултат;
 • За визажисте и фризере, сенка је први непријатељ: осветљење треба да буде једнообразно и максимално прецизно за дан за даном.


За рад визажисте потребна вам је јарка светлост без сенки

Специфицира: у другом случају је важно не само одсуство сенки, него и спектралну композицију светлости. Нажалост, у овом погледу, најбоље од модерних ЛЕД-а се приближавају само халогеним лампама: њихов индекс преноса боја досеже 85% у односу на 95-100% у халогеним лампама.


Трансфер боја различитих извора светлости

Трака је корисна не само као главни извор светла, већ и као позадинско осветљење. Због своје мале раскрснице и тежине, може се монтирати на пјенасту или полиуретанску плафонску лајсну.

Осветљење стропне ЛЕД траке даје распршено рефлектовано светло које је веома удобно у расаднику када га поставитеспава са својим немиром, или гледа филм у дневној соби.


Скривена ЛЕД осветљење стропова

Од куповине

Дакле, шта морамо купити?

Тапе

ЛЕД трака за главно осветљење треба да има светлост од најмање 800 - 1000 лумена по линеарном метру. Аутор снажно саветује да се преферира рибон на модерним смд 5630 или 5730 ЛЕДс: у поређењу са смд 5050 на тржишту већ дуже време, они обезбеђују већу осветљеност са истом или мањом потрошњом енергије.

ЛЕД трака СМД 5630: осветљеност - 1750-2000 Лм /м при снази 20 В /м

Напомена: цијена модерних трака је једнака, па чак и испод цијене морално застарјелих производа с намјерно лошијим перформансама. Напредак није постигнут, а нове ЛЕД диоде нису само економичније од старих, већ су и знатно јефтиније.

Како израчунати укупну дужину траке? Због своје светлости и простора собе.

Оријентир може бити описан у упутству СНиП 23-05-95 о избору осветљења за просторе различите намене:

тип объекта


Дечија соба: захтеви за осветљењем су максимални

Деца - 200 лукса (лумена по квадратном метру).


Дневна соба: дозвољена просјечна расвјета

Дневна соба, кухиња - 150 апартмана.


Ходник: код јаког светла нема потребе

Ходник, ВЦ - 50 лук.

На пример, за осветљењеЗа стамбену површину од 20 квадратних метара потребна је трака опште осветљености од 20к150 = 3000 лумена, која ће са специфичном осветљеношћу од 1000 лумена по линеарном метру дати три метра дужине.

У пракси: да ли је вредно бирати светлост са залихом од најмање 20-30%. Чињеница је да већина произвођача надјачава сјајност траке у односу на стварну. Поред тога, својом значајном дужином удаљеном од жице за напајање, ЛЕД-ови све више слабе због неизбјежног пада напона на дугом водичу.

Која би требала бити температура боје ЛЕД диода?

Све зависи од Ваших преференција:

 • Температура боје од 2700 Келвина даје светлост у близини спектра сијалице са жарном нити и умор ока на минимум;
 • 4000К гарантује изузетно прецизан трансфер боје: ово је спектар подневног сунчевог зрачења.


У фото - изворима светлости са различитим температурама боје

Напајање

Напајање електричном енергијом треба преклапати укупну потрошњу траке за најмање 20%. Ово је неопходно да његови транзистори не раде у ограничавајућим режимима за себе: загревање БЦ смањује ресурс не толико транзистора као електролитички кондензатори у стабилизатору снаге.

На пример, за 5 метара траке са потрошњом од 18 вати /м, треба вам БП са снагом од најмање 18 * 5 * 1,2 = 108 (кориговано за стварне вредности - 120) вати.


ЛЕД напајање

уклањање топлоте

Траке са специфичном снагом већом од 14 вати по метру захтевају дисипацију топлоте. Високо оперативнотемпература доводи до убрзане деградације ЛЕД и пада њихове осветљености.

Као пренос топлоте, можете користити:

 • У ту сврху изједначен профил са дифузором;


Алуминијумски профил са пластичним диспертером

\ т
 • Било који метални профил (на пример, алуминијумски или челични угао).

Интересантно је да поред металног профила за одвођење топлоте, можете користити било који материјал са прилично високом топлотном проводљивошћу. Трака се не прегрева ако је залијепљена на стакло или модуларни зглобни оквир стропа.

Основа за траку може бити било који материјал високе топлотне проводљивости

Да ли треба да затворим извор светла дифузором?

По укусу. Аутор је оставио траку отворену и уопште не пати од ње. У сваком случају, имајте на уму да дифузор смањује осветљеност ЛЕД диода за најмање једну трећину.

инсталација

Како монтирати ЛЕД траку за опште осветљење дневне собе? Овај посао се може обавити сопственим рукама чак и од стране особе која је далеко од струје.

Нема толико трикова:

 • За лемљење кабла за напајање на контактне стезаљке користите лемилицу снаге која не прелази 40 вати. Иначе ћете имати не-нула шансе да прегрејете екстремне ЛЕД диоде: бакарна база траке има одличну топлотну проводљивост;
 • Никада не комбинирајте две петероструке пруге у серији: прегрејате се струјне траке због високих струја ислаб сјај екстремних ЛЕД диода. Тамо где је мудрије урадити супротно - одрежите сваку траку на два сегмента од 2,5 метра и сваки од њих напуните засебним паром жица;


Неколико трака до 5 метара дужине прикључено је паралелно са напајањем

 • Љепљива трака на прљавштини и де-мастној површини;
 • Изрежите га само на етикетама које су нацртане између делова три ЛЕД диоде у свакој;
 • Инсталирајте напајање у нишу која није доступна дјеци и кућним љубимцима. Баре контактни терминали могу изазвати њихов интерес, што може довести до непријатних посљедица. Биће добра идеја заштитити нишу и инсекте (нпр. Вентилационе решетке са решеткама): оне проузрокују 4 од 5 кварова пулсних извора напајања;

Ниша за БП мора бити проветрена. Није обавезно принудно: природна конвекција ваздуха је сасвим довољна.

БП опрана у вентилираној ниши

  \ т
 • Препоручљиво је поставити прекидач не само у траку за напајање, већ и испред БП-а. У том случају, моћи ћете га брзо и потпуно деактивирати са било каквим кваром.

закључак

Као што видите, светлећа диода за осветљење просторије има много предности и лако се поставља. Сазнајте више о ЛЕД осветљењу уз приложени видео. Сретно!