ЛЕД гаражна расвета

ЛЕД расвјета наставља да се развија и осваја индустријске и стамбене сфере. Ако је раније главни вектор развоја била изградња система за осветљење у случају нужде, онда није могуће поставити било какве приоритете. ЛЕД расвјета у гаражи је једно од обећавајућих подручја интереса не само међу возачима, већ и онима којима је гаража нешто више од куће за ваш омиљени аутомобил. Замена обичних лампи у гаражи на ЛЕД-у може се обавити сопственим рукама и уз помоћ електричара-чаробњака. Чињеница да морате знати и које су опције доступне, рећи ће овај чланак.

Зашто ЛЕД диоде?

Ово питање се активно разматра на многим конференцијама о модернизацији домаћих и индустријских система осветљења. Одговор на ово питање лежи у неоспорним предностима ЛЕД диода, од којих су главне:

  • минимална потрошња енергије;
  • одсуство штетних супстанци;
  • велики животни век.

Наравно, расвјета у гаражи може бити остављена на истој, застарјелој, једнакој разини, ако у њу отиђете отприлике једном тједно за 10 минута. У другим случајевима, вриједи размислити о замјени луминисцентних, халогених и жаруља са ЛЕД аналогама. Данас је време да пређете на нови формат осветљења за гаражу. Мале величине кристала који емитују светлост омогућили су девелоперима да изграде лампе новог узорка под било којим доступним типом поклопца. Испоставило се да су некилампе у гаражи се могу наставити користити, без трошења новца на куповину нових.

Ако, међутим, као уређај за осветљење користите ЛЕД траку, онда можете без гломазних и неравних стропних светала. Дистрибуција чипова по дужини траке даје ефекат равномерне расподеле светлосног флукса кроз просторију, што се не може постићи у спот светлима. Као резултат таквог распореда контура, вјероватноћа приказивања зона таме је практично нула. Осим тога, врпце немају крхку стаклену сијалицу, што је за гаражу очигледан плус.

Још једна предност иновативне расвјете за гаражу је та што полуводичи не мијењају своје физичке особине на негативним температурама и могу се користити до -50 ° Ц.

Захтеви и препоруке за осветљење гараже

Гаража за многе домаћине је нешто више од куће за кола. Његово функционално оптерећење може бити веома разнолико: од мањих поправки до дизајнирања ваших омиљених клице. Свака лекција захтева квалитетно осветљење, које ће олакшати рад и створити удобну радну атмосферу.

Расвјета у гаражи је у великој мјери слична оној у кући, али има неке нијансе. На пример, мала соба је боље опремљена дугим бочним светлима, што је облик који подсећа на све ЛБ-40. Требало би да се пратиунапред, размотрите место њихове инсталације у тачкама које захтевају највећу светлост.

Са површином већом од 15 м2 боље је примијенити комбинирану расвјету у гаражи са заједничким и локалним расвјетним тијелима. За практичност, опште осветљење се може напајати помоћу неколико прекидача, ау улози локалног осветљења можете користити преносни фењер са напајањем и из мреже и из батерије.

Изнад радног места, лампа мора бити осигурана испод нивоа очију да не би заслепљивала, већ да покрије само руке и делове.

Вреди подсјетити да ЛЕД-ови неутралне и хладне температуре боје визуално дају живљи ефекат у односу на топле боје. А ако сматрате да гаража није место за вез и читање књига, онда су ЛЕД диоде са температуром боје од 4000-6000 ° К идеално решење. Детаљније препоруке о организацији вештачког осветљења могу се наћи у ЈВ-у 52.13330.2011.

Употреба ЛЕД лампи

Од садашњег распона данас, најпогоднији за имплементацију ЛЕД расвјете у гаражи су свјетиљке типа МР16 са поклопцем ГУ5.3 и уобичајеним "крушкама" са базом Едисона. Стандард МР16 је позајмљен од халогена, а крушколика форма тачно понавља лампу са жарном нити. Лепо је што се производе и на 220В и на 12В.

Редизајнирајте постојећу гаражу за осветљење испод 220В ЛЕД сијалица лакше него једноставно. Довољно да одете у продавницу расвете и покупите праву копију. О томе како направити грешку са избором у којем можете сазнатиОвај чланак. ЛЕД жаруље не захтевају замену ожичења и већ садрже унутрашњост регулатора струје или напона.

У 12-волтним лампама нема претварача напона. Стога им је потребно одвојено напајање. Наравно - ово је минус, али се то компензује другим позитивним тачкама. Прво, +12 се сматра сигурним напоном. На лежерном додиру с контактом ногу, особа ће осјетити само неугодан прст у прсту, а за обуздавање руке бит ће много лакше. Друго, напајање од +12 може бити сигурно повезано са батеријом. Размишљајући о шеми расвјете у гаражи, како с напајањем из електростатичког напајања, тако и из извора напајања из акумулатора, бит ће могуће ријешити се мрака за вријеме генералног искључивања струје.

Произведени су различити универзални агрегати (контролери) који пружају правовремену заштиту батерије и преоптерећења. На пример, ЦМП12 ПВМ контролер дизајниран да створи самосталну гаражу са соларним ћелијама. Компактна величина 101к95к35 мм и могућност рада у опсегу -20 ... + 60 ° Ц чине ЦМП12 идеалним за гаражу. Све што је потребно од корисника - спојите линије до терминала према схеми назначеној на случају.

ЦМП12 може да ради и од једног и од два, секвенцијално интегрисана да повећа снагу. Његова носивост досеже 10А, а блок заштите аутоматски спречава дубоко пражњење и допуњавање АБ.

Варијанта шемеупотребом ЛЕД траке

ЛЕД расвјету можете уредити у гаражи на бази ЛЕД трака властитим рукама или на њиховој основи купити готове елементе. У првом случају можете пронаћи случај из дневне свјетиљке у совјетском стилу. Трака је залијепљена на металну подлогу која савршено служи као радијатор, а заштитно кућиште - распршивач. Јасно је да је ова варијанта јефтина, али не и естетска. Више ергономских особина су фабрички опремљене траком на водонепропусној основи на алуминијумској основи. У овом дизајну нема потребе за додатном заштитом, што доводи до повећане излазне снаге.

ЛЕД трака за 12В треба јединицу напајања одговарајуће снаге. У оригиналној верзији можете користити рачунар за напајање, јер гаража има довољно простора за његово постављање. Компјутерски батаљон укупног капацитета 250 В може расподелити 10А оптерећење са линијом од + 12В. Ово је довољно за осветљење 6 метара траке типа СМД5050-60 ком. или 20 метара СМД3528-60 ком. узимајући у обзир коефицијент залиха. БП индустријског дизајна може се купити у трговини, о њиховим сортама и критеријима одабира може се наћи у овом чланку.

Израчунавање

Сматра се да је за удобан рад у гаражи од жаруље са жарном нити лаган најмање 15 В на 1 м2. Ако узмемо у обзир да ЛЕД аналог троши 7-9 пута мање енергије, онда је за израчун могуће узети 2 В по 1 м2. Дакле, за покривање простора од 15 м2 биће потребно три10В свака ЛЕД сијалица. Да ли ово треба да буде преносиви или стационарни ЛЕД? Лантерна за осветљење у гаражи радног места са потрошњом од око 7-10 В.

На интернету постоји много информација да се велике струје јављају у мрежи расвјете +12, што утјече на свјетлину сјаја. Заиста, са повећањем струје, пад напона у жицама се повећава, они се загревају и, као резултат, смањује се ефикасност целог система.

Треба схватити да се ово разматрање односи само на жаруље и халогене сијалице, чије паралелно укључивање доводи до струја у секундарном кругу трансформатора на десетине ампера. Свјетлосни извори на ЛЕД-има су различити и имају много мањи капацитет оптерећења.

Ево једноставног примера. Свака три узастопна ЛЕД кристала имају свој ограничавајући отпорник. Њена номинална вредност зависи од типа инсталираних ЛЕД-а и може достићи 470 охма у СМД5050 тракама. Специфична отпорност бакарне жице попречног пресека од 1,5 мм 2 не прелази 1 охм на дужини од 50 метара (? = 0,0175 охм * мм2 /м). Због тога губици у жицама неће прећи 1% и ни на који начин неће утицати на квалитет гаражног осветљења.

Осветљење контролне јаме у гаражи

Контролна јама - обавезни елемент изградње гараже. То може бити и профил који се продубљује за поправак аутомобила и силазак у подрум. У сваком случају без осветљења не може. Пошто се ради о осветљењу испод нивоа пода, онда треба да буде у случају ИП67 (пожељно са решеткама). Само високоСтепен заштите спречава продирање прашине, влаге и случајно просуту течност.

Ако је контролни отвор уски, онда се плафон може пола продубити у зид.

Боље је да се посматра добро из неколико чворова тако што се постави по ободу како би се максимално равномерно осветлила простор. Такође можете да размишљате о усмереној луминесценцији тако што ћете применити рефлекторе на мобилним носачима. Напон напајања лампе може бити 220В или 12В. Главно је да се придржавамо безбедности.

Корисни савети

Када се планира осветљење гараже, потребно је узети у обзир коефицијент рефлексије светлости. Он показује који проценат светлосног тока ће се рефлектовати од површине и наставиће да учествује у осветљењу. Највећи коефицијент рефлексије у белим и крем тоновима. Због тога ће зидови и плафон гараже са лаком завршном обрадом омогућити уградњу лампе мање снаге.

У продаји су произведене 12В ЛЕД сијалице, које су састављене у облику модула (линија) за двије и три зрачне диоде са ступњем заштите ИП67. Од неколико таквих равнала могуће је властитим рукама направити лампу жељене величине и свјетлине. Занимљиво је да трошак једног модула не прелази $ 0.5.

Да не бисте остали у мраку у време централизованог гашења светла, морате набавити стару батерију машине. На њега можете причврстити дио ЛЕД траке или замислити схему спајања на 12В стационарне лампе. Капацитет АБ ће трајати неколико сати.

РасветаИнспекцијску бушотину треба напајати одвојени аутоматски прекидач са малом вриједношћу радне струје. У случају кратког споја, електрична мрежа остатка гараже ће наставити да ради нормално.

Фактор цијене још увијек не доводи до већег окретања процеса пребацивања расвјете на ЛЕД диоде. Високи трошкови комплексне реконструкције старе гараже су главни разлог што људи и даље користе светиљке са жарном нити. Друга ствар је изградња нове ауто куће. У овом случају, једноставно није мудро не користити ЛЕД технологију за освјетљавање гараже.