Како инсталирати двокружни плински котао код куће?

Да бисте у било које доба године осигурали економичну топлоту и топлу воду у Вашој кући или стану, можете инсталирати и спојити двокружни плински котао, али само како то учинити познати су само стручњаци. Са једним елементом решавају се озбиљни задаци. Стога су недавно такве јединице веома популарне међу власницима сеоских кућа. Повезивање таквог подешавања је компликован процес, али ако то решите, све можете сами.

Основне информације

У већини случајева постоје јединице које могу загријати до 6 литара воде у једном минуту. Овај индикатор се може сматрати прилично добрим. Истина, то је могуће само ако исправно инсталирате инсталацију.

Принцип рада се заснива на присуству два одвојена контура. Први је одговоран за загревање куће, а други - за топлу воду у славини.

За повезивање инсталираног котла потребно је узети у обзир расположивост неколико система у затвореном простору:

 1. Грејање. Биће две цеви - топла услуга и хладна рецепција.
 2. Снабдевање водом. Систем се снабдева хладном водом.
 3. Гасовод. Испорука горива.
 4. Напајање. Неопходан ако уређај има контролне уређаје и аутоматско паљење.

Инсталација и прикључак двокружног гасног котла почиње његовом уградњом на зид. У ту сврху користе се специјални носачи, који се у већини случајева испоручују са опремом.Главна ствар која се мора узети у обзир је да монтажа треба да буде у савршеној хоризонталној равни и зато морате имати ниво.

Након постављања причвршћивача на зид, сам котао виси. Све се то ради властитим рукама. Да бисте спречили било коју грешку у сваком случају, можете прво да погледате неколико видео снимака који су на мрежи. Они показују инсталацију различитих система.

Захтеви за просторију

Постоји неколико правила која се морају поштовати при одабиру јединице за инсталирање јединице:

 1. Присуство прозора који се може отворити у било које вријеме.
 2. Активна вентилација.
 3. Просторија треба да има излазе свих потребних цјевовода, који ће бити повезани са кућним котлом. Посебну пажњу треба обратити на гасовод. Мора да има пулт.


Обично повезивање таквих уређаја је исто. Једина ствар која може бити другачија - локација гранских цеви. Али ово није уобичајено.

Основни чворови

С обзиром на чињеницу да су на тржишту представљени многи различити модели плинских котлова, тешко је рећи о свим специфичним схемама инсталације. Можете означити само главне чворове који морају бити присутни тако да јединица није само једноставна за инсталацију, већ и да се убудуће користи.

Кључне тачке:

 1. Филтер за воду. Обавезан елемент гасног котла у приватној кући који ће помоћи да се систем заштити од смећа које се формира у цевима. Још један такав уређајинсталиран је на повратном воду да би се зауставила могућа контаминација система грејања. Обавезно ставите хоризонтални део заједно са краном.
 2. Магнетни филтер са краном. Користи се за борбу против хрђе и олоша.
 3. Гасни филтер са краном. Омогућава заштиту уграђеног котла од каменца и прашине. Коришћење ове ставке може значајно повећати животни век инсталације.
 4. Кугласти вентили који су потребни за прелажење аутопутева како би олакшали рад на одржавању.
 5. За систем грејања је инсталирана специјална експанзиона посуда. Код зидних модела котлова, они се обично инсталирају у фабрици.
 6. Сигурносни уређаји - вентили, манометри и други елементи. Опет, зидни модели већ имају све. За подове се све наручује посебно и поставља се поред инсталације.
 7. Радијатори.
 8. Цевовод.
 9. Уземљење.

важне нијансе

Инсталација мора почети са инсталацијом запорног вентила и филтера на доводу воде. То ће помоћи да се кроз јединицу прође само прочишћена течност, што знатно продужава радни век.

Вентил је потребан за ситуације када је потребно затворити довод воде за замјену филтера, очистити сустав или га поправити.

Након тога се спајају цијеви сустава гријања и топле воде. И овде нема ништа компликовано. Прво се прекидају спојне славине, а затим се спаја са котлом.

Кућни котао је нужно опремљенпумпа која обезбеђује равномерно загревање свих радијатора у просторији. Овај уређај захтева посебну траку. Зидни модели су овисни о снази, те стога свако искључење струје тренутно смањује ефикасност рада. Подни модели могу радити без таквих пумпи, јер су опремљени посебним елементима за стварање природног притиска.

Прочитајте и: Узроци пада притиска у котловима.

Важно правило - посљедње се придружује плинској цијеви. За котао је пожељно пронаћи такву локацију тако да је ближе извору горива. Чињеница је да, иако је могуће спојити гас са посебним цревом, то не може бити предуго. Пожељно је монтирати цијев на мјесто постављања. Ово је вероватно једина ствар која је најбоље да се повери професионалцима.

Прва ствар која се поставља на довод плина је дизалица. Поред тога, и овде морате да размислите о филтеру. Најефикаснија је мрежа.

Такође је важно унапред споменути димњак. Када је у питању ваш дом, наравно, коаксијални модел ће сигурно бити савршена опција. Да бисте то урадили, у најближем зиду направите отвор за димни канал. Такав систем се приказује хоризонтално.

За подну јединицу је боље користити конвенционалну инсталацију која се изводи изван крова. Чињеница да такве јединице имају огроман капацитет и одговарајућу количину продуката сагоревања, које могу да раде само вертикални прекидач. По могућности, не би требало да има минимални број скретања. На томора бити направљен тако да дјелује најмање пола метра од највише точке крова.

Гасни котао на први поглед је сложен инжењерски систем. У исто вријеме може бити повезан не само стручњацима највише класе. Ово је сила за обичне лаике. Главно је да се придржавамо неких основних правила.