Како да повежете машину за прање судова сопственим рукама: шта вам треба?

Добра перилица посуђа ослобађа пуно времена модерној љубавници за важније ствари од прања посуђа. Поред тога, инсталација машине за прање судова омогућава вам да сачувате породични буџет. За четворочлану породицу, куповина ове јединице се исплати за 2-2,5 године, а са сталним растом цена воде - за 1,5-2 године. Дакле, све више потрошача купује овај уређај и заинтересовани су како да сами прикључе машину за прање посуђа, јер је самостална инсталација - једноставна, а економичност новца је значајна.

Повезивање различитих типова машина за прање судова

Постоје три врсте машина за прање судова: стационарни, преносиви (преносиви, мобилни, компактни) и уграђени. Нема фундаменталних разлика у начину њихове уградње, али уграђени модели захтијевају одређене димензије кухињског намјештаја и добро успостављену посебну фасаду, украшену испод кухињског сета.

Стандардне димензије уграђене машине за прање судова:ширина 450-600 мм, дубина јединице - 550 мм, висина - 820 мм.

Инсталација машине за прање судова (АПМ) преносивог типа састоји се у томе да се постави на радну површину, повезујући црево за снабдевање водом до славине, и да се довољно исуши у судопер. Напајање из зидне утичнице. По завршетку процеса прања, инсталација се уклања са стола или радног стола и одводи на место за лако складиштење.

Дакле, уградња перилице посуђа властитим рукама ће вам омогућити да уштедите на услугама мајстора у просјеку 1.500 - 2.000 рубаља. Размислите о томе како да прикључите машину за прање судова тако да не будесамо се исплатило, али је и дуго служило.

Наравно, сваки МРП је праћен приручником о употреби и упутствима о томе како правилно повезати машину за прање судова овог модела, али је дизајниран за рад стручњака који је савршено упућен у све техничке детаље. Неприпремљеној особи је тешко да одмах ступи у све кораке док се перилица посуђа спаја на улаз воде, канализацију и струју.

Уопштено, инсталација и повезивање машине за прање судова у стационарном типу састоји се од следећих фазних корака:

 1. Растављање старе опреме, ако постоји.
 2. Уградите машину на место коришћења.
 3. Ако сте купили уграђени модел, морате га инсталирати у посебан ормар или га инсталирати испод пулта и чак објесити фасаду.
 4. МРП се затим мора спојити на цријево за довод и одвод воде (цријево за канализацију је продужено).
 5. Следећи корак је повезивање уређаја са напајањем (ако је потребно, потребно је прикључити кабл и инсталирати утичницу).
 6. Након тога морате подесити аутомобил на ниво.
 7. На крају, проверите квалитет монтаже.

Независна веза у машини за прање судова није најтежи посао који захтева минималне инсталационе вештине. Али ипак, ако немате никаквих сазнања у овој области, а не можете разликовати одводно цријево од водовода, боље је не рискирати и позвати стручњака. Па, ако сте сигурни у своју снагу, онда инсталирајте и повежите се сигурномашина за прање судова за снабдевање водом, канализацију и канализацију.

Који су алати и прибор потребни?

Наравно, спајање МРП-а властитим рукама у дословном смислу ријечи не ради, за инсталацију опреме и компоненти у услужне програме, потребно је користити скуп алата и неке компоненте. Требаће вам:

 • сифон за канализацију за прикључивање машине за прање посуђа на одвод;
 • куглични вентил за затварање, који је инсталиран на водоводној цеви, тако да је, ако је потребно, могуће блокирати воду пре МРП;
 • за спајање на водовод потребан је т-комад (уградња) са навојем? инча
 • филтер за пречишћавање воде, снабдевен великим комадима прљавштине, рђе;
 • ПВЦ цев или црево високог притиска (ако није испоручено са сифоном) за одвођење канализације;
 • одвијачи, клијешта, хидроизолационе ФУМ траке и обични изолатори.

По правилу, уградите т-лајсну од мједи или бронзе, јер је љевано жељезо или челика врло брзо хрђа. А да би се омогућила дуготрајност перилице посуђа без поправке, кугласти вентил је такође боље изабрати месинг, бронзу или металну плочу. Што се тиче филтера, онда стручњаци, повезују такву опрему, препоручују уградњу истог уређаја, као и водомјера.

Прије уласка у канализацију, прска вода пролази кроз сифон, тако да је најбоље одабрати универзални модел с више прикључака за спајање одвода других кућанских апарата.Осим тога, сифон спречава продор топионице из канализације, тако да је важно купити поуздан комплет који ће своје функције обављати квалитативно. Када купујете сифон за машину за судове, проверите да ли је заптивач укључен у комплет.

Како повезати машину за прање судова

Упркос малој разлици у димензијама различитих типова машина за прање веша, њихова повезаност са свим комуникацијама одвија се на једнакој основи са малим разликама.

Размотрити општа правила за инсталирање било које врсте машине за прање судова:

 1. Прво, потребно је одредити локацију на којој ће се налазити ПММ. Ако је уграђен, онда наравно, на месту које је обезбеђено кухињским намештајем, ако је преносиво, онда поред судопера. Стационарни модел се може инсталирати било гдје, али најчешће је то радно подручје у кухињи.
 2. Још једна важна ствар је веза са мрежом. Важно је да се јединица налази близу утичнице, што ће избећи потребу за продужењем. Сигурније је да утичница за перилицу посуђа буде одвојена и уземљена, посебно ако је уређај снажан.
 3. За монтажу и уградњу засебне утичнице, боље је користити ожичење попречног пресјека 2,5 мм и заштиту у облику аутоматске машине на 16 А. Најсигурнија опција - повезивање УЦА на 30 мА.
 4. Затим морате одабрати цијев за повезивање уређаја с водом. Најчешће се ради о хладној водоводној цијеви, али неке јединице пружају могућност спајања директно на врућеводе.
 5. Прикључак на довод воде врши се помоћу посебног црева високог притиска, на чијем крају се налази навртка са навојем? у. Због тога је неопходно уградити запорни вентил и обртни моменат сличне величине на цеви за довод воде. Сви прикључци су повезани са употребом ФУМ траке (потребно је направити 8-12 завоја).
 6. АПМ одвод је повезан са унутрашњом канализацијом, и боље је то урадити кроз одвојени сифон, комбинујући, на пример, туш кабине за прање. Да бисте то урадили, потребно је да одврнете сифон штедњака и да у њега причврстите сифонску машину за судове у коју је прикључено црево за одвод. У овом случају, црево за испуштање прљаве воде из машине за прање судова на такав начин да се испод сифона формира мали полу-прстен.
 7. На крају, машина за прање судова је прикључена на електричну енергију, поравнана до нивоа и проверена ефикасност. Проверите завртње за цурење, а црева за одсуство кривина.

Сада знате како сами да повежете машину за прање судова. Ако је јединица прошла проверу перформанси, сви отвори у зидовима који су настали приликом полагања енергетског кабла, дренаже и дренаже треба да буду затворени, и може се пуштати у рад машина за прање судова.

Карактеристике повезивања познатих брендова

Прикључивање уређаја Елецтролук, Босцх, Сиеменс и других познатих брендова машина за прање судова може имати неке карактеристике. Чињеница је да произвођачи, по правилу,они сами не производе компоненте за своје агрегате, већ их купују од других фирми. Нарочито када се прикључује на водовод, често се јављају проблеми са спојним цревом, које се може опремити прекратким навојем. Онда се морате ријешити бртве.

Поред тога, вредно је знати и друге карактеристике повезивања брендираних ППМ:

 1. Босцх. Чак и ако је заптивка у комплету погодна, важно је да је ставите тачно у складу са упутствима, иначе се не инсталира на страни заптивача кроз пар апликација ПМП ће процурити. Дакле, ако приметите да се босцх брзо зноји, онда пре свега блокирајте воду и окрените заптивку. Други проблем који често погађа Босцх машину за прање судова је реверзибилни вентил који веома болно реагује на квалитет воде. Према томе, за јединице ове компаније нужно је инсталирати филтер за прелиминарно грубо чишћење воде. Плус Босх - стандардне димензије.
 2. Сиеменс. Машине за прање судова овог произвођача - веома "не воле" стандардне причврсне елементе и нишу кухињских сетова. Многи модели Сиеменс ППМ-а грубо игноришу стандардне техничке спецификације произвођача кухињског намјештаја. Међутим, Сиеменс-ови уређаји не траже квалитет воде и начин постављања бртве.
 3. Елецтролук. Пољски бренд, који оптимално комбинује цену и квалитет производа. Међутим, за дуготрајан и квалитетан рад ових машина за прање судова неопходно је да нагиб јединице не прелази два степена. Електроника је веома захтевна за прецизност инсталације, тако да када их инсталирате треба да користите веома добар ниво. АндАко је Елецтролук машина престала да обавља свој посао ефикасно, онда проверите да ли је он нагнут или бочно.

Стога, узимајући у обзир све горе наведене препоруке о томе како повезати и инсталирати машину за прање судова, сваки власник може да обради овај случај без прибјегавања чаробњаку. Само пратите редослед акција, припремите све алате и материјале. За повезивање струје, воде и одвода потребне су само руке и минимум алата - и ваша машина за прање судова ће почети да ради.