Размислите о томе како да повежете троструку утичницу

Инсталирајте троструки прикључак

Повезивање троструке утичнице од непрофесионалаца може изазвати забуну. Али у томе нема ништа компликовано и, слиједећи наше једноставне савјете, све можете спојити дословно за неколико минута.

Главна ствар овдје је пажња, а не занемаривање правила сигурности.

Одредити могућност повезивања утичнице

Пре него што пређемо директно на везу, морамо утврдити могућност и исправност одлуке коју смо донијели. Да бисте то урадили, одредите пресек одговарајуће жице, номиналну струју аутоматског прекидача, која напаја ову групу, као и одсуство било каквих ограничења на уградњу утичница у просторијама овог типа.


Без калкулација приликом инсталације утичница не може без

 • Пре уградње троструке утичнице у већ радну групу електричне мреже, потребно је одредити да ли ће аутоматски прекидач издржати додатно оптерећење. Да бисмо то урадили, морамо израчунати могућу номиналну струју у излазу. То се ради збрајањем номиналних струја најмоћнијих потрошача електричне енергије који се могу прикључити у ову утичницу.
 • Ако знамо само номиналну снагу ових уређаја, онда ћемо узети у обзир номиналну струју, засновану на формули И = П /У? Цос? Ако је И - називна струја, П - номинална снага уређаја (обично наведена у пасошу или на кућишту уређаја) и цос? - фактор снаге електричног апарата (пронађите његову вриједност требали бисте помоћи с упутама одрад уређаја, али ако га нисте пронашли, онда га можете узети као 1).
 • Сада, сумирајући све номиналне струје за ову групу, можемо проверити усаглашеност аутомата са овим параметрима. Машину најчешће треба заменити моћнијом. Али ако је утичница дизајнирана за повезивање видео и аудио сигнала мале снаге, онда можда није потребна.

Обратите пажњу! Према тачки 6.2.2 ПУЕ, максимално дозвољена номинална струја аутоматског прекидача, која напаја мрежну групу, не може бити већа од 25А. Дакле, ако већ имате аутоматску машину од 25А, онда морате да размислите о подели групе или ограничењима за повезивање уређаја са овом групом.

 • Такође, ако инсталација утичнице троструке у већ постојећој групи укључује контролу пресека кабла за напајање. Најчешће, ако машина није прикладна, тада постојеће књижење неће задовољити нове захтјеве. Дакле, поново морате размислити о ограничавању повезаног оптерећења за ову групу.
 • Па, коначно, морате одлучити, али можете ли уопште инсталирати утичницу? Излаз не може бити инсталиран у купаоницама или у комори просторија. У исто време за купатила постоји изузетак, који дозвољава извођење инсталације у ланцу исхране ове групе аутоматских ултразвука.

На фотографији су метални уметци испод прикључка за димне гасове

 • Осим тога, ако се утичница утростручи да би се могла инсталирати на запаљивим подлогама, треба водити рачуна о његовој заштити од пожара. Да би се то постигло, хипотеке би требале бити утичницебити израђени од негоривих материјала. Обично се у ту сврху користе челични производи.

Постављање троструког прикључка

Покупите троструки прикључак

Тренутно на тржишту постоји огромна разноликост продајних мјеста. Али, да ли су трошкови за њих "угриз", или они не задовољавају наше захтјеве. Због тога се често трострука утичница прикупља из три уобичајене утичнице.

Како направити троструку утичницу, сада и кажемо:

 • Да би се то постигло, потребна су нам три стандардна утичнице која су нам потребна за номиналне параметре. Може бити један прикључак за 6А, други за 10А и трећи за 16А. Главно је да испуњавају горе наведене захтеве. Потребна нам је и утичница за троструку утичницу, која ће створити изглед једне цјелине.


Декоративни поклопац за троструки прикључак

 • Ми мјеримо потребну висину од пода, обично 30 цм, али можете одабрати било коју другу висину. На месту постављања утичнице, носимо хоризонтални ризик, паралелан са подом.
 • Сада уклоните украсне поклопце на предњој страни наших појединачних утичница и ставите их у троструки преклоп.
 • Ставите утичнице у кутије изнад главе и ставите нашу троструку утичницу на ознаку. Обратите пажњу на мјесто пресијецања зида испод хипотекарних кутија (види Радити глачање зидова за ожичење властитим рукама).

Обратите пажњу! Ако користите пластичне хипотекарне кутије са водичима (они се такође зову хипотеке под сувим зидовима), онда је довољно ставити хипотеке и причврстити их наместо инсталације.

 • Избушите зид и поставите хипотекарне кутије. Поправљамо их и инсталирамо директно утичнице. Ако сте све урадили у складу са величином, требали бисте добити добар троструки прикључак. У исто време, његова цена је често много нижа него у сличним стационарним аналозима. Сада је време да завршите везу.


Инсталиране заставице за троструку утичницу

Повезивање из разводне кутије

Најчешћи случај је прикључак утичнице директно из разводне кутије. У 99% случајева користи се у инсталацији излазних група, као иу већини случајева када се прикључци додају постојећим групама.

 • Пре свега, вршимо везу између утичница. Да бисмо то урадили, требаће нам пресек жице не мање од жице коју планирамо да изведемо.
 • Од излаза до којег се планира спајање, правимо краткоспојник до сусједне утичнице. А од следећег - до трећег излаза. У том случају, уземљење је прикључено на контакте за уземљење, а нула и фаза - на напајање.
 • Сада је наша трострука утичница у једној утичници спремна за повезивање. Али пре него што то урадите, морате уклонити напетост из групе са којом ћете морати да радите. Поред тога, ако у разводној кутији пролази жице других група, они такође морају да се ослободе напрезања.
 • Проширите разводну кутију и дефинишите фазне, нултне и заштитне жице наше групе. Ако је ваша електрична мрежа инсталирана у складу са ПУЕ стандардима, плава жица је нула,жуто-зелена - заштитна и трећа фаза. Ако то није случај, онда тражимо ове жице краткотрајним напајањем. Методологија претраге је описана у другим чланцима нашег сајта.
 • Сада спојите фазну жицу у разводну кутију и излаз, а затим урадите исту ствар са нулом и заштитом. Важно је не бркати мјесто спајања заштитне жице, фаза са нулом се може спојити на било који струјни контакт утичнице.

Схема везе за троструку утичницу

 • Након повезивања свих жица и затварања разводне кутије, можете напајати и тестирати перформансе наших испуста.

Повезивање једне утичнице с другом

Овај метод се најчешће користи када се додаје нови излаз постојећој групи. Намјера је да се смањи обим посла који је повезан са ударцем зидова и да се смањи коначна цијена везе. И мада се ретко користи, има и право да постоји.

 • Да бисмо извршили такву везу својим рукама, прво бисмо требали сакупити наше троструко грло како је горе описано.
 • Следећи корак је уклањање напона из утичнице која га повезује.
 • Затим отварамо овај локал и настављамо да радимо по добро успостављеној шеми. У суштини, поставили смо скакач између утичница у нашој трострукој утичници.
 • Ова веза је завршена и можете напајати читаву нашу излазну групу.

закључак

Сада знате како да инсталирате утичницу из троструке и покупите је из неколико појединачних утичница.Надамо се да ће вам то помоћи у стварању удобне електричне мреже у вашем дому.

Само бих желео да нагласим да је додавање већ постојеће мреже подложно одређеним ограничењима. Стога их треба користити само у изузетним случајевима.