Како сушити мелису и нане

Печена нана је веома популарна у свакодневном животу, медицини и кухању. Биљке помажу у стварању јединствених пића и невероватних чајева. У посуђе се додаје свежа метвица, а осушени се користи за производњу различитих лекова.

Ако знате да осушите мирту и како да осушите мелису - можете свим члановима породице пружити корисне и укусне припреме.

Правилна набавка сировина

Прво, неопходно је припремити сировину тако да не губи своје особине и укус током сушења. Минт уопште захтева одређену количину пажње, нарочито када је у питању сакупљање лишћа. У случају неправилног сакупљања, листови могу да изгубе своје лековите особине.

Наравно, нема смисла и неопходности да се спроведе хемијска анализа добијеног дела биљака, па је потребно само следити све препоруке. Питање времена прикупљања и вођења овог догађаја је такође изузетно важно.

Када сакупити мету?

Лишће дуда се бере у лето, није вредно говорити о одређеном мјесецу, јер све зависи од локације постројења, односно од локације локације. Први сигнал, који указује на то да је време за сакупљање лишћа, је формирање пупољака и почетак цветања. Збирка се врши у сунчано вријеме ујутро. Ако су листови покривени прашином, онда се прскају водом, након чекања на испаравање, па чак и онда сакупљање мелисе.

Ако имате велику плантажу биљака, онда можете изрезати изданке до корена. После тога, из бубрегапојављују се нови избојци. Минијатурне биљке захтевају софистициранији третман.

Что сделать после жетела

Сакупљена маса се поставља у мале хрпе, складишти у хладу тако да листови не губе боју. Након тога, зелена маса је постављена са малим слојем на балкону или веранди.

Обратите пажњу!Пратите режим температуре. +34 степени је највиши. Изврсна опција била би да се греде пребаце у вентилисану просторију. Ако пуца и остави, одлучите да се одвојите, раширите их на тканини или папиру. Понекад прегледајте материјал тако да не потамни. Ако су услови били нормални, резултат ћете видјети након 6-7 дана.

Како осушити мелису и мету: на различите начине

Без обзира на то како ће се одвијати процес сушења, важно је очувати природну боју, арому и корисна својства менте. Размишљајући о питању како осушити пеперминт и мелису, колекционари се често свађају. Свако нуди свој пут. Неки преферирају пећницу, док други преферирају хладњак. Након сушења биљака у пећници, оне губе арому и предности.

Како разумети исправно сушену мету или не: главне карактеристике.

1. Нормална зелена нијанса лишћа.

2. Суве стабљике.

3. Посебан мирис.

4. Горући, пикантни укус.

Осушене листове треба ставити у стаклену посуду, затворити и складиштити на хладном мјесту. Тада ће метвица сачувати своја љековита својства имогуће је користити више од двије године.