Халогене лампе (43 слике): стропне и десктоп моделе, надстрешнице и намештај, бирамо за купатило

Расвјета је важан фактор у људском животу. То не зависи само од продуктивности рада, већ и од здравља његовог квалитета. Важну улогу у организацији таквих система имају халогене сијалице. Одличне су за различите интеријере, што их чини разноврсним и практичним.


Карактеристике и предности

Халогене лампе се данас користе свуда. По неким карактеристикама, они се чак изједначавају са ЛЕД аналогима. Њихова особина је употреба халогених лампи као главних извора светлости. Свјетло које емитирају разликују се по квалитативним показатељима, ау спектру је најближе бијелој боји. Многи стручњаци тврде да такво зрачење у великој мјери подсјећа на сунчеву свјетлост. Пружају меко и хладно осветљење.

Због тога многи дизајнери користе ову врсту лампе у производњи лустера и других врста расвјетних тијела.


Популарност ових уређаја је због неколико њихових позитивних страна:

 • Светло и стално осветљење које не оптерећује очи особе. Параметри светла се разликују по јединственим параметрима преноса боје. Могу да пруже много других боја, осим белог и жутог.
 • Дуг век трајања. Халогене лампе су двоструко дуже од стандардних сијалица са жарном нити.
 • Разноврсност дизајна и облика. То се постиже чињеницом да халогене сијалице могу бити врло мале. Ово је, унутразаузврат, допушта вам да их допуните практично свим врстама уређаја за осветљење. • Минимални ниво ултраљубичастог зрачења. Због тога такво осветљење није узрок слабљења материјала и заштитних боја.
 • Разноликост модела. Садашње тржиште представља моделе који раде од 220 В, као и производе смањеног напона (6, 12 и 24 В). Рад овог потоњег се постиже увођењем у мрежу специјалних трансформатора за спуштање.
 • Халогена сијалица током рада не прегрева, што смањује ризик од пожара.Али такве лампе нису универзалне, јер имају много недостатака:

 • Свјетлосни ток може иритирати осјетљиве очи.
 • Када се сијалица уништи, гасови се испуштају у ваздух. Треба схватити да су у малом броју сигурни. Али ако је њихова концентрација висока (на пример, цео лустер се покварио), онда могу бити узрок тровања.
 • Халогене лампе нису пожељне за употребу при високој влажности. Због тога су за купатило заштићени посебним случајевима.
 • Све операције замене лампе захтевају прецизност, јер се сијалица загрева и може изазвати опекотине.
 • Расвјетна тијела овог типа веома су осјетљива на флуктуације напона у електричној мрежи. Неке модификације могу пропасти ако се овај параметар промени за само 5%. Високонапонске лампе имају нешто виши праг, што им омогућава да продуже свој радни век. Искључити такву појаву, стручњаципрепоручујемо да их прикључите непосредно након регулатора напона.


конструкција

Разноликост прибора овог типа је прилично широка. То је због чињенице да је спој халогене лампе довољно једноставан. То вам омогућава да га имплементирате у сваком случају. Конструкција такве светиљке састоји се од неколико главних компоненти:

 • Халогене лампе. Величина и облик зависе од дизајна лампе и произвођача.
 • Оквир лампе. Овај дио је посебан утор гдје је сама лампа спојена. Овдје може бити присутан и вањски алуминијски радијатор који уклања топлину. Облик оквира може бити различит и састоји се од засебног елемента и неколико делова (лустера).

Што се тиче облика чвора, практично нема ограничења.

Дизајн таквих производа може варирати у складу са жељама купца или пројектанта.


Сама халогена сијалица је прилично једноставан уређај. Састоји се од неколико главних делова:

 • Шкољка. Направљен је од кварцног стакла, јер издржава високе температуре и утицај разних хемикалија. Обратите пажњу да се граната може приближити спирали на веома малој удаљености. Због тога се смањује димензија сијалице.
 • Спирала. Они праве од волфрама, који, пролазећи кроз струју, издваја ток светлости.
 • Плинско пунило. Као ове супстанце користе се смеше халогеног реда. Ови гасови нису хемијскиинертан и не интерагује са волфрамом. Као пуниоци користе се бром, флуор, јод и други слични гасови. Они успоравају испаравање волфрама, што вам омогућава да продужите век трајања такве лампе неколико пута.

врсте

Класификација халогених сијалица може се постићи по неколико критерија. Један од њих је врста лампе која се користи у уређају.

Могу се поделити у 2 групе:

 • Низак напон. Лампе могу радити на напону који не прелази 24 В.
 • Мрежа. Класичне модификације које се директно повезују на 220 В мрежу.


У зависности од карактеристика конструкције, ови уређаји за осветљење могу се поделити у неколико група:

 • Уграђено. Кутија уређаја је скривена испод плафона или у зиду. Упечатљив пример су класични модели прецизности који се уграђују у спуштене плафоне.
 • Суспендовано. Оквир производа је на одређеној удаљености од плафона. То укључује и модификације стаза и класичне лустере. Многе модификације тачака су сада постављене на малу конзолу која омогућава да се ротирају на десну страну. Исто тако, монтирани су пројектори и друга опрема за освјетљавање на бази халогених лампи.
 • режијски трошкови. Оквирни производи се монтирају директно на плафон или зид. Учвршћење се фиксира помоћу сидара или специјалних металних трака.Локација ових производа може бити различита, што им омогућава да се поделе на неколико типова:

 • Плафони.Вивид представници су лустери и рефлектори, који се причвршћују директно на плафон. Овде се налазе и стационарни и ротациони модели.
 • Позадине. Оквир уређаја направљен је тако да се може причврстити само на вертикалне површине. Снажан представник је грудњак, направљен од гипса или метала.
 • Десктоп. Свјетиљке овог типа намијењене су за освјетљавање мале површине. Често се користи у спаваћој соби или радној соби, гдје је потребно створити оптималну атмосферу за одређену ситуацију. Постоји много дизајнерских решења за такве производе који одговарају сваком укусу. • Подови. Свијетли представник ове групе је подна лампа-статив. Не само да ствара распршено и топло осветљење, већ и омогућава зону просторије.
 • Намештај. Посебност ових дизајна су мале димензије. Инсталирају их у ормаре, ноћне ормариће и друге сличне производе. То вам омогућава да обезбедите оптималан ниво удобности приликом коришћења намештаја.

Постоје многе друге класификације халогених сијалица.

Оваква разноликост модела омогућава вам да креирате јединствене интеријере који ће бити не само практични, већ и топли и удобни.


материалс

Технички, халогене сијалице се не разликују од других сличних модификација. Њихова особина је постојање посебног утора, који вам омогућава да прикључите халогену лампу на мрежу. Производи ове производе из више типоваматеријали:

 • Стакло. Овај материјал се користи за израду декоративних уметака. Ријетко можете наћи лустере у којима је цијели оквир израђен од стакла. У многим уређајима испод њега налази се сама лампа. Стакло овде игра заштитну улогу, не дозвољавајући да физички утиче на сам осветљивач.
 • Метал. Овај материјал је неопходан за производњу сличних производа. Супстанца савршено толерише високе температуре. У исто време, обрада метала је такође релативно једноставна. Неколико типова челика и ливеног гвожђа може се користити као главни производ, од којег се праве тело и оквир лампе. Понекад мајстори користе алуминијум и бакар, који се лако савијају.


 • Дрво. Ова супстанца се такође користи као декор. Најчешће се комбинира са металом, што вам омогућава да креирате јединствене ствари.
 • Гипс. Овај тип расвјетних тијела појавио се на тржишту релативно недавно. Дизајн гипса одликује се декоративним оквиром који има основу за намотавање халогене лампе.


именовање

Халогене лампе су једна од врста расветних уређаја који се могу користити као декоративни елементи у свакој дневној соби. Основна сврха овог уређаја је да створи удобне животне услове, као и декорацију ентеријера.

Разноликост халогених сијалица је прилично широка и свака од њих има своје карактеристичне карактеристике. Према томе, свака од њих мора бити изабрана испод свакесоба појединачно:

 • Дечија соба. За њу се уклапају светла са топлом жутом светлошћу. У исто време, оптимални индекс снаге је 13 В /м2. Важно је узети у обзир приликом одабира. Код дјеце је боље користити неколико висећих модела свјетиљки или лустера како би се њихова дјеца искључила.
 • Дневна соба. За такве просторије потребна је лампа или више уређаја укупног капацитета до 40 вати. Али важно је да се фокусирамо на величину просторије и њен стил.
 • Спаваћа соба. Оптимално решење овде су халогене сијалице променљиве снаге. Уз њихову помоћ можете лако променити атмосферу у зависности од ваших потреба.Уређаји за купатило се ретко користе због претходно разматраних разлога. Треба разумети да су практично све модификације ових уређаја за осветљење међусобно заменљиве. То им омогућава да се користе у различитим просторијама.

Само је важно да одговарају дизајну просторије и да задовоље техничке захтјеве мреже.Правила избора

Халогене лампе - ово је јединствена прилика за стварање јединственог ентеријера са квалитативним показатељима осветљења. Али не сви уређаји овог типа имају јединствене карактеристике. При избору халогених сијалица треба узети у обзир неколико фактора:

  Врста смештаја уређаја. Данас су многи уређаји намијењени за плафон, али постоје и модификације на зиду. Важно је толампа осветљава просторију под правим углом, стварајући оптималну зону удобности.
 • Тип лампе. Светиљке се могу уграђивати као интегралне и склопиве лампе. У случају лома, последња ставка се може једноставно заменити новом.
 • Напон. Уређаји за осветљење могу да раде и од 220 В иу нижим опсезима. Овај други тип захтева употребу посебних трансформатора за спуштање, који морају бити додатно уграђени.
 • Место постављања. Као што је већ поменуто, халогене сијалице не могу издржати високу влажност. Стога, санитарна опрема мора бити заштићена од овог фактора.
 • Материјал стропа. Ово је важно зато што се током рада лампе ослобађа много топлоте. Оквир лампе мора издржати овај ефекат. Многим стручњацима се саветује да купују уређаје у којима је плафон направљен од кварцног стакла или керамике.беаутифул интериорс

Спот халогене лампе у белом купатилу ће створити одличну атмосферу за потпуно опуштање. Они се налазе иза бочних страна кутне купке, на степеницама и плафону играју улогу звезда. Све изгледа слатко и веома лепо


Халогене лампе и дизајн кухиње су погодни - они се налазе овде да осветле намештај чак и испод стола, што изгледа веома оригинално.

Халогене сијалице на гуми, у комбинацији са плафонским стропним свјетлима, пружају могућност стварањаидеално усмјерено освјетљење у дневној соби.

Више о халогеним сијалицама можете сазнати из сљедећег видеа.