Одводи за кров властитим рукама: правимо и монтирамо

Функција олука осигурава сакупљање и уклањање седимената, као и одмрзнутих вода, али та могућност таквих система се не завршава, јер помажу да се вода директно усмјерава у олујни одвод. Као резултат тога, стварају се неки позитивни моменти који се манифестују у следећем: вода не пада на зидове и обезбеђује очување испаравања. Такође, елиминисана је акумулација воде у близини подрума и подрума, што гарантује повећање животног века зграде. Због тога је правилна дренажа веома важна за зграду.

Размотрите врсте интереса, како то урадити сами и која би требала бити исправна инсталација система за одводњавање.

Системи за одводњавање

Изградња дренажног система подразумева постојање специјалних олука за одводњавање воде, који се уграђују дуж обода крова помоћу специјалних конзола. Због чињенице да ливневка понавља конфигурацију крова на његовој основи, постоје и спољашњи и унутрашњи углови. У том случају, сви елементи система су међусобно повезани, са довољном чврстоћом, коју обезбеђују гумене заптивке. Иако многи сматрају да су такви заптивачи непотребни детаљи, као приступачна опција за постављање олука се преклапају, када један такав елемент уђе у други најмање 30 цм, а њихова веза је осигурана вијцима.

Да би постали доступни за одвод воде, у појединим дијеловима корита, направљене су рупе потребне за монтажу кратера. После тога до инсталираних кратераиспразните одводне цеви, тј. уградите их у општи систем. Када је кров велики овални, користите закривљену цијев која је могућа уз помоћ додатних елемената у облику кољена и посебних прстена. Одводна цијев је монтирана на зид куће помоћу стезаљки.

Резултат такве збирке је стварање система потребне конфигурације. У том случају, ако одлучите да сами уложите напоре у уређење ливијенке, онда ће вам требати план куће са његовом тачном величином. То ће вам омогућити да схватите шта и колико ће елемената будућег система бити потребно купити.

врсте

Системи олука се могу разликовати по начину инсталације и употребљеном материјалу. У првом случају, одвод је класификован као домаћи и индустријски, ау другом као пластика и метал.

самоуслужна дренажа

Независно рјешење питања изградње дренажног система има одређене предности. Такав одвод може да изађе не само леп, већ и оригиналан. Остваривање практично сваке фантазије у смислу креирања дизајна како би заштитили свој дом од воде је доступно вама. Треба узети у обзир и друге нијансе.

Самоходни систем ће захтијевати значајне трошкове и редовно одржавање, будући да се његов распоред обично проводи галванизацијом, која брзо почиње трунути. Такође, потребно је узети у обзир и неку сложеност спајања неких елемената.

Покушали смо да узмемо у обзир учестале грешке приватних мајстора и смањили правила инсталације.

одвод фабрике

Куповина система олука, створеног на фабрички начин, спасит ће вас од многих проблема непридржавања стандарда и параметара. При куповини једног или других елемената олука једног произвођача, не можете се бринути да се неће уклопити један у други, јер се фабрика разликује у издавању стандардизираних производа.

пластични одвод

Системи на бази пластике су лепљиви, што подразумева уградњу кровних олука уз помоћ лепка и настају на основи без лепљења, који се прикупљају употребом заптивних гума. Без обзира на избор начина уградње пластичних олука, постоје следеће предности:

 • отпорност на ултраљубичасту светлост;
 • нема корозије;
 • снага;
 • мала тежина;
 • изузетак од ове врсте бриге, будући да структурна локација везе елемента постаје једини материјал који омогућава хладно заваривање;
 • широк опсег радних температура - од -40 ° Ц до +70 ° Ц;
 • могућност стварања дренаже било које конфигурације, која је условљена богатим асортиманом компоненти;
 • одсуство сложености у инсталацији система;
 • различита решења у боји.

Међутим, пластика се такође разликује по одређеном броју недостатака:

 • слаба отпорност на механичке ударе, што искључује могућност инсталирања пластичног одвода на високим зградама;
 • недостатак способности да се обнови један или други уништени алат који карактерише такве системе каоније довољно поправљиво;
 • честа замена гумених заптивки, која се може обавити искључиво растављањем проблематичне области и поновном монтажом након отклањања квара;
 • значајна линеарна експанзија пластичних елемената.

одвод метала

Системи олука од метала разликују се један од другог тако да се могу поцинковати, бакар и цинков слој, допуњен полимерним премазом. Избор одређене врсте система заснива се на карактеристикама као што су цена и животни век услуге. У сваком случају, метални одводи су добри јер су:

 • веома јака;
 • поуздан;
 • не подлежу дејству високих температура, чији извор може бити сагоревање;
 • су отпорни на утицаје околине, на пример на оптерећења узрокована акумулацијом великих количина снега;
 • да задрже своје димензије у раду;
 • могу да обезбеде своју функционалност на температурама од -60 ° Ц до +130 ° Ц.

Мањак таквих система је такође:

 • озбиљну тежину дренажног система у целини;
 • сложеност инсталације;
 • висока цена;
 • мали број компоненти, што компликује инсталацију таквих система на крововима, који се разликују од углова од 90 степени;
 • мали избор боја;
 • нагиб према корозији (осим система бакра);

Одредити који је дренажни систем бољи, прилично тежак, јер много зависи од различитих фактора, на пример, радних услова. У исто вријеме потребно је разумјети и главнувредност не кошта жлијеб, већ његова усклађеност са параметрима квалитета.

Водопад са својим властитим рукама из различитих материјала

Неколико примјера како направити властите олуке за кров властитим рукама. Лекција није тешка. Главно је имати жељу да се ради такав посао, да се разуме процес стварања система и да се знају неке опције за реализацију намераваног. На пример, одвод може бити направљен од канализационе цеви, лима, лима, дрвета, полиетилена итд.

Канализациона цев

Водопад властитим рукама из канализацијских цијеви. Да би се исправно израчунали параметри олука у складу са очекиваним интензитетом протока кише, потребно је одредити која је површина крова ефикасна. Ако такви прорачуни узрокују неке потешкоће, тада можете користити просјечне вриједности, што укључује припрему сљедећих елемената сустава:

 • пластичне цеви, у захтеву за уређење дренаже воде, пречника 50 мм;
 • цеви дебљине од 100 до 110 мм, потребне за производњу олука;
 • адаптери који омогућавају међусобно повезивање горе наведених елемената када пречник улаза достигне 110 мм, а излаз 50 мм.

Будући да се цев за одводњу израђена од пластике узима за производњу ребара, мораће да се разблажи у две половине исте величине. За то можете користити бугарски, електрични слагалица или ручни нож. Прва опција је пожељна, али постоје неке нијансе процеса. Ако цепете цеви уз помоћ Бугара, онда је то неизбежнолепљење пластике на заштитно кућиште, па је препоручљиво да се демонтира овај сигурносни елемент. Као резултат тога, мораћете да користите другу заштиту, чији је део обавезна маска за лице. Иако постоји оптималније рјешење проблема - купите посебан диск, дизајниран за рад с пластиком.

За добро повезивање олука и Т-профила, није потребно растворити цијев до краја, оставити на рубовима око 150 мм.

метал

Метална посуда за одвод за ваш кров. Набавите слој метала и растворите се у траке тако да њихова ширина буде 25 цм, а онда су ове траке опремљене обликом рова, тј. Употреба поцинчаног лима или лима подразумева обавезно израду чврстих челичних конзола. За то може да стане штап (6 мм), али онда морате да удвостручите број кукица.

Самослагање заграда не би требало да узрокује потешкоће. Да бисте то урадили, само узмите гомилу трупаца у пречнику од 20 цм и умотајте жицу на њу, чинећи око три окрета. Након тога, потребно је уклонити настали радни предмет и компримирати га. Затим савијте њен руб за 4 цм, што је неопходно за причвршћивање на кров, а преостали закривљени дио према жељеном профилу.

Помоћу истих вијака изводи се монтажа носача на крову. Затим су корита суспендована, а дренажне кутије су поравнате са формирањем жељеног одступања.

Дрво и полиетилен

Дрвени одвод за кров својим рукама. Као изворни материјал за изградњуЖлијеб ове врсте треба користити танку плочу, чија укупна дужина би била једнака двоструком ободу у односу на кров весла. Након тога можете директно прећи на процес одводњавања:

 1. Спојите плоче у паровима са ексерима под углом од 90 степени.
 2. Покупите гаће, одговарајући њиховој дужини с величином зидова куће, што мора бити обављено надвисивањем.
 3. Израдити причвршћиваче за уградњу олука у облику кука помоћу дасака или шипки. У неким случајевима најбоље је користити не-жичану и резање плоча, чија употреба укључује резање утора троугластог облика, који служе за фиксирање утора.
 4. Учврстите носаче на угловима зида, на пример помоћу ексера.
 5. Уградите корита, придржавајте се лаганог преклапања њихових ивица.
 6. Подесите нагиб жљебова и ставите их у полиетиленски филм, причвршћујући га за обријане нокте, гумбе или траку.

За изградњу одводне цеви, дрвени ров савршено се уклапа ако је његова дужина најмање 2,5 м. Његов тангентни талас са дробљеним каменом. Приликом копања јарка, потребно је направити нагиб који помаже одводити воду из зида куће на удаљености од најмање 1,5 м.

Дрвена дренажа са крова ће трајати дуже ако, да би се обезбедила непропусност, не користи полиетиленска фолија, и силиконска заптивна маса, након третирања конзервансаскладиште

нијанси за монтажу

Након завршетка радова размотрићемо инсталацију система за одводњавање властитим рукама. Монтажа конзола се врши уз поштовање обавезног креирања преднапона према кратерима, када се, узимајући у обзир линеарни метар, претпоставља вертикални помак од 5 мм. Ако постоји потреба да се убрза одвод воде, такав нагиб се може повећати на 10 мм.

Ако дужина забата не прелази 10 м, направите нагиб према једној страни. Велика дужина подразумијева инсталацију другог лијевка, који је постављен у средини с прикључком одводне цијеви на њега за формирање туша. Такође можете направити два нагиба олука, који долазе из средине забата.

За инсталирање олука властитим рукама потребно је:

 • причврстити прву конзолу у тачки максималне висине олука;
 • прилогу другог, узимајући у обзир да ће бити испод првог, стварајући потребну косину;
 • затим се врпца увлачи између уграђених носача, служећи као референтна тачка за означавање рупа за монтажу за друге потпорне детаље овог типа.

Описани процес инсталације система одводње изгледа прилично једноставно у смислу његове имплементације, али постоје одређене нијансе. Пожељно је да се створи пристрасност, оријентисана на хоризонталу, која је предња плоча, позната као ветар. Али да ли је увек постављен строго хоризонтално? У овом случају пожељно је, на примјер, бити увјерен у хидромасажни ниво или нивелман. Можете користити и једноставноопцију у облику балончића, али само ако је његова дужина од метра или више.

Монтажа металног одвода

Инсталирање металног жлијеба за кров властитим рукама је мало теже. Систем је монтиран у складу са одређеним редоследом рада: постављене су прве куке, затим прелазе у дробилице, међусобно повезују олуке, користе се стубови и други елементи за формирање система као такви, укључујући и спајање цеви на олук. Размотрите детаљније инсталацију олука на крову метала.

куке

Уградња дугих кука у фази изградње куће, тј. Прије полагања крова, пожељно је фиксирање тих детаља на роговима. Ако је кров већ уређен, онда користите кратке кукице, чије се место постављања користи као предња плоча.

Боље је користити дуге куке, јер систем омогућава додатну снагу. У сваком случају, без обзира на врсту причвршћивања, потребно је придржавати се корака уградње кука - од 600 до 900 мм. Ако се не држите тога, онда постоји велика вероватноћа колапса система на рачун оптерећења које ствара снег. За израчунавање потребног броја удица постоји једноставна формула:

н = Л /б,

где је Л - удаљеност, која одређује удаљеност прва два уграђена кука један од другог, б - корак уградње потпорних детаља разматране врсте.

Број кука које се траже за подизање дренажног система се израчунава не само уз помоћ сљедеће формуле, већ и узимајући у обзирчињеницу да ови потпорни делови морају бити присутни у тачкама спојева олука и на његовим крајевима.

Да би се створио проток информација за прикупљање воде у правцу према осовини, систем је опремљен нагибом од 5 мм по метру рова. Као резултат тога, постоји потреба за вертикалним помицањем елемената за фиксирање, који се могу израчунати помоћу ове формуле:

х = 0.005 к Л,

где је Л удаљеност између екстремних кука. На пример, са дужином рова од 10 м, вертикални помак ће бити одређен на 5 цм .Уградња тзв. .

Пре него што почнете да постављате куке, препоручује се да проверите колико позиција вијенца одговара хоризонталном нивоу, јер то може утицати на тачност обележавања. Причвршћивање кука мора бити изведено на удаљености не мањој од 25 мм између линије која је створена нагибом крова, и руба утора, гледајући ван.

лијевци

Означите положаје монтаже левка, а затим одрежите отворе у облику слова В. Ако се претпоставља да је дренажни систем 125 90 мм, онда би ширина таквих отвора требала бити од 100 до 110 мм, а при инсталацији одвода 150 к 100 - од 120 до 130 мм. У том случају, потребно је посматрати растојање горње ивице олука од резања у складу са минималним растојањем од 15 мм.

стубс

Монтажа утикачана крају тржишта. Реализација овог процеса подразумева равну линију чепа са накнадним заптивањем везе са силиконским заптивачем. Висока густина везе може се обезбедити на рачун ефикасности гуме Кијев.

корита

Настављамо са инсталирањем жлијеба на крову и започињемо инсталацију олука. Користећи куку, фиксирајте жлијеб, који осигурава успостављање његове унутрашње ивице у брави и како би се осигурало одржавање вањске ивице због врсте плоче овог причвршћивача. Таква инсталација је фиксирање олука, уз опсервацију да спољна ивица овог елемента система треба да буде испод унутрашњег од 6 мм. Задатак предложеног угла нагиба је неопходан да би се искључила вероватноћа да вода улази у фасаду са интензивним падавинама.

Кров у овом случају треба бити изнад утора, апсорбујући 50 мм његове ширине. Истовремено, линија падине не би требало да досегне ивицу олука за 40 мм. Иако се журба обично јавља због чињенице да је ров инсталиран испод нагиба, односно на врху корита може бити 20 мм, а на дну 70 мм.

Када је инсталација дренажног система довршена, инсталирајте завјесу. Његова доња ивица треба да виси преко жлеба, јер то искључује вероватноћу квашења предње плоче.

Спојни елементи и углови

Специјални конектори омогућавају израду спојница канала. Ови елементи укључују гумене заптивке које гарантују не само затегнутост спојева, већ и ослобађање од њихнегативан утицај феномена у облику температурног ширења.

Повезивање корита треба вршити под условом да између њих буде размак од 3 до 4 мм. Директна инсталација конектора обезбеђује следећи низ радњи: окрените браву под углом од 90 степени, инсталирајте конектор тако да је његова искривљена страна постављена на задњи део олука, поравнајте производ и закључајте браву.

одводне цеви

Инсталација одводних цеви врши се уз обавезну инсталацију најмање 2 конзоле у ​​корацима од 1 метра. Ови потпорни делови морају бити инсталирани на местима спојева цеви и тамо где је колено монтирано.

Ако су зидови куће дрвени или материјал од којег су састављени, довољно мекани, конзоле су причвршћене вијцима. Што се тиче бетонских и циглених зидова, монтажни носачи укључују учешће бушилица.

ПЗавршни процес инсталације је спајање кољена цијеви, одводне цијеви, спојне цијеви и кољена одвода. Узимајући у обзир да је спојна цијев закривљена на обје стране, може се употријебити за монтажу два подизача, јер је доступна за резање. Ако постоји потреба за повезивањем цеви од око 90 цм у дужину, довољно је да се ослободите горњег окрета, тј. Да га одрежете. Висина проналажења колена отицања са нивоа тла не би требало да буде већа од 200 мм, јер се тиме избегава прскање воде.

Најновија нијанса инсталације система - спајањеодводна цијев до рупе и закључавање бравица конзола.


Пажња! Инсталација олучних цеви треба да се изврши савијањем, што се мора поштовати да би се искључила вероватноћа цурења.

Монтажа олука од ПВЦ-а

Размотрити инсталацију система за одводњавање од ПВЦ-а. Ништа компликовано, али има своје нијансе.

 1. Одређивање дубине олука , који зависи од површине крова.
 2. Избор једног или другог начина инсталације.
 3. Означавање локације одвода :
  \ т
 • да прикаже како ће се дренажа налазити, уз поштовање чињенице да би требало да падне сва запремина воде која се пење уз кров;
 • одредити локације кратера и локацију углова;
 • да се инсталира прва конзола на највишој точки у односу на стожер;
 • користећи конопац и ниво за одређивање хоризонталне линије која пролази кроз тачку где је уграђен носач и, почевши од њега, подеси нагиб;
 • инсталира последњи носач и повезује га са првим узорком;
 • да се инсталирају други носачи, држећи корак 40 цм, пратећи линију за означавање нагиба.
 1. монтажа олука :
 • да се припреми ров, који претпоставља да је исечен на комаде потребне дужине;
 • за повезивање прибора с олуком уз помоћ одговарајућих елемената или љепила између њих;
 • да бисте инсталирали жлијеб на носаче, примјењујући квачице и избјегавајући упадање у њихпотпорне елементе зглобова самих олука и димњака;
 • монтирајте утикаче.
 1. уградња одвода :
 • повезивање одводне цеви на ров на рачун одводњавања;
 • поравнајте вертикалну цев с нагибом и кутом;
 • повезују цеви које формирају одвод, да би се одредила локација стезаљки са кораком од 1 метра, али уз услов да је горња карика постављена на линији првог прикључка;
 • учврстити стезаљке на зиду са сигурношћу да цеви за одвод након постављања стоје на зиду куће за 2 цм;
 • монтирајте одводно црево на шахт, али без чврсте фиксације, тако да је могуће контролисати одвод.

Покушали смо да се дотакнемо свих нијанси како инсталирати одводну посуду. Велики број радова је веома тешко извршити сам. Зато покушајте узети партнера.