ЛЕД лампе за фарове аутомобила

Више од 20 година ЛЕД расвјете задовољава нас својим живописним бојама. Колосални резултати постигнути у повећању осветљености емитованих диода (ЛЕД) нису заобишли сферу аутомобилске индустрије. Данас ЛЕД сијалице за фарове активно замењују светиљке са жарном нити. Произвођачи аутомобила широм света претварају нове моделе у полупроводнички тип осветљења, постепено замењујући халогене изворе светлости.

Упркос великом успеху научника, активним промоцијама и бројним позитивним рецензијама, произвођачи аутомобила су опрезни у растућем асортиману ЛЕД сијалица на полицама специјализованих продавница. Прва ствар која омета процес масовне замјене сијалица с кратким и дугим свјетлима је цијена производа. Диодни извори светлости са излазном снагом већом од 10 В и даље су скупи ужитак за већину возача. Многи возачи сумњају у квалитативну предност постојећих ЛЕД лампи, преферирајући да не ризикују.

Које бонусе добија власник од преласка на ЛЕД осветљење?

Прво, потрошња енергије аутомобила се смањује. Као резултат, оптерећење батерије се смањује. Значајне уштеде ће се осјетити у честој употреби ЛЕД предњих свјетала дугих свјетала у мраку.
Друго, бонус је скривен у повећаном излазу светла. Ефикасност индустријски произведених светлећих диода је 2-3 пута већа од светиљки са жарном нити. Температура боје ЛЕД сијалице може да се креће од 3 до 10 хиљада.Цоллиум, који промовише ослобађање топлих, неутралних и хладних тонова.

Трећи плус је велика отпорност на ударце и вибрације. Ова чињеница је због недостатка напрезања у аутомобилској ЛЕД лампи. Све компоненте су чврсте и причвршћене на диелектричну основу лемљењем.

Не заборавите на високи оперативни ресурс. Повезивање ЛЕД сијалица са одговарајућим возачима система за хлађење гарантовано ће повећати њихов век трајања до вредности пасоша. Али то није све, полупроводнички уређаји за осветљење имају низ других предности:

  • стабилан рад при ниским температурама ваздуха;
  • смер сјаја;
  • једноставна инсталација због присуства стандардних база;
  • ниско вријеме одзива, што резултира тренутном операцијом;
  • са малом количином ослобађања топлоте.

Безбедност светлећих диода је на високом нивоу. Детаљи њихове кутије не садрже стакло. У саставу нема тешких метала, халогених гасова и других опасних материја.

Главна разлика између ЛЕД-а за аутомобил од претходника је њихово стално побољшавање. Дизајнери се не заустављају на постигнутим резултатима и стално побољшавају кристални смд-елемент, систем напајања и управљања (управљачки програм), механизам хлађења и оптичку спојницу са рефлекторима. Пробој у побољшању квалитета ЛЕД предњих свјетала може се назвати појавом адаптивних свјетлосних јединица. Већ такви блоковипостављени у луксузном аутомобилу, где су савршено способни да обављају своје задатке.

Блок се састоји од неколико емитованих диода и контролисаног затварача, чији се рад контролише контролним системом. Укључујући и удаљену свјетлост, возач наставља слиједити цесту, без страха од блиставог промета. Минијатурни сензори адаптивног блока контролишу одређену област блокаде пута и шаљу сигнал микроконтролеру о приближавању возила. Као одговор на то, систем контроле аутомобила искључује дио ЛЕД диода и смањује распон свјетлосног тока предњих свјетала. Цео процес траје мање од једне секунде.

Ова врста фарова аутомобила наставља да се развија, добијајући нове функције. Упркос високим трошковима адаптивних система, програмери не сумњају у велики потенцијал ове технологије.

Који су недостаци светлећих диода аутомобилских производа?

Главни недостатак је производ ниског квалитета из Кине. Атрактивни кинески предузетници брзо су прилагодили производњу тражених производа. Али заборавили су на квалитет. Хајде да набројимо неугодне тренутке који се могу јавити ако купите ЛЕД сијалице у предњим светлима аутомобила непознатог порекла.
Неискусном потрошачу је изузетно тешко описати кинески фалсификат. Разумијевање и сав "мамац" открива се током практичне примјене. Проблеми са аутомобилским светлима главног светла купљени преко онлине продавнице, могу почети директно из контаката базе.Често, да би производ сигурно био причвршћен у гнездо, налази се морају стиснути изнад главе. Понекад унутрашњи управљачки склоп не задовољава стандардни регулатор температуре. У том случају, лампа неће радити док се не врати усклађеност закључака.

Успешно доносећи прве две примедбе, окрећемо се обележјима светлосног тока. По правилу, стварна температура боје лажних аутомобилских светала за фарове није у складу са декларисаним параметром. Однос снаге према потопљеном и кратком снопу није подржан интензитетом. Као резултат, правилан изглед коловоза није обезбеђен. Све наведено - резултат је уградње јефтиних смд-кристала ниске ефикасности. У процесу експлоатације, свјетлосна снага таквих свјетлећих диода је значајно смањена за неколико мјесеци.

Флуктуације напона у возилу су чест узрок убрзаног отказивања полупроводничких цеви. Стога, било које ЛЕД лампице за фарове аутомобила не могу се користити без одговарајућег возача. Почетак излаза лампе не функционише, манифестује се у облику треперења појединачних смд-кристала, који на крају потпуно изгоре. Замену запаљених ЛЕД лампи у аутомобилу треба вршити само након стабилизације напона напајања. Постоје два решења:

  • инсталацију јединственог управљачког програма, изабраног за снагу оптерећења;
  • уградња самостално направљене јединице за напајање састављене на основу интегрисаног стабилизатора (на пример, лм317).

Не суочити се са наведенимнедостатке, морате наручити сертификоване производе у брендираним трговинама. Високо квалитетне ЛЕД лампе у предњим свјетлима аутомобила познатих робних марки су се већ показале као добре критике. Производе се под контролом купца, поштујући све стандарде.